I'd rather use real cartridge file. I've checked differences between Action!.rom taken from atarionline roms section, the only difference beetween it and attached file is in texts edited (cut off) and one byte at the beginning. Of course there's CART header in my version.
Use it like real cartridge, you'l see THE DIFFERENCE.
There's sometimes an issue that somebody uses action library (about 3 kb from the beginning of the cartridge). There must exist the library in memory in that case. The second issue is that as I remember prinft function exists in the other bank of the cartridge. Many years ago Gizmo have written the printf procedure that does not use the library.
What to do:
Insert the cartridge, insert the dos disk, reboot atari emulator. go to editor (unless you are in it already) write your code, go to monitor (shift ctrl M), compile (C), write to disk (W "D1:FILE.EXE"), go to dos (D), load FILE.EXE, and voilla! (do not remove the cart unless you're coding no-library code). There is some magic, for example you can set address to place your compiled code: SET 14=$8000 SET $491=$8000
If you do not wand to use the lib, you must: not use more than 3 bytes in parameters passed to procedures (CARD takes 2 bytes) do not use division, multiplication. Do not use any of the lib procedures (PEEK, POKE, etc) It IS possible with a little effort. Trust me, i've written several games in Action. Simply treat the Action! like super-duper macro assembler.
Kaz, Would you please place the cart file in appropriate place?
Kuba już myślałem że zamieściłeś coś na co z chłopakami czekamy, ale niestety jest to Action! w popularnej w necie wersji 0,2. Przydała by się jakaś wersja 3,x.
Chodzi o to, że niebawem pojawi się na AOL artykuł o błędzie w tym kompilatorze, który najprawdopodobniej umoczył parę gierek na Atari (w tym być może Five to Five - ale nie znam historii tej gry, tu więcej Ty możesz powiedzieć). Dlatego męczy mnie pytanie, czy błąd ten dotyczy wszystkich actionów czy tylko tych 0,2 ? Chętnie to przetestuję.
Kuba chyba znalazłem te procedurki Arka na zgranej do ATR dyskietce. Oto zawartość dyskietki (może nazwy plików coś Tobie powiedzą): allib.act 3 geoinc.act 48 - to chyba moje geoinit.act 17 - --"-- ggraph.act 14 ginit.act 17 inputs.act 8 tgeo.act 169 - to też może być moje tgeoinc.act 51 - --"-- io.act 5 move.act 2 pause.act 3 plot8.act 13 pmgmig.act 35 printf.act 32 rtpi.act 14 rtplib.act 20 sprite.act 20 - sprite w 8 tr. gr. (by Mirage Software Ltd.) uncomp.act 15 vbli.act 7 (MCMXC by Mirage Software Ltd.) actlibr.2 58 fill.act 4 txtc.act 2 (obok podana jest ilość sektorów)
Pod częścią z tych procedur podpisany jest Arek, ale printf:
"(...) an highly advanced improvement of the Library PrintF Copyright (c) 1984 OSS,Inc. and Mark Rose"
Pisze o tym bo wraz z Yoshem prowadzimy coś na kształt kursu Action! na AOL i chętnie opublikujemy te procedurki - jeśli Ty i Arek nie będziecie mieli nic przeciwko (najprawdopodobniej na tych procedurach powstała ortografia itp.). Następnie możemy wspólnie napisać jakiś artek o Action! i tych funkcjach. Więc jak ?;)
Jeśli o mnie chodzi, to nie ma problemu. Ortografia już nie jest sprzedawana, więc tu też nie ma problemu. Arek pewnie też się zgodzi, zwłaszcza, że to on był autorem/współautorem/zdobywcą tych bibliotek. Ja pisałem wszystko pod konkretne potrzeby od nowa.
Przejrzę jeszcze swoje zbiorki, może też coś się znajdzie. Mam też oryginalną podróbę Action! z giełdy z grzybowskiej, zobaczę co to za wersja w wolnym czasie (jak rozpakuję atari).
