atarionline.pl MAC65 na cartridge'u - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime3 Nov 2020 23:11

Jakiś czas temu Michał Widera (tak, ten!) zadał dobre pytanie, która wersja MAC65 najlepiej nadaje się do nagrania na cartrige, bo tych wersji na tej stronie AtariWiki jest sporo:

->link<-

Muro:

Uruchomiłem pod emulatorem - wszystkie wyglądają dobrze... (...) Jedyny problem jaki znalazłem to że obraz MAC-65_3.6_with_DDT_S-W-034M.CAR raportuje błędną sumę kontrolną.

I odpowiedź Krótkiego, który przy okazji zrobił tam porządek:

Krótki:

Moje czynności przy MAC/65 polegały wyłącznie na wyłuskaniu kodu źródłowego z obrazów dyskietek, które udostępnił autor MAC-a, i kompilacji owych źródeł do postaci obrazów ROM. Nie analizowałem działania żadnej z dostępnych wersji MAC/65, więc nie mam pojęcia czym się różnią, ani która z nich najlepiej działa.

Wiem tylko tyle:
      1. Pomijając wcześniejsze wersje dyskietkowe, jedyne wydane komercyjnie wersje MAC/65 to 1.00, 1.01 i 1.02. Ostatnia z nich na pewno zawiera najmniej błędów i najwięcej funkcji.
      2. Wersje wymienione w sekcji "BIN-images", czyli "MAC-65 1.01", "MAC XE 3.4i", "Assembler 3.4" i "MAC/65 3.6" to wersje nieukończone, zbudowane z kodu źródłowego ze starych dyskietek udostępnionych przez autora. Nie zostały nigdy wydane, nikt zatem ich nie używał i chyba nikt jeszcze nie sprawdził czym dokładnie się różnią od siebie lub od wersji 1.02. (Wiadomo tylko tyle, że MAC XE 3.4i i Assembler 3.4 różnią się od siebie wyłącznie tekstem tytułowym.) Podobno w którejś z tych wersji dodana została obsługa dodatkowej pamięci 130XE. Co ważne, wersja "1.01" wymieniona w tej sekcji jest nieco inna od wydanej komercyjnie wersji 1.01, ale nie wiadomo właściwie czym się różni.

Na stronach AtariWiki jest spory bałagan (nieaktualne - Kaz), więc nie jest to oczywiste, ale wszystkie obrazy ROM/BIN/CAR z danym numerem wersji są funkcjonalnie identyczne, a różnią się tylko zastosowanym schematem bankowania. Można zatem wybrać dowolny obraz np. wersji 3.6, i będzie on działał identycznie jak wszystkie pozostałe z tym numerem. (Oczywiście nie licząc wersji "MAC/65 3.6 with DDT B/W", w której ktoś zmodyfikował kolory; ale jest to wyraźnie opisane.)

Tyle wiem. Jeśli chce Pan robić jakiś projekt w asemblerze, to najbezpieczniej będzie użyć wersji 1.02, bo używali jej "wszyscy" i błędy w niej (jeśli jakieś są) są dobrze znane i na pewno są gdzieś opisane w internecie. Wersji nieukończonych nie polecam, bo nie wiadomo jakie usterki się w nich czają. Chyba że ma Pan czas i chęci analizować kod źródłowy i odkrywać, co się w nich czai - wówczas będę zainteresowany każdym odkryciem, jakiego Pan dokona.

Krótki poprawił wpis w AtariWiki, a ja wrzucam tutaj te informacje, bo mogą się przydać komuś, kto zechce sobie nagrać cartridge:

->link<-

• 2:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime4 Nov 2020 18:11 zmieniony

To jeszcze wrzucę link do instrukcji MAC65, którą zeskanował Zenon:

oraz tę zeskanowaną przez Henryka Karpowicza:

->link<-
      • 3:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime4 Nov 2020 21:11 zmieniony

Jeśli ktoś zakupił Jcart 256KB, może mieć MAc65 i inne na kartridżu:
      ->link<-
      • 4:

CommentAuthorsun
      • CommentTime4 Nov 2020 22:11

Super :)
      • 5:

CommentAuthorGeorge
      • CommentTime18 Nov 2023 19:11

A gdzie to kupić taki JCart?
      • 6:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime18 Nov 2023 21:11

JCart - to bezpośrednio od @jhusak.
      • 7:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime19 Nov 2023 22:11 zmieniony

Zgadza się, z tym, że nie robię już 256 kB, tylko 1 megabajt, bo różnica w cenie niewielka, a funkcjonalność dużo większa.