Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
astrofor:
Próbuje zainstalować kartidz (insert cartridge) atari_action_rom_v3_6.bin i po chwili wyskakuje self test.tdc:
I tu właśnie widać dlaczego altirra jest najwygodniejsza, w niej wystarczy dwa razy nacisnąć enter w tej opcji i się cart Action! uruchamia bez żadnego ustawiania czegokolwiek;)astrofor:
Czy nie da się Action! pisać w jakimś zewnętrznym ide ? a potem kompilawać wewnątrz artilli ? Albo czy jest jakiś kompilator poza artillą ?zbyti:
A na poważnie to ja polecam ACTION-37-ROM-Plain-16k.cartdc:
...niemniej programowanie na Atari czy to w BASIC, czy w asm czy w Action! ma swoją magię, więc postarajmy się nią cieszyć!;)Caesar:
dwadzieścia lat praktyki w IT mam już za sobą, a wcześniej mnóstwo czasu spędziłem w assemblerze/Pascalu/Delphi. Sam jednak nie wiem jak wystartować na Atari, także i dla mnie będzie to bardzo ważne doświadczenie.Kroll:
Ja się dołączę z ogromna przyjemnością czynnie (...) a teraz będę miał możliwość powrotu do korzeni :)tooloudtoowide:
napis SCORE można zrobić trzema znakami 4x8px, podobnie ten drugi. Oszczędza to też miejsce na takiej "belce" statusowej.tooloudtoowide:
kto powiedział, że pasek statusu musisz mieć w tym samym trybie? :)bocianu:
i z tym samym zestawem znaków? :)gsgalezowski:
Nie sądziłem, że uda mi się Tomka namówić w końcu na przeprowadzenie zajęć z języka Action!.gsgalezowski:
Strasznie długo się upierał.gsgalezowski:
Tomku mógłbyś udostępnić też nagrania wideo, które zrobiłeś specjalnie dla mnie.Kaz:
TDC swego czasu mamil nas wydajnoscia Action! ;)tdc:
Tdc mamił kiedyś i jeszcze będzie mamił ;)tdc:
Zapewniam Ciebie, że kod w Action! kompletnie nie jest zoptymalizowany. Wywoływanie procedur świadczy bardziej o pseudokodzie dla każdego komputera - warto by było to zoptymalizować pod względem architektury Atari oraz Action!xxl:
nie chce zeby ten post byl odebrany jako atak, zainteresowalem sie tym programikiem, napisanie go w action! w taki sposob zeby byl szybszy od c lub atalana jest niemozliwe.tdc:
emka:astrofor:
Naciskam r i na ekranie wyskakuje rrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr , próbuje szybciej rrrrrrrrr lepiej! bardzo szybko - rrrr , chyba przed kursem wciągnę krechę.(Albo wcisnę slow down emulator ...)zbyti:
@tdc myślę, że autor Effectusa nie ma słabych zębów tylko aktualnie ciekawsze zajęcie - nad czym ubolewam ;(zbyti:
Także poważnie DUŻO sobie obiecuję po kursietdc:
Ten warsztat to ABC wszystkiego tego, co się składa na zrobienie profesjonalnej, płynnie animowanej strzelanki na Atari.zbyti:
obiecuję po kursie i przygotowuję się do niego należycie :]tdc:
Dlatego "poważnie DUŻO" po kursie "ABC" dla początkujących to jakaś gruba pomyłka;)