atarionline.pl POKEY... - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthoryovish
      • CommentTime16 Nov 2020 21:11

Mam 4 atarynki 2x65XE, 130XE i 800XL, ale tylko w 800 Pokey był w podstawce. Brak podstawek w nowszych atarynkach to chyba oznaka cięcia kosztów...
      • 2:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime16 Nov 2020 21:11

niekoniecznie cięcie kosztów-przecież to dodatkowy element,widziałem różne konfiguracje podstawka/brak podstawki ,swego czasu sam się zastanawiałem czemu raz podstawki są a raz ich nie ma ,masz może na zbyciu jakiegoś Pokeya?
      Ewentualnie płytę główną z Pokeyem,albo cały komputer ?
      • 3:

CommentAuthorMq
      • CommentTime16 Nov 2020 22:11

Duża część 800XL ma wszystkie układy w podstawkach. Później faktycznie w serii XE już podstawki seryjnie na całych płytach nigdy nie występowały, ale zdarzają się płyty, w których jakiś pojedynczy układ był fabrycznie w podstawce. Ja np. mam takie 65XE z dzieciństwa, gdzie fabrycznie Sally jest w podstawce. Te pojedyncze podstawki, to prawdopodobnie chwilowy brak dostawy danej części w fabryce i żeby linia produkcyjna nie stała, to pakowano podstawkę, a później po dostawie tylko wkładano ten brakujący element do całej partii. Tak przynajmniej słyszałem.
      • 4:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime17 Nov 2020 01:11 zmieniony

Takie posunięcia (podstawki) mogą oznaczać chwilowy deficyt układów podczas lutowania płyt głównych, wówczas zamontowanie podstawki ratuje produkcję. Układ się wkłada przy montowaniu komputera. Jest to wielce prawdopodobne, bo z reguły nie wszystkie układy siedziały w podstawkach, tylko kilka.
      O, Mq - uprzedziłeś mnie :)
      • 5: CommentAuthoryovish
      • CommentTime17 Nov 2020 10:11

Ma to sens.

Poza tym, ten konkretny egzemplarz, ma dziwnie duże wcięcie, wskazujące czoło układu...
      • 6: CommentAuthoryovish
      • CommentTime17 Nov 2020 21:11

Znalazłem w sieci , POKEY miał takie wcięcia...
      • 7: CommentAuthoryovish
      • CommentTime17 Nov 2020 21:11