[opinia subiektywna] 380zł za prowizoryczną obudowę z pleksi? Czy to jakiś żart? Ja rozumiem jeszcze gdyby to było zaprojektowane jakoś ładnie, dizajnersko, albo chociaż na wzór oryginału. W takiej formie to sorry, ale to wygląda jak prowizorka i jest po prostu brzydkie. Jak dla mnie, to takie obudowy mogły by być dostępne jako ostatnia deska ratunku dla kogoś, kto nie ma obudowy, a chce jakoś prowizorycznie za grosze złożyć egzemplarz do kupy. Koło stówy to by chyba była górna granica, chociaż i za darmo bym takiej obudowy nie chciał. [/opinia subiektywna]
Ja nie zamawiałem, i raczej się nie skuszę. Głównie z tego powodu, że XL-ki mam całe. Gdybym miał mocno uszkodzoną obudowę, to pewnie byłbym zainteresowany. Wyglada specyficznie, ciekawie. Nie mam takich negatywnych odczuć jak Mq.
A cena średnia. Przy niskich nakładach to norma, szczególnie w krajach, w których ta cena to równowartość dniówki albo dwóch dni. No właśnie ciekawe, ile takich się sprzeda - kilkadziesiąt? Kilkaset?
Ogólnie pomysł ciekawy chociaż efekt nie zbyt... klawiatura też powinna być przeźroczysta.. Byłoby do kpl. z SIO2SD BIGGUS DICKUS czy SIOSPLITER:) Swoją drogą do 800XL kupiłbym oryginalną jakby ktoś miał. Obudowa mi się zapodziała, klawiatura jest.
to jest ręczna robota, więc albo można to zrobić za darmo popijając piwko z kolegą, albo trzeba zapłacić za te 2 godzinki stania przy maszynie, prąd, amortyzację, księgową, itp. przyzwyczailiśmy się do tanich i dobrych rzeczy, ale to jest możliwe tylko wtedy, gdy są produkowane masowo. osobiście bym takiej obudowy nie kupił, ale doceniam wkład pracy i pomysł - ktoś poświęcił na to wieczór albo 2 i jeszcze miał 800xl pod ręką. BTW - mediana dniówki w DE to ~200EUR, więc mówimy o 3 godzinach pracy (info z gugla, dalej nie szukałem).
Pirx - ale wiesz jak to jest: mediana oznacza, że połowa dostaje nie więcej niż 200 euro. I pojawia się pytanie, czy czasem większość miłośników Atari, którzy potencjalnie byliby zainteresowani tą obudowę, nie jest w tej pierwszej połowie. Bo mam wrażenie, że Ci koncentrujący się na dobrych zarobkach rzadko są miłośnikami starych komputerów.
Można by wziąć pod uwagę także dominantę, nie wiem ile to jest w DE, ale w Polsce średnia płaca koło 5000 zł, mediana 4000 zł, a dominanta 2500 zł...
Ja to liczę od innej strony - ludzie zarabiają w krajach UE w zwykłych pracach około 10 euro na godzinę - czasem trochę mniej, czasem trochę więcej. Stąd dniówka. No niektórzy musieli by przyjść do pracy w następny dzień na dodatkową godzinkę czy dwie, żeby zarobić na tę obudowę :D
Kiedyś była taka książka SF, nie pamiętam (Zajdla albo Harrisona), bohater dostał mieszkanie (pokój, bo deficyt powierzchni) w którym meble były super przezroczyste, żeby "nie zawalać wizualnie przestrzeni". Bohater się wkurzył i pomalował. I dopiero wtedy okazało się, że szybko pożałował decyzji, bo one są takie brzydkie...
Dla mnie jest neutralna. Gdyby była na thingiversie to bym się jarał, ale tak, to nie.
Bardzo fajna obudowa, można zamontować jakiś diodowy wskaźnik LED, a poza tym, nie zżółknie za następne 30 lat :) a jeżeli się to stanie, to będzie znowu biała :)
Kontynuując wątek... Obudowa z akrylu dla A8 wydaje się "bułką z masłem", w porównaniu z tym oto dziełem. Dla chcącego nic trudnego :) Zrób sobie fajną obudowę na podstawie poradnika dla PS2! Ciekawa inspiracja, timelapse :) #DIY