atarionline.pl Przegląd prasy komputerowej - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime7 Aug 2020 23:08 zmieniony

Pierwszy przegląd prasy już w środę, 12 sierpnia, o godzinie 20.00. Na tapetę weźmiemy Bajtek - Tylko o Atari 1 i 2.

• 2:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime9 Aug 2020 05:08

Ta pierwsza propozycja - "Bajtek Tylko o Atari" 1 i 2 wzięła się z pomysłu Zenona, żeby informować wcześniej o tym, co będzie, bo:

Zenon:

Fajny pomysł z tym omawianiem prasy. Nie wiem czy było poruszane w dyskusji. Warto by było wcześniej ogłosić jakie czasopismo, artykuły będą omawiane. Kto ma może się przygotować by nie było to na żywioł, a jednocześnie konkrety, potem część czasu poświęcić tematom kto co ma i wie i chce powiedzieć bo akurat ma parcie.

Słuszna koncepcja, więc będziemy podawać wcześniej, co będzie następne. Oczywiście, niespodzianki też się pojawiają, bo jak wystarczy czasu to możemy i spontanicznie się za coś zabrać.
      • 3:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime19 Aug 2020 20:08 zmieniony

Zaczynamy :D
      Jakby co, zapraszam na zooma :)
      • 4: CommentAuthorZenon
      • CommentTime20 Aug 2020 08:08

I udało się, to nie było piękne, to magia. Ludziki poopowiadali, powspominali. Czas na wskazanie kolejnego materiału do omówienia. A że mam dzień wolny i TYLKO O ATARI (nr1) na stoliku, raz jeszcze przetrawię treść i porobię stosowne notatki. Może za lat 30 ktoś wpadnie na podobny pomysł by dokonać przeglądu i omówienia ATARI ONLINE krok po kroku. Będzie co opowiedzieć.
      • 5: CommentAuthorCaesar
      • CommentTime20 Aug 2020 10:08

Bardzo Wam dziękuję. Byłem co prawda tylko pół godziny, ale od początku zacząłem żałować, że tak krótko. Bo przypomniałem sobie ile razy wertowałem te gazety, ile marzeń było z nimi związanych, ile pierwszych kroków w programowaniu.

Kaz i spółka - robicie świetną robotę!
      • 6:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime22 Aug 2020 10:08

Dzięki Caesar, to wspólny pomysł i wspólne wspomnienia. Ja również byłem zafascynowany, jak pojawiały się nowe osoby z nowymi opowieściami. Myślałem, że w 2h zrobimy oba numery Tylko o Atari i z nudów zabierzemy się za coś innego, a okazało się, że pierwszy numer zajął nam cały czas i było ultraciekawie - dziękuję!

Zenon - super, a co to będą za notatki? Czyżby poprawki do modemu akustycznego? :) W następnym odcinku proponuję kontynuację Tylko o Atari, numer 2, żeby mieć ten temat zakończony. A potem odskocznia w inne kierunki, żeby raz było coś z polskich magazynów, a raz coś z zagranicznych.
      • 7: CommentAuthorZenon
      • CommentTime22 Aug 2020 11:08

A..... notatki ze spotkania i dyskusji. Choć to wszystko nagrane, to coś tam jeszcze się przypomni. Poszperam po moich dokumentacjach powinno się coś znaleźć. Najlepiej to byłoby wynająć jakąś archiwistka która chciałaby przysłużyć się dobrej sprawie i to przejrzeć. Na wysokość będzie tego jakieś dwa i pół metra.
      • 8:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime23 Aug 2020 12:08

Niezła sterta, też taką mam. I też brakuje do tej sterty archiwistki do przeglądania :D

Wrócił z urlopu Misza, więc w najbliższą środę znowu zmierzymy się z tematem prasowym.
      • 9: CommentAuthorAlfamapet
      • CommentTime25 Aug 2020 06:08

hmm a nagranie utajnione? Na youtube nie mogę znaleźć..
      • 10:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime25 Aug 2020 11:08

Jeszcze nie ma, ale będzie. Zapraszamy na drugi odcinek w najbliższą środę, na żywo sobie obejrzysz :D
      • 11:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime26 Aug 2020 20:08

Zaraz zaczynamy :)
    1.  
      Skoro dziś środa - pora na to na co wszyscy czekacie - kolejne Środowisko Prasowe! Dzisiaj będziemy omawiać dwa zagraniczne magazyny - jedno ze Zjednoczonego Królestwa (Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej - wtedy, po Brexicie raczej "kto to może wiedzięć panie dyrektorze?") "Atari User" - w języku Szekspira oraz bezpośrednio zza naszej zachodniej granicy od naszych sąsiadów - Atari Magazin z czerwca 1988 (w przepięknym, eeerrr... języku miłości), oba recenzowane w "Bajtku - Tylko o Atari" 2, który mieliśmy przyjemność wspólnie czytać w zeszłym tygodniu, podzas audycji Środowisko Prasowe #3.

