atarionline.pl Polski język programowania Loglan - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime4 Sep 2020 01:09 zmieniony

Każdy kojarzy polski wynalazek w informatyce - Odwrotną Notację Polską: ->link<- . Rozmawialiśmy o tym przy okazji przeglądu prasy i Misza ujawnił się z innym ciekawym tematem: polskim językiem programowania Loglan.

Misza:

Dodam od siebie - skąd zainteresowanie - następca Loglanu jest LEM :P ->link<-

Czemu Loglan? ->link<- - sam profesor Salwicki się rozpisał,
      Strona na ICMie - ->link<-
      Link na ICM: ->link<-

Projekt Loglan’82 ->link<-

Cała koncepcja: Algorithmic Logic - ->link<- I ->link<- , ->link<- oraz pełna książka - ->link<-

Koncepcja dowodzenia automatycznego - poprawności programów - ->link<-

W załączeniu kompilator z paczki dla Atari (z ICM) oraz przykładowe kody źródłowe.
      ->link<-
      ->link<-
      ->link<-

Jak widać powyżej, Loglan powstał nawet na Atari ST!
      • 2:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime4 Sep 2020 16:09

Oczywiście najlepszy polski język programowania to Ć:
      ->link<-
      • 3:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime4 Sep 2020 16:09 zmieniony

Pamiętam, jak kiedyś rozmawiałem z kumplem z pierwszego roku informatyki, jak starałem się tam dostać, oprowadził mnie po wydziale (Smyczkowa) i w pracowni komputerowej na bursztynowym monitorze pokazał LOGLAN. To jest produkt nasz, MIMUWowy.

Wiki:
      "LOGLAN-82 – uniwersalny obiektowy język programowania, stworzony w Instytucie Informatyki Uniwersytetu Warszawskiego w latach 1977-1982 przez zespół kierowany przez prof. Andrzeja Salwickiego.

Składnia języka wzoruje się na Pascalu. Semantyka zawiera klasyczne konstrukcje oferowane przez języki z rodziny Algol oraz nowoczesne, takie jak klasy i dziedziczenie klas, współbieżność i obsługa wyjątków. Zawiera m.in. do dziś zapoznane rozwiązanie problemu wiszących referencji opracowane przez Antoniego Kreczmara. W 1988 r. Bolesław Ciesielski zaproponował i zrealizował własną koncepcję obiektów aktywnych. Narzędziem (obiektowym!) komunikacji i synchronizacji obiektów – procesów jest obce wywołanie metody innego obiektu. Koncepcja ta wyróżnia się ponadto ujednoliceniem formy postaci programów współbieżnych i rozproszonych. Antoni Kreczmar (1945-1996, prof. UW) był autorem maszyny wirtualnej Loglanu."
      • 4:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime5 Sep 2020 14:09 zmieniony

Dzięki za wspomienia i dodatkowe informacje! A to fragment książki "Cyfrodziewczyny", w której jest mowa o Leglanie, jego twórcy Andrzeju Salwickim, jego żonie Grażynie, która też pisała w tym języku programy, oraz wyjaśnienie, skąd się wzięła wersja dla Atari ST!

PDF z rozdziałem o Sawickich (16 stron) w załączeniu.
      • 5: CommentAuthorastrofor
      • CommentTime5 Sep 2020 14:09

Załacznik jest pusty.
      • 6:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime5 Sep 2020 14:09

Może nie chce Ci ściągnąć pliku z polską literą w nazwie? Bo u mnie ściąga prawidłowo.
      • 7:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime5 Sep 2020 15:09

u mnie na ubunciaku też pustka
      • 8:

CommentAuthorKaz

Zaraz sprawdzę.
      • 9:

CommentAuthorKaz

Spróbujcie teraz - usunąłem polski znak i sprawdziłem, że plik na pewno jest ok.
    1.  
      Znalazłem jeszcze dwa podręczniki:

1. Grażyna Mirkowska, Andrzej Salwicki: Logika Algorytmiczna dla Programistów cz. 1. Warszawa: WNT, 1992, s. 294.
      ->link<-

