atarionline.pl Piękno automatów do gier i flipperów - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime14 Apr 2020 11:04

Link podesłał TDC:

->link<-

• 2: CommentAuthorastrofor
      • CommentTime14 Apr 2020 13:04 zmieniony

To atari robiło też flippery ? Czy to flipper ku czci atari ?
      edit: w linku z góry piszę że to faktycznie flipper atari. Nic o tym nie wiedziałem ciekawe..
      • 3:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime14 Apr 2020 14:04

To jakaś ciekawostka,Atari oficjalnie Pinballi nie robiło choć te również wywodzą się z Ameryki,może jakiś egzemplarz/prototyp zbudowali,ale to nie ta branża,Atari miało Ponga wcześniej był Space Wars i Computer Space które były konkurencja dla pinballi.
      • 4: CommentAuthorastrofor
      • CommentTime14 Apr 2020 14:04

Z opisu z linka wynika że to były dość innowacyjne pinabale, jak na koniec lat 70tych, że zamiast sensorów dotykowych używali elektromagnetycznych, i że połowa produkcji wróciła do producenta z powodu kijowej sklejki użytej do wykonania.
      • 5:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime14 Apr 2020 15:04

Flipper Atari z 1976 roku, ich pierwszy. Rarytasik.

"The Atarians" to chyba było dopiero budowanie legendy marki.
      • 6:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime14 Apr 2020 16:04

o kurczę !
      czyli Atari w zasadzie równolegle działało na rynku Pinballi no to faktycznie dobra ciekawostka,o bodaj najgłośniejszym "Super Man"słyszałem,myślałem że Atari zrobiło elektronikę a nie całego pinballa.
      Flipper to nazwa paletek którymi odbijamy piłkę,taka potoczna niepoprawna nazwa która o dziwo znalazła się nawet w Wiki,jakiś czas temu czytałem artykuł o niepoprawności tej nazwy,znajdę to podlinkuję.
      • 7:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime16 Apr 2020 10:04 zmieniony

Atari robiło pinballe, ale krótko, w końcówce lat 70-tych, zrobili trzy "generacje" płyt:

->link<-

• 8:

CommentAuthorBca
      • CommentTime29 Jan 2022 02:01

Piękne:
      • 9:

CommentAuthorBca
      • CommentTime1 Feb 2022 03:02

że pinball na duszkach?