Znalazłem taką oto ciekawostkę w "Komputerze" nr 3 z 1989 roku. Programik podesłany przez Andrzeja Postrzednika, który był kolegą grupy Pink SoftHard, a nawet BCA twierdzi, że był członkiem grupy.
A tu takie znalezisko, program "ST Digidrum II" kolegi J. Parchańskiego dla komputerów... Atari ST!
I pytanie, czy ktoś ma może ten program? W necie jest w jednym miejscu, ale plik ZIP jest uszkodzony, przez co zawarty w nim plik MSA jest nie do odtworzenia.
Już mamy! Kroll znalazł plik w zasobach Paskuda i format *.DIM przekonwercił na *.ST. Cyprian zrobił kilka zrzutów z emulatora. BCA opowiedział historię programu.
I kolejna pchełka, konwerter tekstów z polskimi znakami w standardzie Word+ (Atari ST) na Mazovia (PC) i z Mazovia (PC) na format JAO. Listingi w GFA Basic, oba autorstwa BCA, rok 1992.
Jeden z członków grupy Pink Softhard to Waldemar Rymorz (ksywa WAO). To był spektrumowiec, któremu do stworzenia muzyki na Atari BCA pożyczył swój 65XE. WAO został uwieczniony w wikipedii jako muzyk zespołu Batalion d’Amour: ->link<-
Na Atari jego muzyka była w: - Cassette Music Kaleidoscope (tytuł: The Nonsence War) - Home Tenis (tytuł: Bezsensowna wojna) - Arkanoid (tytuł: Bezsensowna wojna)
Tytuł nawiązywał do wojenek prowadzonych przez posiadaczy różnych sprzętów. Dziełko było skomponowane na elektrycznym instrumencie klawiszowym (na takim grał też Niemen), dopiero potem nuty zapisane zostały w The Collen Music Creator, który generował kod do programu. Czasem był patchowany.
Bca jak to było z Arkanoid II, wzorowaliście się na grze z ZX Spectrum jak opisał to TDC w "Oni migają tymi kolorami profesjonalnie" czy grą Krakout z C64, bo lata pokrywają się z wydaniem Krakout
Nie widzę żadnego podobieństwa do Krakout, poza poziomym polem gry, zamiast pionowym, ale na takie coś łatwo było samemu wpaść, bez żadnej inspiracji. No, ale zobaczymy, co odpowie Bca.
Mnie też uderzyło podobieństwo, ale po przyjrzeniu się obu programom mam mieszane uczucia. Nieco podobna jest ramka wokół pola gry (ale nie identyczna). Też tylko podobna paletka. I znikanie klocków. Więc kto wie, równie dobrze może to być inspiracja, jak i nie być :).
Warto dodać kontekst, że Nexuss-a zrobił Marek EGR Górecki, kolega Pink Softhardów :)