atarionline.pl Polski język programowania Loglan - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime4 Sep 2020 01:09 zmieniony

Każdy kojarzy polski wynalazek w informatyce - Odwrotną Notację Polską: ->link<- . Rozmawialiśmy o tym przy okazji przeglądu prasy i Misza ujawnił się z innym ciekawym tematem: polskim językiem programowania Loglan.

Misza:

Dodam od siebie - skąd zainteresowanie - następca Loglanu jest LEM :P ->link<-

Czemu Loglan? ->link<- - sam profesor Salwicki się rozpisał,
      Strona na ICMie - ->link<-
      Link na ICM: ->link<-

Projekt Loglan’82 ->link<-

Cała koncepcja: Algorithmic Logic - ->link<- I ->link<- ->link<- oraz pełna książka - ->link<-

Koncepcja dowodzenia automatycznego - poprawności programów - ->link<-

W załączeniu kompilator z paczki dla Atari (z ICM) oraz przykładowe kody źródłowe.
      ->link<-
      ->link<-
      ->link<-

Jak widać powyżej, Loglan powstał nawet na Atari ST!
      • 2:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime4 Sep 2020 16:09

Oczywiście najlepszy polski język programowania to Ć:
      ->link<-
      • 3:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime4 Sep 2020 16:09 zmieniony

Pamiętam, jak kiedyś rozmawiałem z kumplem z pierwszego roku informatyki, jak starałem się tam dostać, oprowadził mnie po wydziale (Smyczkowa) i w pracowni komputerowej na bursztynowym monitorze pokazał LOGLAN. To jest produkt nasz, MIMUWowy.

Wiki:
      "LOGLAN-82 – uniwersalny obiektowy język programowania, stworzony w Instytucie Informatyki Uniwersytetu Warszawskiego w latach 1977-1982 przez zespół kierowany przez prof. Andrzeja Salwickiego.

Składnia języka wzoruje się na Pascalu. Semantyka zawiera klasyczne konstrukcje oferowane przez języki z rodziny Algol oraz nowoczesne, takie jak klasy i dziedziczenie klas, współbieżność i obsługa wyjątków. Zawiera m.in. do dziś zapoznane rozwiązanie problemu wiszących referencji opracowane przez Antoniego Kreczmara. W 1988 r. Bolesław Ciesielski zaproponował i zrealizował własną koncepcję obiektów aktywnych. Narzędziem (obiektowym!) komunikacji i synchronizacji obiektów – procesów jest obce wywołanie metody innego obiektu. Koncepcja ta wyróżnia się ponadto ujednoliceniem formy postaci programów współbieżnych i rozproszonych. Antoni Kreczmar (1945-1996, prof. UW) był autorem maszyny wirtualnej Loglanu."
      • 4:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime5 Sep 2020 14:09 zmieniony

Dzięki za wspomienia i dodatkowe informacje! A to fragment książki "Cyfrodziewczyny", w której jest mowa o Leglanie, jego twórcy Andrzeju Salwickim, jego żonie Grażynie, która też pisała w tym języku programy, oraz wyjaśnienie, skąd się wzięła wersja dla Atari ST!

PDF z rozdziałem o Sawickich (16 stron) w załączeniu.
      • 5: CommentAuthorastrofor
      • CommentTime5 Sep 2020 14:09

Załacznik jest pusty.
      • 6:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime5 Sep 2020 14:09

Może nie chce Ci ściągnąć pliku z polską literą w nazwie? Bo u mnie ściąga prawidłowo.
      • 7:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime5 Sep 2020 15:09

u mnie na ubunciaku też pustka
      • 8:

CommentAuthorKaz

Zaraz sprawdzę.
      • 9:

CommentAuthorKaz

Spróbujcie teraz - usunąłem polski znak i sprawdziłem, że plik na pewno jest ok.
    1.  
      Znalazłem jeszcze dwa podręczniki:

1. Grażyna Mirkowska, Andrzej Salwicki: Logika Algorytmiczna dla Programistów cz. 1. Warszawa: WNT, 1992, s. 294.
      ->link<-

2. Grażyna Mirkowska, Andrzej Salwicki: Logika Algorytmiczna dla Programistów cz. 2. Warszawa: WNT, 1992, s. 294.
      ->link<-

Oba o dużej wartości dydatkycznej! Niestety zniszczone przez proces OCR. Może ktoś z was ma ją w swojej biblioteczce i pożyczyłby na czas skanowania?
      • 11:

CommentAuthorlaoo
      • CommentTime16 May 2023 08:05

Bo to Computer Science najwyższej klasy. Ona się dobrze starzeje.
      • 12:

CommentAuthorGeorge
      • CommentTime16 May 2023 13:05 zmieniony

O, pani prof. Mirkowska, <3
      • 13: CommentAuthorKrzys
      • CommentTime16 May 2023 16:05

Z Salwickim miałem programowanie obiektowe na studiach. Oczywiście na Loglanie.
      • 14:

CommentAuthorGeorge
      • CommentTime16 May 2023 19:05

Ja Matematykę Dyskretną z prof. Mirkowską.
      • 15:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime16 May 2023 19:05 zmieniony

Ja nie miałem przyjemności, ale jest moją sąsiadką :) Mieszka parę ulic dalej :)