Ciągle się zdumiewam, że można na nasz kanał wejść nawet w nocy (tak jak przed chwilą o 1:00) i natknąć się na fascynujące rozmowy o Atari czy wspólne programowanie w asmie... :D
Dostałem info odnośnie programu generującego fraktale na Maximate 2, który napisał Szymek, że autor z filmiku niżej też napisał taki program (14 minuta filmu):
Podstawową zaletą tego komputerka jest jego basic. Maszynka nie została zasadniczo stworzona do grania lecz do ich pisania. Interpreter jest gotowym enginem ukierunkowanym do pisania gier. Dawni oraz obecni użytkownicy commodorków i atarynek , bez znajomości asemblera mogą zrealizować swoje pomysły. :)
No więc właśnie to napisałem, że to komputerek to własnej twórczości, bo cudzej jak na lekarstwo. Stąd moje pytanie - czy sam będziesz coś pisał na tej maszynce? :)
Skoro w tym wątku było sporo o Maximate to jeszcze tutaj od autora tegoż urządzenia opis jego "przygód" z prawami autorskimi i licencją GNU, która ostatecznie nie uchroniła jego praw, tak jak sobie wyobrażał (link podrzucił na zoomie Szymon, który robił u nas prezentację tego urządzenia):