2. Grażyna Mirkowska, Andrzej Salwicki: Logika Algorytmiczna dla Programistów cz. 2. Warszawa: WNT, 1992, s. 294.
      ->link<-

Oba o dużej wartości dydatkycznej! Niestety zniszczone przez proces OCR. Może ktoś z was ma ją w swojej biblioteczce i pożyczyłby na czas skanowania?
      • 11:

CommentAuthorlaoo
      • CommentTime16 May 2023 08:05

Bo to Computer Science najwyższej klasy. Ona się dobrze starzeje.
      • 12:

CommentAuthorGeorge
      • CommentTime16 May 2023 13:05 zmieniony

O, pani prof. Mirkowska, <3
      • 13: CommentAuthorKrzys
      • CommentTime16 May 2023 16:05

Z Salwickim miałem programowanie obiektowe na studiach. Oczywiście na Loglanie.
      • 14:

CommentAuthorGeorge
      • CommentTime16 May 2023 19:05

Ja Matematykę Dyskretną z prof. Mirkowską.
      • 15:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime16 May 2023 19:05 zmieniony

Ja nie miałem przyjemności, ale jest moją sąsiadką :) Mieszka parę ulic dalej :)
      • 16:

CommentAuthorGeorge
      • CommentTime5 Mar 2025 13:03

Ostatnio natrafiłem na ciekawy artykuł Kazimierza Subiety w Informatyce z roku 1993-ego, numer 12:
      ->link<-
      Tytuł: "Logika teoretycznych urojeń".

Jest to krytyka informatyki teoretycznej uprawianej swego czasu przez niektórych polskich naukowców.
      Inspiracją dla autora artykułu była właśnie lektura wyżej wspomnianej książki "Logika algorytmiczna dla programistów".

Dla retromaniaków polskiego IT, to jest bardzo ciekawa lektura, polecam!

Ogólnie kwestia zbytniego sformalizowania i zmatematyzowania nauczania ogólnie mówiąc przedmiotów ścisłych w Polsce jest dla mnie bardzo ciekawym temat, pewnie dla rozważań w zupełnie innym wątku.
      Niemniej cieszę się, z przeczytania tego artykułu jako jednego z głosów w sprawie łączenia teorii z praktyką w polskiej nauce, co mnie się wydaje jej największym problemem aktualnie.
      • 17:

CommentAuthorGeorge
      • CommentTime5 Mar 2025 13:03

Natomiast na obronę prof. Salwickiego mam argument, który nie padł w artykule Subiety, że jednak
      stworzył on język programowania Loglan, czyli coś praktycznie działającego.
      Wprawdzie w dużej mierze nie własnymi rękami, tylko współpracowników.

W książce "Cyfrodziewczyny..." pada taka opinia, że Salwicki był głównie pomysłodawcą, a jego idee musieli
      łapać inni i dostosowywać do rzeczywistości, aby dało się je zaimplementować.
      • 18:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime5 Mar 2025 18:03

eeeeej, czy sugerujesz, że Mur Hadriana wybudował nie Hadrian, tylko jacyś robotnicy????
      • 19:

CommentAuthorGeorge
      • CommentTime5 Mar 2025 21:03

He he, w ogóle nie myślałem o tym, ale skoro przywołujesz ten mur, to próbując znaleźć tu jakieś paralele
      powiedziałbym, że nie dość, że nie Hadrian, to nawet nie o to chodzi, że może tam byli jacyś architekci, planiści i geodeci oraz robotnicy, tylko, że mimo że w końcu zobaczono, że ten mur nie spełnia pokładanych w nim nadziei, to ufam, że nie stworzono najpierw całej teorii o topologii takich murów, wraz z ich klasyfikacją, formalizmami itd.

