atarionline.pl Radiokomputer - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorpabloz1974
      • CommentTime26 Apr 2022 13:04

o jaaaaa wielkie dzięki . będą piękne piski w weekend
      • 2:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime26 Apr 2022 23:04

Kaz, jaki to serwis, żebym nie dawał tam swojego sprzętu... :)
      • 3:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime27 Apr 2022 00:04

W Rzeszowie, nie znam nazwy.
      • 4:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime27 Apr 2022 13:04 zmieniony

A na obiad to do Krakowa jeździsz :D

A ten Feud fajny, tylko 12 minut, pamiętam że ta gra to się z 20 minut prawie wczytywała. Przerwy robią różnicę. Oraz turbo ca 750 bodów.
      • 5:

CommentAuthorpabloz1974
      • CommentTime27 Apr 2022 14:04

Ale do dziś się dziwie że się to wczytało za pomoca xc12 a bylo nagrywane "wilgą". Praktycznie brak przerw zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia błędow przy wczytywaniu i do tego różnice w ustawieniu głowic pomiędzy magnetami. Pamiętam też że robiłem kopiowanie pomiędzy dwoma grundigami ( kabel ) i także dawało rade
      • 6:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime27 Apr 2022 17:04

Brak przerw ZMNIEJSZA prawdopodobieństwo wystąpienia błędu transmisji.
      • 7: CommentAuthorspk
      • CommentTime29 Apr 2022 12:04 zmieniony

Dzień dobry wszystkim.

Tak, mała liczba przerw zmniejsza szanse na błąd wywołany nieprawidłowym liczeniem prędkości transmisji (który zdarza się na początku bloku, gdy licznik linii obrazu przeskakuje na 0 w trakcie wykonywania tegoż obliczania).

Ale też bardzo długie bloki zwiększają szansę na rozjechanie się synchronizacji między tym co wysyła magnetofon, a tym, czego spodziewa się komputer. Albo z powodu pływającej prędkości taśmy, albo przez zbyt małą dokładność pomiaru prędkości.

Podejrzewam, że loader od T2600 jakoś dopasowywał się do warunków odczytu "w locie".
      • 8:

CommentAuthorpabloz1974
      • CommentTime29 Apr 2022 16:04

" Ale też bardzo długie bloki zwiększają szansę na rozjechanie się synchronizacji między tym co wysyła magnetofon, a tym, czego spodziewa się komputer" . tak zwane gulgotania
    1.  
      Pograłem trochę w Feuda.
      W pewnym momencie przez ekran przemknęła jakaś groźna, zakapturzona postać (wyglądała jak jakiś demon śmierci) a w moją stronę poleciały jakieś pioruny.
      Ciekawa gierka.
      • 10:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime5 May 2022 23:05

RTG - nie znasz tej gry? To Twój brat! :)
      • 11:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime6 May 2022 08:05 zmieniony

@pabloz1974, w ciągu 10 bitów nic Ci się nie rozjedzie, a stabilizacja prędkości taśmy ma mniejsze odchyłki, niż 5% wymagane dla poprawnej transmisji. Poza tym na początku bloku są 2 bajty pozwalające ustalić prędkość transmisji i procedura ta ma błąd powodujący złe jej obliczenie ca raz na 1500 razy.

Transmisja szeregowa asynchroniczna polega na tym, ze _każdy_ bajt się synchronizuje bitem startu, potem 8 bitów danych, kończy bitem stopu. Jeśli coś nie zabangla, to występuje np. Frame error.

Powtarzam. Brak przerw ZMNIEJSZA prawdopodobieństwo wystąpienia błędów transmisji, bo:
      - kilkaset razy mniej wykonuje się procka obliczająca baudrate, która MA BŁĄD,
      - odpada kilkaset dodatkowych bajtów typu synchro do przesłania
      - krótszy czas wczytywania = mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia błędu z powodu zakłóceń przesuwu taśmy, paprochów etc.

A tak zwane gulgotanie to właśnie efekt źle obliczonego baudrate Z POWODU wczesniejszego wystąpienia przerwy.

Na dodatek robiłem swego czasu wersje kasetowe dla Mirage, wczytywane były długie bloki - ilość reklamacji zmniejszyła się KILKUKROTNIE. Jak oni mi dziękowali :)
      • 12:

CommentAuthorpabloz1974
      • CommentTime6 May 2022 08:05

no dobra Kuba przekonałeś mnie . Tylko pamiętam za dziecka jak wczytywały się długie bloki to byłem w ekstremalnym napięciu że coś sie wywali, przerwy dawały tak jakby wytchnienie od tego napięcia :)
      • 13:

CommentAuthorjhusak

Pamięć czyni figle. Obejrzyj sobie jakiś film z 60-70 lat, którym się jarałeś jako dziecko, np Frankenstein.
      Pojedź do szkoły podstawowej, do której chodziłeś… będzie znacznie mniejsza.

Wspomnienia to zapis wrażeń a nie rzeczywistości.

A u mnie z przerwami było tak, ze ZA KAŻDYM RAZEM miałem stres, czy będzie bulgotanie, czy nie, wiec zostawiałem i nie słuchałem.
      • 14:

CommentAuthorpabloz1974

Filmy po latach znowu jarają ale swoją naiwnością, prostotą, i sountrackiem , po prostu lekka rozrywka. W szkole byłem , fakt mniejsza ale tak sa.o pachnie mmmm :)
      • 15: CommentAuthorPawex (RTG)
      • CommentTime6 May 2022 09:05 zmieniony

@Kaz:

RTG - nie znasz tej gry? To Twój brat! :)

Znam, znam gierke ..jeszcze z epoki. :-)
      Chociaż nigdy jej do końca nie przeszedłem.
      Tą akcję z piorunami miałem pierwszy raz.
      Wydaje mi się, że to nie był Leanoric.
      ...ale może w sumie to był on.
      • 16: CommentAuthorastrofor
      • CommentTime6 May 2022 10:05

Mi się wydaje że w epoce była wersja kasetowa Feuda gdzie nie było Leanorica w ogóle.
      • 17: CommentAuthorBaX
      • CommentTime6 May 2022 11:05

Była wersja w której nie dało się zebrać jednego zioła ale to chyba ktoś kiedyś poprawił.