Hmmm, jak o tym myślę, to nie znajduję uzasadnienia aż takiej szybkości w ST i dla jego softu, no chyba, żeby budować jakiś kombajn z kartą graficzną ;-)
Przy golasie ST, jakoś nie widzę softu, który warto przyśpieszyć i nakarmić większą ilością ramu. Karta przydatna, szczególnie ram, jak ktoś używa karty graficznej np. MegaSTE. Po wrzuceniu sterowników, wyższej rozdziałki, przy 4mb podstawki, zostaje koło 800kb ramu. Dużo się na tym nie podziała.
Fajne to,multi platformowe.Tą dopałke można też z Amigą używać.Kolo najpierw na Atari STe testuje,a potem przekłada na płytę Amigi i bryka(Amiga od 26.00min)
Posiadam TF536 którą miałem zainstalowaną w odratowanej A2000. Udało mi się dostać dopałkę do tej Amiga z epoki, więc TF536 trafi do Mega 2 którą teraz remontuje i odnawiam. Pewnie zrobię materiał wideo z montażu oraz krótki test karty w tym komputerze. Mam doświadczenie przy użytkowaniu tej karty w Amigach zarówno TF536 w A2000 oraz TF330 w CD32. Karta jest bardzo szybka i przy tym ma dużą kompatybilność wsteczną względem MC68000. Myślę że około 90% starszego oprogramowania można na niej odpalić bez większych problemów. Największy przyrost prędkości widzę na grach 3D. Chętnie porównam prędkość działania np. Frontiera/Epic w wersjach na Amigę oraz ST przy tych samych procesorach oraz zegarach. Spróbuje również porównać prędkość w tych tytułach między Mega ST z TF536 oraz TT. PS. Macie może pomysł na adapter gniazda procesorowego (z prostokątnego na kwadratowy), aby kartę można było sprawdzić również w MegaSTE a nawet w TT? Rozglądam się za takim rozwiązaniem.