atarionline.pl Nowy retro BBS? - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorpepan
      • CommentTime7 Nov 2020 17:11 zmieniony

Witam kolegów

Wpadłem na ciekawy pomysł, może wydawać się nawet trochę zaskakujący albo wręcz mądry inaczej czyli głupi... Nie to, że mam za dużo wolnego czasu, jednak w pandemii w jesienne wieczory chyba się znajdzie, sprzęt też...

Chciałbym uruchomić BBS dla naszych retro komputerów (atari, amig, c64, amstradów, spektrumów), ale taki BBS na który faktycznie z tych komputerów będzie dało się wdzwonić przez modem.

Pomysł jest taki, że tworze maszynę wirtualną na qnapie z linuxem (np. z debianem.. bo go lubie), na tym też qnapie udostępniam interfejs USB dla maszyny wirtualnej do którego podpinam znów urządzenie usb->rs232 a do tego podpinam modem sprzętowy, do tego modemu dociągam linie analogową z bramy głosowej na ktorej mam zaterminowany numer telefonu np. z freeconetu. Wydaje się rozsądne ? Mam wszystko oprócz... modemu... Mam brame głosową Linksys na której są dwa porty analogowe, i przetestowałem, da się zaterminować to samo konto sip na obydwu portach, więc mając dwa porty analogowe i dwa modemy, moglibyśmy mieć dwa kanały do jednoczesnych wdzwonień na bbs. Oczywiście, przez telnet też moglibyśmy się wpinać, mam stały adres IP więc z domeną jakąś fajną nie byłoby problemu.

Tutaj potrzebowałbym modemu, więc gdyby ktoś coś to byłoby fajnie..

Jeśli chodzi o sam system do obsługi bbs, to prosiłbym o jakieś wskazówki, ja sam znalazłem takie rozwiązanie ->link<-

Co wy na to? Znajdzie się ktoś do pomocy przy tym projekcie ?

aha. tego posta napisałem na kilku forach (atarowym, amigowym i commodorowym)

Pozdrowienia
      Szczepan
      • 2:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime7 Nov 2020 17:11

Cześć Szczepan. Pomysł zacny. Nie pamiętam, czy byłeś wtedy na Afterku, gdy rozmawialiśmy o tym, że fajnie by było postawić BBS-a i troszkę o technikaliach takiego rozwiązania, więc w razie czego pytaj też na zoomie AtariFana, Miszę i innych, którzy się wtedy wypowiadali w tej kwestii, może coś podpowiedzą.
      • 3: CommentAuthorpepan
      • CommentTime8 Nov 2020 08:11

Cześć KAZ.

Od strony VoIP mam wiele rzeczy już ogarniętych, teraz siedzę właściwie nad samą usługą bbs na debianie... bo elekt mam w zasadzie taki, że niby działa, ale usługa lokalnie po telnecie nie działa i tak samo nie działa na serialu jeszcze...

doktoryzuje się nadal

pozdrowienia
      • 4:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime8 Nov 2020 10:11

Trzymam kciuki. A nawet trzymamy, bo więcej osób kibicuje.
      • 5: CommentAuthorpepan
      • CommentTime8 Nov 2020 12:11

Udalo mi nie podnieść usługę

na ten moment adres to bbs.szczepan.com na porcie 23 telnetu, czyli domyślny

zostanie na dziś tak jak jest, zagłębiam nie w dokumentacji

ps. dajcie znać, czy ktoś nie połączył

puzdro
    1.  
      @pepan wygląda na to, że działa :)
      • 7: CommentAuthorpepan
      • CommentTime8 Nov 2020 17:11

Dzięki :) widziałem, dostałem maila ;)

Układ BBS jest domyślny no i nie ma tam jeszcze żadnej treści.
      Zauważyłem, że proces zakładania konta jest zbyt szczegółowy, będę to chciał zmienić, a to nie są proste rzeczy ;)
      Generalnie trochę jest problem z tym sbbs, bo nie mam konfiguracji modemu :/ Na nowej maszynie wirtualnej będę eksperymentować.
      • 8:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime8 Nov 2020 17:11

Misza - pisał, żeby informować, jak się ktoś NIE POŁĄCZY :D
      • 9: CommentAuthorpepan
      • CommentTime8 Nov 2020 18:11

Misze widziałem, napisał :) ale... coś popierniczyłem i nie mogę odpisać przez bbs... kompiluje właśnie na nowo na nowej wirtualce :/
      • 10: CommentAuthorpepan
      • CommentTime8 Nov 2020 19:11

dobra, postawiony na nowo, jeszcze nie online, działa wersja pierwsza

potrzebuje grafik ascii jakichś takich ładnych :)

ktoś się podzieli aby ??
      • 11: CommentAuthorhsimpson
      • CommentTime8 Nov 2020 21:11

Przeszedłem przez rejestrację. Fajnie działa :)
      • 12: CommentAuthorpepan
      • CommentTime8 Nov 2020 22:11

@hsimpson

teraz potrzeba jeszcze przetłumaczyć interfejs... to wydaje się najłatwiejsze :)
      • 13: CommentAuthorpepan
      • CommentTime11 Nov 2020 11:11

mam pytanie, czy ktoś łączył już się z Atari dużego bądź małego do bbsa ?

Na c64 jest łączenie i przy podawania loginu robi się timeout, a na telnecie na maku tego nie mam.

Chciałbym ustalić czy to jest problem z telnetem na c64 czy z serwerem, bo niestety z logow niewiele wynika.

Pozdrawiam
      • 14:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime12 Nov 2020 13:11 zmieniony

Pepan:

potrzebuje grafik ascii jakichś takich ładnych :)
      ktoś się podzieli aby ??

Do ascii-art polecam program Bocianu "ARTur":

->link<-

W łatwy sposób osiągniesz też takie obrazki dzięki konwersji z Graph2Font. No i też sporo ascii-artów jest w sieci.

Możesz też pogrzebać na dyskietkach w tym miejscu:

->link<-
      • 15: CommentAuthorpepan
      • CommentTime13 Nov 2020 17:11

na ten moment, proszę o werfykikacje połączenia z prawdziwych komputerów, do tej pory nikt nie odpisał ani na atari ani c64 ani amiga, dużo parametrów jest do przetestowania niestety
      • 16:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime14 Nov 2020 10:11

To dogadaj się z jedną osobą najpierw, może Pin pomoże, bo lubi takie rzeczy?
      • 17: CommentAuthorpepan
      • CommentTime16 Nov 2020 08:11

chyba SBBS się nienadaje, nie da się, a przynajmniej ja nie potrafię inaczej sparametryzować połączenia, żeby nie było timeoutu

poszukam innego rozwiązania, może nawet na windows...
      • 18: CommentAuthorpepan
      • CommentTime24 Nov 2020 15:11

Prośba o ponowne sprawdzenie, zmieniłem kolejne timeouty
      • 19: CommentAuthorpepan
      • CommentTime25 Nov 2020 11:11

zamieniłem sbbs na mystic bbs, proszę o weryfikacje, sam bez Was sobie nie poradzę :/
      • 20: CommentAuthorcieplik
      • CommentTime25 Nov 2020 13:11

połączyłem się dziś z putty, ale w trakcie rejestracji mnie rozłączyło i już nie wpuszcza z powrotem, może stara sesja wisi i blokuje.
      • 21: CommentAuthorpepan
      • CommentTime25 Nov 2020 17:11

hej, może nałożyliśmy z restartami...

generalnie przez putty zadziała, chodzi o to, żeby z atarynek sprawdzić

pzodrawiam
      • 22: CommentAuthorcieplik
      • CommentTime25 Nov 2020 19:11

Z Atari z fujinetem działa, połączyłem się przez bobterm. Dało się założyć konto i zostawić wiadomości.
      • 23: CommentAuthorpepan
      • CommentTime26 Nov 2020 18:11

Super :)

W takim razie trzeba by jeszcze poprosić amstradowcow i spectrumowcow

:)

Zacznę tłumaczyć interfejs
      • 24: CommentAuthorpgru
      • CommentTime26 Nov 2020 21:11

Ja tylko dodam, że archive.org bodajże prowadziło projekt archiwizacji BBSów, więc może warto tam dodać kopię, gdyby projekt się znudził, albo nośnik uszkodził itp.
      • 25: CommentAuthorpepan
      • CommentTime28 Nov 2020 14:11

eeeetam... od przynajmniej 30 lat atari się ludziom nie znudziło..;)