atarionline.pl Znaczki z brytyjskimi grami - a u nas? - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime8 Jan 2020 00:45 zmieniony

Sieć już obiegła informacja, że poczta brytyjska wydała serię dwunastu znaczków z hitami growymi pochodzącymi z ich kraju. Gdyby poczta polska wydała taką serię to jakie gry powinny na nich być oprócz Robbo i Wieśka? :D

Podawajcie swoje typu, jakichś kandydatów (znajdziemy 12 sztuk?), dowolna platforma, byle gra była mocno polska. Z mojej strony Blackout, Robbo, Teenagent, Kangurek Kao.

->link<-

Royal Mail has unveiled a set of 12 special stamps that celebrate iconic British video games from the 1980s and 1990s. The collection is designed to highlight some of the most popular games from an era when the UK games industry was growing into a multi billion dollar business. Classics like Worms, Lemmings, Wipeout, Tomb Raider, and Sensible Soccer are all part of the stamp collection which will go on sale later this month.

Tomb Raider has four stamps in the collection in total, charting Lara Croft’s adventures throughout the years. A variety of game consoles are represented in the collection, with some of the titles debuting on systems like the BBC Micro, ZX Spectrum, Commodore Amiga, and the Sega Mega Drive.

Dwa przykładowe poniżej.
      • 2: CommentAuthorpyniek9999
      • CommentTime8 Jan 2020 03:41

To z mojej strony:
      Kajko i Kokosz,A.D. 2044,KSIĄŻĘ I TCHÓRZ,PAINKILLER,Schizm: Prawdziwe wyzwanie.
      • 3:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime10 Jan 2020 13:19

Ja sugeruję: Robbo, Franko :), Aldir, Geralt.
      • 4:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime22 May 2026 20:22

Propozycja fanów dla Poczty Polskiej.
      • 5: CommentAuthorgregor2
      • CommentTime22 May 2026 21:01

Rozumiem ze Tramel jest osoba kontrowersyjna, ale naprawde ktos musial go nienawidziec proponujac upamietnienie go z PET-em ;)
      • 6:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime22 May 2026 21:51

Nie był zbyt lubiany, bo to dość bezwględny biznesmen, ale PET to chyba dlatego, że to pierwszy komputer jego firmy.
      • 7: CommentAuthorgregor2
      • CommentTime22 May 2026 21:55 zmieniony

PET a nie KIM-1 przejety wraz z MOS Technology ? ;)
      Zreszta co PET ma wspolnego z Polska ?
      • 8:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime22 May 2026 22:13

Ja tego nie proponowałem, ja odnotowuję zaistnienie propozycji :)
      • 9: CommentAuthorgregor2
      • CommentTime22 May 2026 22:23 zmieniony

Ale ja nie mam pretensji do Ciebie, po prostu jest to dla mnie niezrozumiale jak w sumie osobe ktora ma tam jakies zaslugi probuje sie upamietnic porazka jaka byl PET.
      Jesli chodzi o zwiazek z Polska to tu juz raczej 800XL, czy 65XE lub 130XE.
      Ale ten PET ? No chyba ze i pomysl na "upamietnienie" jest dzielem AI ;)
      • 10: CommentAuthorBanan
      • CommentTime23 May 2026 12:52 zmieniony

Wiem, że włożę kij w mrowisko, ale przygoda z Atari zaczęła się dla Tramiela w 1984 roku. Jak podaje Wikipedia, chronologia wydań wyglądała następująco:

Atari 400 (1979)
      Atari 800 (1979)
      Atari 1200XL (1983)
      Atari 600XL (1983)
      Atari 800XL (1983)
      Atari 65XE (1985)
      Atari 130XE (1985)
      Atari 800XE (1987)
      Konsola Atari XEGS (1987)

Oznacza to, że za jego kadencji powstała jedynie seria XE. Nie ukrywajmy- była to wciąż ta sama 8 bitowa maszyna, tyle że w nowej obudowie, nawiązującej wzornictwem do modeli ST.

Wniosek jest prosty: to nie Tramiel stworzył małe Atari. Pomijam już kwestie manipulacji cenami komputerów na rynku polskim oraz inne niehonorowe zagrywki. Dla niego byliśmy po prostu klientem z gotówką. W końcu to on sam mawiał, że "business is war" (biznes to wojna).
      • 11:

CommentAuthordely
      • CommentTime24 May 2026 10:14

probuje sie upamietnic porazka jaka byl PET.

No chyba nie :)

Seria PET była jednym z najważniejszych graczy ówczesnej ery komputerów osobistych, tworząc z Apple II i TRS-80 tzw. Trinity. Po premierze w 1977 roku Commodore nie nadążało nawet z realizacją zamówień. PET stał się standardem w kanadyjskich i amerykańskich szkołach, a w Kanadzie, dzięki lokalnym powiązaniom Commodore, PET zdominował rynek edukacyjny. Do 1980 roku Commodore posiadało właśnie dzięki tej "porażce" niemały udział w rynku mikrokomputerów w USA, choć stosunkowo szybko go stracił na rzecz Apple II.
      • 12: CommentAuthorgregor2
      • CommentTime24 May 2026 10:43 zmieniony

No i dlaczego na znaczku jest PET8032 a nie 2001 ktory byl produkowany jako pierwszy ?
      Po premierze w 1977 roku Commodore nie nadążało nawet z realizacją zamówień. PET stał się standardem w kanadyjskich i amerykańskich szkołach, a w Kanadzie, dzięki lokalnym powiązaniom Commodore, PET zdominował rynek edukacyjny.

