atarionline.pl Za chwilę streaming AOL... - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime29 Sep 2019 20:09 zmieniony

Wczoraj Xrcr opowiadał mi w Wawie, że spędził rok grając w Alternate Reality The City. Jako, że z kolei ja w ogóle nie grałem w tę grę (bo była tylko dla posiadaczy stacji dysków, której na początku nie miałem), a z chęcią bym zobaczył rozgrywkę, bo słyszałem, że fajna i dobrze zrobiona graficznie, to wymyśliliśmy, żeby nagrać dłuższą rozgrywkę z komentarzem Xrcra i moimi pytaniami.

Stream zaczynamy dziś o 20:30 tutaj:

->link<-

Prosimy o wyrozumiałość, to nasze pierwsze nagranie tego typu, Xrcr nagrywa w Wawie, a ja łączę się z Wro. Można zadawać pytania i komentować na czacie, zachęcam.
      • 2:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime29 Sep 2019 20:09

Kurde,a ja w drodze :-(
      • 3: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime29 Sep 2019 21:09

Też mi to po głowie chodziło (zapoznać się bliżej z grą) bo na Loading... się jarali :) DZIĘKI! :)
      • 4:

CommentAuthorKaz

No Xrcr ma odmienne zdanie: gra jest pięknie wykonana, pomysły świetne, ale gra ewidentnie niedokończona, a i jakiegoś konkretnego celu w grze nie ma. Już skończyliśmy streaming, ale jest dostępny zapis, 1h 6 min. Wrzucę też zapis na yt, bo tam inni ludzie siedzą.

Generalnie słuchałem Romka z uwagą, czas leciał mi szybko. Dobrze posłuchać osoby, która wie, o czym mówi. Ja tylko w ramach głosu w słuchawce Romana zadawałem pytania :D
      • 5:

CommentAuthorxorcerer

Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie i uwagę wszystkim, dziękuję Kazowi za pomysł i poprowadzenie mnie w tym co mam i kiedy mówić.
      Zapraszam do obejrzenia nagrania:
      ->link<-
      • 6:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime29 Sep 2019 22:09 zmieniony

Obejrzałem to na Twitchu - spoko transmisja. :)

A co do samej A.R.:
      Gra kultowa - tajemnicza, trudna i efektowna. Grałem w to trochę, ale nie udało mi się niestety za daleko dojść... Niemniej - nawet w 199x roku wydawała się jedną z najlepszych w swojej klasie.
      Kiedy powstała w latach 80. zeszłego wieku to na pewno zazdrościłbym bardzo (użytkownikom atarynek ze stacją) kontaktu z tym cudem. To musiało wtedy robić NIESAMOWITE wrażenie. Gra wyciskała naprawdę wiele z Atari, a biorąc pod uwagę, iż to dzieło jednego (!) geniusza (plus muzyka?) to wielki szacun. Tam wszystko ze sobą zgodnie współgrało.

Mam dwie ciekawostki:
      1. Na forum AtariAge pojawił się autor tej gry i ludzie zadawali mu oczywiście masę pytań o A.R.
      ->link<-

2. Nie każdy pewnie wie, że wielkim fanem w/w gry był Eru/TQA, który to za licealnych czasów pogrywał w to sporo i tworzył nawet swoje mapki do tej mega gry. :) Potwierdzam, bo sam to widziałem i kiedyś korzystałem.
      • 7:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime29 Sep 2019 22:09 zmieniony

Mapka pokazywana w streamingu (jak widać, 64 na 64 lokacji czyli 4096 miejsc do zwiedzenia!):
      • 8: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime29 Sep 2019 22:09

@Kaz jestem przygotowany od dawna ;)
      • 9:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime29 Sep 2019 23:09 zmieniony

Brawo Zbyti! To jest zapał i gotowość :D
      To już podziel się ściągniętymi materiałami, dorzuć jako załączniki albo linki.

Obiecaliśmy sobie z Romkiem, że nagramy jeszcze jeden odcinek o AR, bo teraz już podstawy wytłumaczył, z czym to jeść. A w drugim odcinku pokaże ciekawe miejsca, np. trudnodostępne miejsce w jednej tawernie, w której jest fajna muzyka, jakiej nie ma gdzie indziej.