To będzie istny Powrót Do Przyszłości, z perspektywy lat 80tych w Polsce królowało 8-bit, a zachód ogarnęła mania 16-bit i więcej :)

Sprawdzimy co autorzy mieli na myśli pisząc Die grosse Show, po niemcach się można spodziewać niemalże wszystkiego oraz czy przewidzieli COVID-19 ("Achtung Viren!"). Z kolei brytyjczycy ze stoickim spokojem zajęli się muzyką.

Dla przypomnienia, skąd wzięła się idea spotkań przeglądu prasowego, ten oto filmik z zooma, na szczęście znacznie krótszy, niecałe pół godziny:

• 13:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime1 Oct 2020 23:10

Panie i panowie - w przyszłą środę wznawiamy po miesięcznej przerwie cykl "Środowisko prasowe". Odcinek piąty zacznie się 7 października 2020 roku o godzinie 20:00, tradycyjnie na naszym kanale zoom.

Rozpoczniemy od dokończenia Atari Usera :)
      • 14:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime7 Oct 2020 18:10

Zgodnie z zapowiedzią, dzisiaj o 20:00 rozpoczynamy spotkanie. Aczkolwiek będzie niespodzianka, najpierw wystąpi Mono z pewnym drobiazgiem :D
      • 15:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime9 Oct 2020 20:10 zmieniony

Piąte spotkanie z prasą, a konkretnie z "Atari User" z lutego 1988 roku za nami. Niestety - nagranie przypadkowo skasowałem, więc kto nie był to już nie obejrzy :). Zapraszam więc na spotkanie szóste w dniu 14 października 2020 roku o godzinie 20:00. Bierzemy się za kolejny, drugi numer "Moje Atari" oraz, jak wystarczy czasu, przejrzymy zaległy "Atari Magazin".

Nagrania z wszystkich poprzednich odcinków ocalały, numer 1 był już prezentowany wyżej w tym wątku, więc dziś czas na numer 2 z 26 sierpnia 2020 roku, troszkę ponad 3h materiału ze spotkania:

• 16:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime10 Oct 2020 10:10

Dzisiaj wieczorem będzie premiera odcinka 3 przeglądu prasy, można sobie ustawić przypomnienie i nie przegapić:

• 17:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime10 Oct 2020 17:10

A jutro części czwartej:

• 18:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime21 Oct 2020 19:10

Za chwilę zaczynamy kolejne Środowisko prasowe. To już odcinek siódmy. Zapraszam na zooma.
      • 19:

CommentAuthorpabloz1974
      • CommentTime21 Oct 2020 22:10 zmieniony

Przeglądam sobie KOMPUTER z czerwca 1987 a tu reklama kolegi naszego
    2.  
      A wszystko to na ->link<-
      • 21:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime27 Oct 2020 02:10

W najbliższą środę, pojutrze - o 20:00 start kolejnego spotkania z prasą. To już ósmy odcinek. Jego temat przewodni to "Moje Atari" nr 4.

Będzie też niespodzianka - Misza przygotował ankiety, o których rozmawialiśmy w odcinku szóstym.
      • 22:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime28 Oct 2020 16:10

Przypomnienie - dzisiaj tradycyjnie przegląd prasy.
      • 23:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime4 Nov 2020 14:11 zmieniony

I kolejne przypomnienie. Dzisiaj robimy "Syzygy" #2, ankietę na żywo przygotowaną przez Miszę, kończymy "Moje Atari" #4 oraz rozpoczniemy "Moje Atari" #5 (jeśli wystarczy czasu).

• 24:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime11 Nov 2020 17:11

Dzisiaj tradycyjnie o 20:00 rozpoczynamy przegląd prasy. Dzisiaj omawiamy Lamerton, a potem "Moje Atari" #5.
      • 25:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime11 Nov 2020 19:11

Zaczynamy za chwilkę :D
      • 26:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime12 Nov 2020 12:11

Wczorajszy odcinek krótszy niż zwykle, bo tylko 3 godziny, ale za to całkowicie o jednym pisemku, Lamertronie. Ankietę i "Moje Atari" #5 przełożyliśmy na następne spotkanie.
      • 27:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime14 Nov 2020 20:11

Leci odcinek 6:

• 28:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime15 Nov 2020 13:11

A dzisiaj za chwilkę poleci 7 odcinek rozmów o prasie, tym razem tematem będzie "Moje Atari" #3. A wieczorem o 20:00 poleci 8 odcinek, o magazynie "Syzygy" oraz "Moje Atari" #4, bo jak napisał w komentarzu na YT uskrzydlacz:

uskrzydlacz:

nie ma to jak dobra gazeta to poczytania wieczorem, pozdrawiam serdecznie

• 29:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime18 Nov 2020 20:11

Zaczynamy, bo już 17 osób oczekuje.
      • 30:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime22 Nov 2020 19:11

Dzisiaj o 20:00 premiera odcinka 11:

• 31:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime25 Nov 2020 16:11

Dzisiaj kończymy numer 5 "Mojego Atari" i jeśli wystarczy czasu - a pewnie nie wystarczy :D - to bierzemy się za coś mniejszego, może scenowego.
      • 32:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime2 Dec 2020 18:12 zmieniony

W związku z problemami zdrowotnymi Miszy, dzisiejszy przegląd prasy odwołany - przenosimy go na przyszły tydzień!