@jhusak, Kuba, mistrzu, powiedz napisałeś sobie jakieś narzędzie do komponowania a Action, czy też pieczołowicie wpisywałeś dane w kodzie Action?? Za muzykę do Five To Five masz u mnie wieczny szacunek :) (jak dla mnie TOP 3 na Atari)
Przyjdziesz w końcu kiedyś na warszawskiego sztaba?
jhusak: no to ja mam podobne podejście bo jakoś własne biblioteki mi się nie sprawdzały w praktyce;)
> Przejrzę jeszcze swoje zbiorki, może też coś się znajdzie.
Ok, to daj znać i przygotujemy te procedurki do publikacji.
> Mam też oryginalną podróbę Action! z giełdy z grzybowskiej
Mój cartridge też pochodził z giełdy i Arek go właśnie dla mnie załatwił, więc pewnie są identyczne. Ja swojego carta nie mogę w tej chwili znaleźć ale gdzieś jest.
> zobaczę co to za wersja w wolnym czasie (jak rozpakuję atari).
Czekamy z niecierpliwością na rezultaty;) Z tego co pamiętam to była to wersja 3,x.
Też jestem zdania że muza do Five To Five jest rewelacyjna!;)
@tatqoo - wtedy nie było _wszechstronnych_ programów muzycznych. Wprawki do pisania kodu grającego muzykę miałem jeszcze z czasów, gdy pisałem muzę pod Atari Basic.
Reasumując - pisane w Action! bez bibliotek. Generalnie kod z muzyki na muzykę był niewiele zmieniany, raczej po to, aby dodać nowe brzmienia/możliwości. Tak naprawdę pisanie w edytorze tekstowym muzyki jest szybsze, niż w tych wszystkich wypasionych edytorach... Dlatego też później polubiłem się z SoftSynth.
Wyjątek stanowi The Warsaw Tetris napisany w jakimś Sound Studio pieczołowicie dzierganymi nutkami.
@w1k: There is _no difference_ in speed comparing action.rom to real cartridge in real Atari.
It's better to write something under Atari800 Emulator, you have several tools to debug your code (ex: monitor with every tool you might need or not), fasten/ slowen(?) your machine, store files on your HD, etc etc. For example compile time shrinks to second or two with full speed (F7) enabled.
@jhusak.. cartridge version includes all libraries? because compiled binary it's not possible to load.. when i include in file version ACTION! RUNTIME.ACT libraty, everything is ok.. why i cant load binary file on cart version?
jhusak: z czasów, gdy pisałem muzę pod Atari Basic.
Jest kilka niepodpisanych programów w Atari Basic z tamtego okresu co odgrywają jakieś szlagiery;) Czy któryś z Twoich programów w Basicu jest ogólnie dostępny ?
Czy były jakieś inne, które teraz można udostępnić ?
> Tak naprawdę pisanie w edytorze tekstowym muzyki jest szybsze
No nieźle 8-O Rob Hubbard wymięka ;):)
ja mam na swoim koncie mini trackera w Action! operującego na dwóch kanałach digitalizacji, który wykorzystuje do edycji edytor Action!, ale to co innego bo ja nutek nie musiałem tam wpisywać! no i faktycznie nieźle się to sprawowało.
> Dlatego też później polubiłem się z SoftSynth.
To była rewelacja ! Bardzo bym chciał abyś coś zrobił w SS. Np. to:
Albo coś innego;)
> Wyjątek stanowi The Warsaw Tetris napisany w jakimś Sound Studio pieczołowicie dzierganymi nutkami.
Też kiedyś starałem się coś zrobić nutkami w podobnym programie to była ergonomiczna katastrofa...
> It's better to write something under Atari800 Emulator,
Nie przekonuj gościa do używania emulatora, skoro widać, że on ceni używanie real Atari;) Emulator jest usprawiedliwiony jedynie gdy ktoś chce korzystać z Action! bo on jest obecnie chyba nieosiągalny.