Yoomp! i synchronizacja odbijania oraz efektów specjalnych z muzyką. International Karate (World Karate Championship): sample ciosów. Road Race: dźwięk silnika (brakuje trochę takiego fajnego w Stunt Car Racer, który "bzyczy").
Wydaje mi się, że takie coś powinno być sprzężone z trackerem do muzyki, bo efekty odtwarzane są często (choć oczywiście nie zawsze) podczas grania muzyki w trakcie gry. Z osobnym narzędziem się nie spotkałem.
Edit: No bo to kwestia wyciszenia na chwilę kanału(ów). Bez synchronizacji z muzyką tła chyba by to nie było za dobre.
no ale co z innymi edytorami? cmc pewnie tez sfx na podstawie instrumentow... to juz nie ma niczego innego?
--- przeciez mozna sie wpiac osobnm SFX engine pod playera muzy i nie podlegac ograniczeniom edytorow muzyki niekoniecznie stworzonych do tego zeby generowac sfx
--- a moze jest tak, ze np. RMT ma tak rozbudowana edycje instrumentu ze wszystko da sie zrobic?
Dropzone ma świetne efekty dźwiękowe (strzały, wybuchy i efekty towarzyszące różnym wrogom), które idealnie dopełniają dynamikę i płynność rozgrywki. Jedna z najbardziej dopieszczonych gier na Atari z "epoki" (1984).
najlepsze efekty dźwiękowe( nie mylić z muzyką) to dla mnie: World Karate(odgłosy walczących i uderzeń mistrzostwo) Nadral/Ghostbusters/Grand Prix(synteza głosu) Dropzone(odgłos wybuchu to truskawka na torcie) Alley Cat(zanuzanie się w wodzie i odgłosy kota przy spince z psem to majstersztyk)
W Electraglide była fajna muzyczka i odgłosy, chociaż nie były jakieś ultra-odkrywcze, ale jednak pasowały (zwłaszcza odbicie trójkąta). Na pewno nakładały się na muzykę - np. odrzutowiec zrzucający pachołki, albo piłka.
Za dzieciaka bawiła mnie gierka Invasion, gdzie była śmieszna muzyczka i odgłos jak helikopterek oberwał i spadał. Tam też były jakieś bardzo drobne odgłosy jednocześnie z muzyką