Dracon - fajne ciekawostki. Rozmowy z autorem na AtariAge nie czytałem jeszcze, Romek czytał taką, ale na Atari Forum. Jest lektura :D
      • 10: CommentAuthorzbyti

@Kaz mówisz masz ;)
      • 11:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime29 Sep 2019 23:09

@Kaz. Czy możesz zapodać link do Atari Forum w temacie autora A.R. ?

A z takich ciekawostek, to A.R. wyróżniała się także nietypową protekcją, jakieś wymyślne algorytmy były i dość utrudniało życie crackerom podobno... Czy ktoś coś wie o tym więcej? ;o
      • 12:

CommentAuthorDracon

@zbyti:
      Czy masz może jeszcze przypadkiem wyrypaną muzę z A.R., tak jak tu gościu zapodał listę:
      ->link<-
      ? ;)
      Jeśli nie, to gdzie tego szukać?
      • 13: CommentAuthorzbyti

@Dracon zobacz załącznik, o to biega? Część z listy jaką podałeś jest. Mam to stąd ->link<-
      • 14:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime29 Sep 2019 23:09

Dracon - to Roman czytał, pewnie podziel się, jak znajdzie.

Zbyti - dzięki.
      • 15:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime30 Sep 2019 10:09

@Zbyti - dzięki.
      • 16:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime30 Sep 2019 18:09 zmieniony

Już wrzuciłem zapis naszej rozmowy na yt, tutaj wielu osobom będzie łatwiej dotrzeć i komentować:

• 17: CommentAuthormono
      • CommentTime30 Sep 2019 18:09

Film prywatny.
      • 18:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime30 Sep 2019 21:09

Niemożliwe, ma już kilkadziesiąt odsłon.
      • 19: CommentAuthormono
      • CommentTime1 Oct 2019 01:10

Musiałem się wstrzelić w moment. Jest OK.
      • 20:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime4 Oct 2019 00:10 zmieniony

Chciałem serdecznie podziękować Pawłowi Nowakowi, który podesłał skany instrukcji do Alternate Reality, a która to instrukcja należy do Huberta z zaprzyjaźnionego z nami kanału "Loading":

nowy80retro:

Przesyłam instrukcje do Alternate Reality z giełdy z Grzybowskiej z 1988 roku. Oryginał oraz odręczne notatki są własnością Huberta z kanału YT "Loading". Wyraził zgodę na publikacje instrukcji oraz jego zapisków w wersji elektronicznej u Ciebie w portalu. Pamiętam stoisko z tłumaczeniami oryginalnych instrukcji z giełdy, należało do osób które w późniejszym czasie byli związani z miesięcznikiem Computer Studio. Czerwony pasek to tradycyjne zabezpieczenie antypirackie pirackiej instrukcji przed powielaniem :)

Dzięki panowie! Będzie czytane, a potem grane :)
      • 21:

CommentAuthorxorcerer
      • CommentTime7 Oct 2019 10:10

Znalazłem jeszcze więcej ciekawych materiałów, których narazie nie zdradzę. Podzielę się tylko czymś, co miałem przed nosem ~30 lat temu jak rysowałem w pocie czoła mapkę ołówkiem kratka po kratce na kartce z zeszytu, a dopiero teraz zobaczyłem jak spojrzałem na mapę zrobioną przez kogoś innego.

Ktoś jeszcze wcześniej zauważył, że autor nie tylko podpisał się imieniem i nazwiskiem na mapie, ale też i po byku zaznaczył swoje prawa autorskie?
      • 22:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime7 Oct 2019 16:10

Fajnie :). To kiedy nagrywamy drugą część? :)
      • 23:

CommentAuthorxorcerer
      • CommentTime7 Oct 2019 22:10

proponuję okolice czwartek-piątek wieczorem, może lepiej czwartek wieczór? nie wiem jaki jest harmonogram imprez?
      • 24:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime8 Oct 2019 13:10

Zróbcie mini-wywiad z Filipem Ceną, głównym mózgiem "Alternejta". :)
      • 25:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime8 Oct 2019 13:10

Xorcerer zaproponował stream w czwartek, około godziny 14:00. Jak się nic nie zmieni, to zapraszamy na tę godzinę. Może też uda się w końcu uruchomić mój głos, żeby nie wyglądało to dziwnie, że Romek rozmawia ze sobą :D
    1.  
      @ Kaz

