Drodzy zbieracze różności, w czym prowadzicie ewidencję swoich kolekcji, zasobów? Wiadomo, że nie trzeba tego robić, ale niektórzy lubią porządek - czy używacie prostego arkusza czy może jakieś dedykowane systemy?
Używam najzwyklejszego edytora. Od razu potrzebne rzeczy wpisuję alfabetycznie. A jak trzeba coś dopisać nie ma problemu. Justowanie pozwala oddzielić ważne od ważniejszego i wyszukiwanie łatwe. Przykład z mojego zbioru: AAA 6502 procesor z 800XL nr.3 wymieniony z ATARI 65XE nr.1 12.06.2017 AAB EPROM 27512, SPARTA DOS X krosowana, programowana 10.09.2002. Plik: SPARTA.EPR na dyskietce AF strona B, impuls 10ms 12V Etc....etc.... pierwsze trzy literki to wyróżnik, mój symbol naniesione na naklejkę danego elementu. Pozwala oznaczyć 26x26x26 elementów i.... jest niepowtarzalny :)
Zacząłem katalogowanie swoich zbiorów używając GCstar (http://www.gcstar.org/), co prawda na razie robię porządek z książkami, ale program jest bardzo elastyczny i można zdefiniować różne zbiory. Wspiera różne systemy operacyjne i jest nawet przeglądarka dla Andka :).