Na ostatnim KWAS-ie pan Zenon opowiadał o historii powstania jego gry w Atari Basic "Kto kogo?". Piękna sprawa, a jej efektem był program na Atari, który prezentujemy poniżej. Pierwsza publikacja miała miejsce w magazynie "Serious", numer 6.
Kto Kogo? ----------- - gra -
Geneza: ------- Dawno, dawno temu, a było to gdy mia- łem naście lat, ukazywało się takie interesujące czasopismo jak Horyzonty Techniki dla dzieci, później przemia- nowane na Kalejdoskop Techniki. Właśnie tam, natknąłem się na opis interesującej gry. Nawiasem mówiąc, w tamtym czasie zasady gry służyły "wielkim tego świata", a mam na myśli informatyków i speców od sztucznej inteligencji, do nauczenia maszyny rozsądnego myślenia. (Gwoli przypom- nienia, Spectrum powstanie dopiero za 10 lat!) Nie mogłem sobie odmówić zrobienia tej gry. Była dosyć prosta, w pudeł- kach po zapałkach były kartoniki, i w/g podanych zasad należało grać. Od momentu jak stałem się szczęśliwym posiadaczem Atarynki (listopad 1986r), postanowiłem napisać program kompute- rowy, by już "bardzo nowocześnie" móc sobie pograć. Ale... na półce nadal leży sobie wersja pierwotna tej gry przypominająca mi dzieciństwo...
Opis gry: --------- Po wczytaniu programu, na ekranie moż- na przeczytać krótką instrukcję, jest na tyle prosta i zwięzła, że tu ją pominę, powiem tylko, że gra polega na tym, by przejść na górne pole przeciw- nika (komputera). Jednak w czasie gry komputer "uczy się" i już po kilku partiach gra staje się coraz trudniej- sza, bo masz nikłe szanse na wygranie. Pograj, oceń swoje szanse... Przykład prawidłowego ruchu: 3A 2A