To tylko sugestia z mojej strony więc proszę bez obrazy.
      Może byś zainwestował w jakieś mikrofony,bo jak oglądam twoje wywiady z ludźmi lub relacje z imprez to bardziej słychać ciebie niż twojego rozmówce(są ciekawe i fajnie by było słyszeć tego drugiego(trzeba mocno podgłośnić)).
      • 27:

CommentAuthorxorcerer
      • CommentTime9 Oct 2019 12:10 zmieniony

Mam uruchomiony dobry mikser dźwięku, mam nadzieję też i wszystkie niezbędne kabelki - podłączymy tyle wejść audio ile będzie trzeba żeby Ciebie Kaz było słychać. Jak się wdzwonisz przez Vibera to dźwięk powinien być rewelacyjny niezależnie od tego czy połączysz się z telefonu czy z komputera i jakiegoś dedykowanego mikrofonu. Na potrzeby tego podcast'u mikrofon w telefonie w zupełności wystarczy.

Testy podłączeń i wszystkiego możemy zacząć już po 13tej. Btw. nie tylko wygląda na to, że gadam sam do siebie - też nie nagrał się dźwięk z gry :)
      • 28:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime10 Oct 2019 13:10

No to dzisiaj za około pół godziny zaczynamy :D
      Druga część o Alternate Reality, można z nami będzie pisać na czacie :)
      • 29:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime10 Oct 2019 13:10

Aleście sobie godzinę wybrali, jakby wieczorem nie dało rady. :o :P
      • 30: CommentAuthorQTZ
      • CommentTime10 Oct 2019 14:10 zmieniony

Bardzo słabo słychać... praktycznie nic się nie da zrozumieć... Kaz Ciebie słychać i da się zrozumieć ale są cyfrowe zniekształcenia...

Edit: 15:00 szum zniknął, ale ciągle za cicho... gdzie jest mikrofon?

15:04 znowu szumi...

15:07 gdybyście czytali forum to byście wiedzieli jak jest z dźwiękiem...

15:09 znowu szum zniknął

15:10 znowu szumi...

Może jak coś poprawicie w post-processingu to obejrzę powtórkę... poddaję się powodzenia, fajna gierka.
      • 31:

CommentAuthorxorcerer
      • CommentTime10 Oct 2019 18:10 zmieniony

Przepraszam za problemy techniczne i dziękuję za okazaną cierpliwość wobec całej mojej nieporadności, powtórzymy sesję w przyszłą środę (prawdopodobnie) - pomimo prób poprawienia dźwięku jednak stały podkład dźwiękowy (który miał przypominać gwizdanie wiatru, a w realizacji POKEY'owej jest po prostu szumem, który na nieszczęście wyszedł dużo głośniej niż mój głos) zagłusza mnie nawet po kilkuetapowym filtrowaniu.

Godzina nie-wieczorna to też była próba zminimalizowania jak się okazało nieuniknionego obciachu ze względów technicznych... cały czas od 13:30 do 14tej z hakiem próbowaliśmy znaleźć źródła sprzężeń wejść i wyjść dźwięku i jak się w końcu w ogóle udało je wyeliminować to już było późno i poddenerwowany nie dopatrzyłem wszystkiego..
      • 32:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime10 Oct 2019 23:10

QTZ - dzięki za info. Można też było pisać na czacie. Udało Ci się zobaczyć czata? Pytam, bo może komuś się nie pokazuje. A jeden widz zadawał pytania, odtworzymy je w przyszłym tygodniu.
      • 33: CommentAuthorQTZ
      • CommentTime11 Oct 2019 17:10

Trochę transmisji na Twitchu już widziałem i chat po prawej stronie się wyświetlał, w tym przypadku okienko pozostało z komunikatem "Witaj w pokoju rozmów!", mimo, że słyszałem, że są pytania. Nigdy wcześniej nie miałem potrzeby pisania, ale tym razem spróbowałem i wymagało to podania loginu, bez którego nie dało się pisać, dlatego pisałem tutaj.