Dla Miszy życzenia zdrówka.
      • 33:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime1 Jan 2021 13:01

Odcinek 12 jest już dostępny od Wigilii, tylko przypomnienie:

• 34:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime5 Jan 2021 22:01

Już w czwartek o 20:00 na YouTube kolejny odcinek, trzynasty, "Środowiska prasowego".

• 35:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime9 Jan 2021 23:01 zmieniony

Pojawiło się trochę nowych dyskusji do "Przeglądu" nt. "Lamertonu".
      Przyda się pewnie parę uzupełnień, w tym ode mnie. ;) :)

• 36:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime12 Jan 2021 16:01

Wrzuciłem do wątku o Qbku, żeby zbierać to w jednym miejscu. Dzięki Dracon za wszelkie uzupełnienia, wyjaśnienia. A na Twój mail w tej sprawie odpiszę w wolnej chwili, bo też mam propozycję.
      • 37:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime13 Jan 2021 20:01

Zaczynamy :D
      • 38:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime20 Jan 2021 19:01 zmieniony

Misza powrócił, więc zaczynamy kolejne spotkanie z prasą. Dzisiaj o 20:00 "Moje Atari" nr 6.
      • 39:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime20 Jan 2021 19:01 zmieniony

Zbierają się ludziska... :)

(obrazek "przerwa techniczna" by Emi, dzięki!)
      • 40:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime23 Jan 2021 20:01

W następną środę, 3 lutego 2021, będzie wyjątkowe Środowisko prasowe, ponieważ będziemy porównywać stare "Bajtki" z 1985/86 roku (w tym te pierwsze, czarno-białe) z ich współczesnymi w reedycji Retronics. Niespodzianki będą dwie:

a) będzie przegląd także Bajtka kolorowego w wydaniu Retronics!

b) będzie obecny też wydawca czyli Duddie.

Zapraszamy na zoom o 20:00 - 3 lutego.
      • 41:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime10 Feb 2021 19:02

Za chwilę zaczynamy Środowisko Prasowe, odcinek 17!

Zapraszam na zoom:
      ->link<-
      • 42:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime17 Feb 2021 19:02

Z kolei dzisiaj zapraszam na 18 odcinek Środowiska Prasowego, zaczynamy tradycyjnie o godzinie 20:00. Dokończymy Moje Atari nr 6.
      • 43:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime18 Feb 2021 12:02

Dokończyliśmy nr 6. A dzisiaj o 20:00 odpalamy na YT odcinek 14, w którym omawialiśmy wyniki ankiety. Z kolei jutro o 20:00 odpalamy na YT odcinek 15, w którym kończymy omawiać wyniki ankiety :D

• 44:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime20 Feb 2021 13:02

Dzisiaj o 20:00 premiera odcinka 16. Po analizie ankiety w dwóch poprzednich odcinkach, wracamy do przeglądu "Mojego Atari".

A w poniedziałek o 20:00 kolejny odcinek, można włączyć sobie przypomnienie :D

• 45:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime23 Feb 2021 23:02

A za chwileczkę opóźniona premiera odcinka 18!

• 46:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime24 Feb 2021 20:02

Za minutkę zaczynamy! :D
      • 47:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime10 Mar 2021 23:03

Dzisiaj nie było Miszy, bo gasi pożary w OVH, ale spontaniczne zaczęliśmy przeglądać coś spoza tematyki Atari. Padło na "Mikroklan", pierwszy zeszyt, z 1986 roku.
      • 48: CommentAuthorXuio
      • CommentTime10 Mar 2021 23:03

Kaz, na jakim etapie jest aktualizacja biblioteki o Computer Studio?
      • 49: CommentAuthoradi
      • CommentTime11 Mar 2021 00:03

Na archive.org mają sporo numerów Radioelektronika, których tu brakuje.
      Między innymi Re_02/1989 z opisem interfejsu do zwykłego magnetofonu.
      Interfejs o tyle ciekawy, że zbudowany na polskich ULY7741. Pewnie mało kto pamięta jak niedostępny i drogi był LM324. Mój kolega z klasy jechał 180km pociągiem na warszawski Wolumen tylko po ten jeden scalak.

Co do interfejsu opisanego w powyższym RE: ma przetwornicę produkującą 12V do zasilania tego polskiego wzmacniacza operacyjnego. Przetwornica pobiera rytm z wewnątrz komputera. Ale gminastyka :).
      Może ktoś z Was miał takie cudo u siebie?
      Takie były czasy...
      • 50:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime19 May 2021 20:05 zmieniony

No to zaczynamy oglądać odcinek 19: