To co wyróżnia ten program to praca z plikiem PSD, którego kolejne warstwy edytujemy w programie graficznym (PhotoShop i inne)
Plik XEX generowany jest na podstawie pliku PSD
Paczka jest spora, zawiera filmy instruktażowe, pokazujące jak używać program, dodatkowo slideshow z obrazkami które zostały wygenerowane tym narzędziem
W nomenklaturze G2F byłby to tryb PGR+ (znakowy z pełnym programem rastra). Aktualnie G2F obsługuje tylko PGR (PGR--, bitmapa z pełnym programem rastra) który swojego czasu został dodany aby można było wczytywać obrazki wygenerowane przez Rasta Converter Ilmenita
Tak, coś pięknego (i mocno obiecującego). O podobnej koncepcji rozmawialiśmy z Mono, żeby jakiś program do grafiki Atari, uzupełniający Twójh G2F, operował na warstawach, żeby łatwiej było grafikowi. Ale nie wyszliśmy poza kłapanie ozorem :D.
no rezultaty są bardzo obiecujące. filmk pokazujący samo narzędzie bez komentarza jakoś mi nie pomógł i powiem szczerze że nie rozumiem chyba istoty działania narzędzia. chętnie posłuchałbym na zoomie jeśli już takie spotkanie by się odbyło. w angielskim mogę pomóc ;) jak by co, bo jestem bardzo zainteresowany narzędziem.
takie spostrzeżenie, patrząc na rezultaty tych konwersji z c64 to najładniej wyszły te które były dość prosto napixlowane. bez urazy. mam na myśli np bez efektw typu PAL-blending czy inny Color-mixing. jak np w moim obrazku S7. chętnie bym o tym porozmawiał. Kaz ustawiaj taką dyskusję na Zoomie :)
Aha no i dobór obrazków bardzo zacny ;) Dzięki Kaz za info o ty materiale.
ps. Jeden z pierwszych obrazków (koleżka z wielkim nosem) nie jest autorstwa Pal'a tylko Ptoing'a
ps2. tym filmikiem podsunąłeś mi pomysł na mój kolejny filmik o grafice na C+4 :)
w nawiązaniu do pomysłu Tigera i spółki dotyczącego programu testującego dopasowanie obrazka do możliwości Atari, z możliwością rysowania w dowolnym programie graficznym (musi obsługiwać format PSD), to taki program nosi nazwę "Piccolo"