Skoro dźwięk jest (jaki jest), to może udałoby się zrobić transkrypcję do tego nagrania?
      • 34:

CommentAuthortdc
      • CommentTime12 Oct 2019 17:10

O! Super że się w końcu udało Wam zrobić te transmisję gry.

Kaz:

gra ewidentnie niedokończona

Myślę, że powinien znaleźć się jakiś ekspert, który udowodni że to ja jestem autorem tej gry :D :D
      • 35:

CommentAuthorxorcerer
      • CommentTime12 Oct 2019 20:10

Zrobienie nowej transmisji będzie kilkukrotnie szybsze niż zrobienie transkrypcji - a żaden automat (w tym gugiel) nie zrobi tego poprawnie z tego nagrania.

Co w sumie dodaje otuchy - szum z POKEY'a Atari skutecznie chroni przed wrażymi służbami podsłuchującymi non stop przez wszystkie dumbfony komórkowe.
      • 36:

CommentAuthorxorcerer
      • CommentTime12 Oct 2019 20:10 zmieniony

Osobom o wyjątkowo stoickiej filozofii życia jestem w stanie udostępnić to żałosne niby nagranie z ostatniej sesji na priv w postaci pliku mp4. Ale najpierw muszą przynajmniej udowodnić że wiedzą czym jest klasyczna, grecka, oryginalna filozofia cyników. Tak z grubsza.
      • 37: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime12 Oct 2019 20:10 zmieniony

Znana jest historia, która miała mieć miejsce niedługo po śmierci Sokratesa. Platon, poszukując definicji człowieka, określił go jako „zwierzę dwunożne, nieopierzone”. Kiedy usłyszał o tym Diogenes z Synopy, przyszedł do Akademii z oskubanym kogutem, mówiąc: „Oto jest człowiek Platona!”. Akademia, chcąc naprawić definicję podaną przez swojego mistrza, dodała: „z płaskimi paznokciami”.

To jak? Mogę ten film? :D
      • 38:

CommentAuthorxorcerer
      • CommentTime12 Oct 2019 20:10

dziękuję, zaśmiałem się starczo, lekko cynicznie - czyli trafiony zatopiony :) wysyłam
      • 39: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime12 Oct 2019 22:10 zmieniony

@Kaz Elvira (obie części) była także na C64, wiem bo grałem w tamtym życiu :D

Tutaj jedynka (wersja na carta) ->link<- druga cześć chyba tylko po niemiecku ->link<-

ps. dla niezorientowanych piję do rozkminy Panów na lajwie ;)
      • 40:

CommentAuthortdc
      • CommentTime12 Oct 2019 22:10

A tak już bardziej poważnie:

Kaz:

gra ewidentnie niedokończona

Tak gra to miała być jedna z 3 części gry, które jako całość należało przejść, czyli cz. 1 jest tylko wstępem, w którym mamy zdobyć coś (wiedzę?), która pozwala przejść część 2 i 3. Nie jestem pewien czy dobrze pamiętam historię tej gry, ale problem w tym, że firma ta wydała jedynie część 1 i 2, więc nie wiemy co miało nas czekać w cz. 3, oraz do czego całość historii miała nas zaprowadzić.

Dlatego cz.1 jest niedokończona w tym sensie, że już jako plan projektu miała być częścią całości;)
      • 41:

CommentAuthortdc
      • CommentTime12 Oct 2019 23:10 zmieniony

No proszę, a Wiki podaje że tych części miało być jeszcze więcej...

en.wiki:

The "Lost" Games
      The original outline for the game series included plans for 6 games:

- The City
      - The Arena
      - The Palace
      - The Wilderness
      - Revelations
      - Destiny

Niemniej pamiętam, że to te pierwsze 3-części miały stanowić całość, po której mieliśmy się poruszać i do czegoś dojść. Było już blisko aby się pojawiły, więc gracze się napalili, no ale nie doszło do tego...
      • 42:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime12 Oct 2019 23:10

TDC, serio? Miało być o wiele więcej, tzn. 6 (!) gier:
      ->link<-
      • 43:

