atarionline.pl PBTOOLS - para narzędzi do manipulowania blokami dyskowymi PERCOM. - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  
      Jeffrey Worley poprosił o narzędzie do manipulowania blokami PERCOM, więc szybko zrobiłem narzędzie do tego celu. Działa ono zarówno z CLI jak i non-CLI DOSes, dostosowując się odpowiednio.

Oprogramowanie zostało wydane na GitHub i można je nabyć tutaj:
      ->link<-

Enjoy.

2.  
      This is SO welcome. Way back I entered a program called Drive Zap! from a magazine. This was its entire function.

On a Percom, virtually all control block variables are user-modifiable and persistent, but on Atari and other Atari-compatible drives nearly none are modifiable, or they revert almost instantly to rom-coded values. Why nail the step rate down, for example, when the spec is easier to follow? The XF551 is like this and so are the 'upgrade' roms associated with it. All are obstinate in ignoring user-supplied values. Tools like this are a big help.
      • 3:

CommentAuthorpancio
      • CommentTime13 Oct 2024 09:10

Bardzo fajnie to to wygląda. Mam w planach pobawienie się "obcymi" stacjami dyskietek - możliwe, że mi się przyda :-)
      • 4: CommentAuthorlzd
      • CommentTime13 Oct 2024 10:10

PBSET nie sprawdza, stacja przyjęła podaną konfigurację. Warto to sprawdzić poprzez PBGET. Chyba wszystkie stacje dysków do Atari zwracają informację o powodzeniu ustawienia konfiguracji, nawet bardzo dziwnej, ale i tak ustawiają swoją bądź ignorują podaną.