to takie ciekawe ? ... taki kabelek skonstruowałem lata temu,brałem między innymi na różne moje plenerowe wyjazdy by móc Atarynkę podłączać pod POWERBANK,w domu podłączałem pod USB od TV,ale z uwagi na zbyt mały amperaż miałem problemy z obrazem.
Problem z tymi zasilaczami, że one bywają nierówne i często sieją przetwornicą. Ale są i takie, co działają super. Z drugiej strony kabelek USB, a dokładniej jego styki często iskrzą i nie łączą dobrze, może być problem, jeśli się coś robi ważnego (hehe, na Atari i ważnego :)
@ jhusak ... no żebyś wiedział że ważnego,ostatnio nagrałem wszystkie materiały z mojej gry na CDka,w lapku dysk coś mi cyknął dysk i się lekko wystraszyłem,matko ... gdyby to przepadło to chyba sepuku bym popełnił-tyle godzin rysowania i animowania...
Większość tanich zasilaczy USB to siejący zakłóceniami, nie trzymający parametrów złom. Dobrze jak nie trzyma napięcia tylko w dół :) Przyzwoite, markowe zasilacze tego rodzaju, to już koszt rzędu 40zł (a nie tak jak na stronie 20zł - za tyle można od ręki kupić "oryginalną" podróbkę zasilacza do samsunga :) ).
A piszę, dla tego, że ostatnio zrobiłem w domu przegląd takich zasilaczy i 5 szt. poszło do śmietnika. A robiłem go po tym ja zaczęły mi się wieszać i restartować głośniki googla na nieoryginalnych zasilaczach oczywiście.... Pomierzyłem wszystko i nigdy więcej tego złomu (tanich zasilaczy a nie głośników ;) ).
ok, załóżmy że mamy dobrą ładowarkę USB, czy mogę bezpośrednio podłączyć ją pod XE czy zalecacie jakiś element pośredni (np. jakiś filtr, stabilizator)?
Kiedyś mi przeszło prze głowę, żeby robić takie kabelki USB-to-Atari power, byłoby taniej. ALE - druga myśl - jak chcesz pomagać ludziom, to rób to z głową. Dlatego, aby nie robić użytkownikom kłopotów i wprowadzać ich w konsternację, nie robię takich kabelków, tylko całkiem spoko zasilacze w niewiele wyższej cenie - nie miałem co do nich żadnych uwag do tej pory. NIE POLECAM zasilaczy USB do zasilania Atari, chyba że jako eksperyment.
Wydaje mi się, że w tym wątku był gdzieś w początkowych postach wpis xxl-a że powerbank działa, i pod tym moje potwierdzenie, że też testowałem i działa. Co prawda te posty nie wnosiły nic bardzo istotnego, ale jakoś nie mogę ich znaleźć ani tu, ani w innych wątkach (mogłem pomylić wątki). Czy niektóre posty na AOL znikają?