CommentAuthortdc
      • CommentTime12 Oct 2019 23:10 zmieniony

Dracon - właśnie.
      No wielka szkoda, że tak genialny tytuł, który powstał specjalnie na Atari (wykorzystywał genialnie jego możliwości techniczne - co widać w innych wersjach tej gry; Wersja na Atari jest chyba najbardziej kolorową grą na ten komputer w momencie pojawienia się jej na rynku - a przy okazji najbardziej kolorową grą na komputery 8-bit), nie został ukończony, bo mogłaby to być gra epoki... ale nie wiemy o co autorowi chodziło...
      • 44:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime12 Oct 2019 23:10

... może w wątku na AtariAge coś zdradził? Niestety nie mam czasu całego go przetrząsać...
      • 45:

CommentAuthorxorcerer
      • CommentTime13 Oct 2019 18:10 zmieniony

Głównie to czuje się w jego słowach wzdychanie do dawnych czasów, sentyment do kumpla muzyka z którym ten projekt robił, a potem jest ściana za którą jest zabunkrowana inna wersja Philipa Price - ta która przetrwała załamanie młodzieńczego projektu życiowego jako programista dla US Air Force symulatora Stealth bombera.

Jest w związku z tym chorobliwie obsesyjne kokoszenie się nad tym jakie to wspaniałe, wielopoziomowe zabezpieczenie napisał, jak to cmoka z podziwu nad crackerem który w końcu mu to cudowne zabezpieczenie złamał i jakie to było cudo ach jaj.

Żadnej refleksji, że para poszła nie w tę stronę i że na przykład badziewia wypuszczane od lat przez Bethesdę są modowane kosmicznie i to dzięki community tamte słabe projekty wciąż kwitną. Żadnej refleksji, że Alternate Reality mogłoby iść w tę samą stronę.

Wywiadów z Gwiazdorem Kodu jest kilka w różnych miejscach sieci i po przeczytaniu jednego do końca przeczytało się je wszystkie.
      • 46: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime13 Oct 2019 18:10

@xorcerer tymi słowami zamordowałeś moje nienarodzone dzieciństwo z tą grą ;) ale coś w tym jest co mówisz, niestety...
      • 47:

CommentAuthorxorcerer
      • CommentTime14 Oct 2019 10:10

Jolajnie ostrzegałem: trzeba być cynikiem, żeby znaleźć jakieś swoje perełki w tym temacie :)

Jako nastolatek czytałem rubaszne fraszki Sztaudyngera, które rodzice bunkrowali gdzieś w biblioteczce domowej i jak już sprawdziłem, co które słowo formalnie oznacza i mniej więcej zrozumiałem na zasadzie ".... acha.... dobrze, tylko dlaczego facet który pisze sprośne dowcipne kawałki używa takich słów?..." zadumałem się nad taką fraszką i dalej nad nią dumam:

Mistyk
      Wystygł
      Wynik
      Cynik
      • 48: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime14 Oct 2019 11:10 zmieniony

Przecież to haiku! ;)

Ja w podobny sposób w pacholęcym wieku zapoznałem się z fraszkami i aforyzmami Oskara Wilde z mini-tomiku wydanego w 1978. Do kupienia na OLX ->link<-

Zapamiętałem trochę adekwatnych do sytuacji niewygasłych mistyków:

"Mała mi się spodobała. Myślę już o jej upadku a wtem ona cmok mnie w rękę: -Bardzoście przyjemni dziadku."

"Tak mnie urzekł czar jej nóżek, że bym chciał być jej podnóżek."

"Na mnie pewna koza działa jak narkoza!"

I cyników:

"Ta Pani słynie z tego, że kocha wciąż jednego lecz skutkiem lekkiego sumienia ten jeden wciąż się zmienia."

"Kobieta światowa - puchar przechodni od spodni do spodni"
      • 49:

CommentAuthorxorcerer
      • CommentTime14 Oct 2019 14:10

Chwila moment jak haiku to musi być przecież po japońsku. To może tekst Marcela Adamowicza, tego samego który wymyślił równie odkrywczy tekst piosęki "Kupiłem czarny ciągnik". Oto haiku-fristajl:

Sarenka na mrozie nie może
      Czeka na ciepły oddech
      Leśniczy ją głaszcze po udzie
      Niech się naje do syta

Hijeta kanokoga
      tamaranai
      Atatakaj iki o
      Matteiru aida
      śin-rin kantokukan-no tega
      futumomoni fureta
      Esaoo ippai tabete-ne
      • 50: CommentAuthorzbyti