Przydługie zdanie, ale chodzi mi o to, że w różnych dziedzinach są pewne utarte schematy wynikające z tradycji dziedziny w praktycznych zastosowaniach i przekraczanie ich może być wartościowe tylko pod warunkiem pragmatycznej weryfikacji w zastosowaniu.
      • 20:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime5 Mar 2025 23:03

Powyższe podejście prof. Subiety towarzyszy mu chyba cały czas. Przez nie w końcu rozstał się z IPIPAN. Generalnie uważa(ł), że informatyka nie ma nic wspólnego z Nauką, że jest to tylko kwestia inżynierii. Nie podzielam tego zdania w całości, ale również uważam, że poziom "matematyzacji" informatyki jest zbyt wysoki. Ewentualnie, że termin "informatyka" pokrywa zbyt duży zakres "rzeczy" i dlatego zaczyna wzbudzać kontrowersje.
      • 21:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime6 Mar 2025 10:03 zmieniony

Coś w tym jest. Teraz "Informatyk" to ten, co ogarnia Windowsy. A z kolei "programista" to taki niedokończony, okrojony informatyk. Ech...

Tak to jest, jak młodzi się zabierają za poważne rzeczy...

1. Koleje funkcjonują mimo wyraźnych niedociągnięć.
      2. linie lotnicze jw.
      3. telefonia komórkowa
      4. inżynieria mostowa i drogowa
      5. inżynieria wysokich budynków.

To są poważne rzeczy, gdzie bez norm i rygoru rozpieprzy się to i zabije kupę ludzi (oprócz pkt 3 :)

A IT to radosna twórczość losowych ludków, gdzie raz na jakiś czas znajdzie się jakiś, co to ogarnia i "jakoś to działa".
      A i wykształcenie informatyczne jest takie sobie - dotyka tu, dotyka tam, ale inżynierii w tym niewiele i nadal się tłucze systemy metodą Króla Ćwieczka (oczywiście zdaję sobie sprawę, że nie, że są metodyki, scrumy i inne takie modne rzeczy, ale to takie macanie tematu, jak to ugryźć, żeby było skalowalne)

Widać, że jest problem, bo informatyka (jako inżynieria) się rozwija grubo ponad 50 lat; gdyby koleje się tak wolno rozwijały, to by było teraz mnóstwo awarii, zderzeń, wykolejeń itp.

Wg mnie wkraczamy (wkroczyliśmy) w dziedzinę, gdzie NIE DA SIĘ POGODZIĆ (jest to bardzo trudne) światów: zarządzania, programistów i planów rozwoju (bo sytuacja zmienia się jak w kalejdoskopie).

Jedyne, co widzę jako światełko w tunelu, to przełożenie wewnętrznych procedur firm typu Apple czy Google (ale nie Microsoft, bo bałagan), które z sukcesem wprowadzają swoją informatyzację, na ogólnie dostępną wiedzę, inżynierię. To moment, gdzie skuteczność, niezawodność i wydajność systemów jest na pierwszym planie. No i drugie światełko to sposób działania chińskich firm IT, mogą one wbrew pozorom wypracować skuteczniejsze sposoby działania, niż "zachodnie", oparte na przepływie pieniądza (tu opieram się na sukcesie DeepSeek).
      • 22:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime6 Mar 2025 13:03

co do chinczukow to jest tego wiecej, warto sledzic ai od alibaby i manus.im
      • 23: CommentAuthor0xF
      • CommentTime6 Mar 2025 20:03

Nie działają linki "Czemu Loglan?" i do Dropboxa z pierwszego postu. Czy kompilator na Atari możnaby wrzucić do archiwum?
      • 24:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime6 Mar 2025 21:03

Wydaje się, że wyekspirowały. Jeden naprawiłem (drugi w "Cała koncepcja").
    2.  
      @jhusak - podmień proszę na poniższe w sekcji "W załączeniu kompilator z paczki dla Atari (z ICM) oraz przykładowe kody źródłowe." -> umieściłem w zasobach PTODT.

->link<-
      ->link<-
      ->link<-

Też uważam, że super jakby trafiło to do Biblioteczki plików AOL, zapraszam chętnego żeby otworzyć i pielęgnować sekcję Atari ST.
      • 26:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime10 Mar 2025 11:03 zmieniony

Podmienione, chociaż lepiej chyba umieścić je lokalnie...
      • 27: CommentAuthor0xF
      • CommentTime10 Mar 2025 16:03

A, czyli to jest na ST. Widząc "82" spodziewałem się raczej 8-bit.