PET pasował do szkolnictwa jak pięść do nosa. Chociażby dlatego, że Commodore wymusiło na Microsofcie, aby ten ograniczył nawet funkcję PEEK() do dolnej połowy pamięci, aby, broń Boże, ktoś nie podejrzał jego ROM to z gory skreslalo go z nauki programowania czy szerzej informatyki ;)
      Do tego dostępna dokumentacja dla programistów, a właściwie jej brak.
      Na domiar zlego okazalo sie ze PET2001 nie mogl pracowac ze stacja dyskow zaprojektowana wreszcie przez Commodore ponad rok po konkurencji. Ktora to na domiar zlego byla drozsza niz ich komputer.
      W rezultacie za nowego PET-a + powolna , za to o ogromnych gabarytach stacje dyskow z jednym napedem trzeba bylo zaplacic wiecej niz za Apple][ z dwoma napedami czy nawet TRS-80 ze stacja ;).

O wierceniu dziur w PCB, aby uniemożliwić użytkownikom choćby dodania RAM w i tak juz maksymalnie ograniczonym komputerze jesli idzie o mozliwosci rozbudowy, nawet szkoda wspominać.

To w sumie było zabawne, bo np. w tym samym czasie na wschodniej półkuli, (głównie Chiny i Australia) w szkołach dominowały klony Apple, czego skutki w zasadzie odczuwamy do dziś.;)

TRS-80 byl konstrukcja ciekawa niestety jego jakosc wykonania byla tak fatalna ze szybko dorobil sie nick-u TRASH-80, ktory w zasadzie wyjasnia wszystko ;)

Ten "komputer" doslownie sie rozpadal od samego pisania na klawiaturze ;)
      • 13:

CommentAuthordely
      • CommentTime24 May 2026 21:43

PET pasował do szkolnictwa jak pięść do nosa.

Fajnie poczytać, kiedy ktoś się kłóci z dobrze udokumentowanymi faktami :) Reszty to nawet nie chce mi się komentować, szkoda strzępić ryja.
      • 14:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime26 May 2026 12:57 zmieniony

Banan - podawanie oczywistych, powszechnie znanych faktów jako "wkładanie kija w mrowisko" albo używanie wyrażeń "Nie ukrywajmy, że..." na rzeczy niezakryte, a oczywiste - jest dość zabawne :). Oczywiście, że Tramiel przejął część firmy Atari W 1984 roku. Oczywiście, że dopiero XE to jego sprawka i oczywiście, że było to przy okazji ST.

Ale wnioski, które z tego wysnułeś, moim zdaniem nie są prawidłowe:

Banan:

Wniosek jest prosty: to nie Tramiel stworzył małe Atari.

To jest jednak bardziej skomplikowane. Ani pierwszych ani drugich wersji Atari nie stworzył (400/800 oraz XL), ale już kolejną (XE) tak. Jeżeli myślimy o 8-bitowym Atari jako platformie zawierającej te wszystkie modele, to udział Tramiela w jej tworzeniu, w postaci serii XE i osprzętu do niej, jest niezaprzeczalny. Jest współtwórcą małego Atari, czy to się nam podoba, czy nie. W domu większość moich komputerów to XE i ST, a nie inne modele, i ewidentnie jest to zasługa Tramiela, który nadał 8-bitowym komputerom Atari nowoczesny design i obniżył koszty produkcji ( ceny), przez co te komputery zyskały drugą młodość. I gdyby poprzestano na serii XL to szczerze wątpię, czy w tylu krajach powstałoby tak liczne grono fanów tego komputera, a co za tym idzie, software, hardware, etc. Prawdopodobnie kolaps linii 8-bitowych Atari miałby miejsce od razu w 1984/5 roku, wraz z wydaniem ST. XL był na Zachodzie drogim komputerem w porównaniu do konkurencji i zanikał gwałtownie. Dopiero seria XE ożywiła również sprzedaż XL.

Banan:

Pomijam już kwestie manipulacji cenami komputerów na rynku polskim oraz inne niehonorowe zagrywki.

A coś więcej - jakie manipulacje cenami komputerów na rynku polskim? Manipulacja cenami to celowe działanie mające na celu sztuczne zawyżenie lub zaniżenie ceny rynkowej towaru. Jako, że u nas nie było rynku komputerów i cen rynkowych do 1988 roku, to trudno mi sobie wyobrazić, że Tramiel miałby tu czymś manipulować. Po prostu sprzedawał Wenclowi najdrożej jak się dało i tyle. Przy okazji negocjacji cen Żymianin Żymianina wykiwał :). O jakie "inne niehonorowe zagrywki" chodzi?

Banan:

Dla niego byliśmy po prostu klientem z gotówką.

Celem każdej firmy są klienci z gotówką, którzy kupują jej towary czy usługi. Mam nadzieję, że kolega właśnie nie wyszedł z jakichś marksistowskich szkoleń i ma odwrotną filozofię :)

Banan:

W końcu to on sam mawiał, że "business is war" (biznes to wojna).

A to już kolega pomieszał. Wyrażenie "business is war" nijak się ma do traktowania klientów firmy Atari. Opisywało jego filozofię prowadzenia biznesu - walki z konkurencją na rynkach, z innymi firmami, itd. Dla klienta to było właśnie korzystne i skutkowało tanim C64 czy tanim XE oraz ST. Z tej filozofii wzięły się hasła reklamowe C= "Dla mas, nie dla klas" oraz JIL "Moc bez kosztów".