atarionline.pl Avalon Music Composer - problem :) - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorXLent
      • CommentTime2 Dec 2020 11:12 zmieniony

itguyinaction przypomniał mi w swoim filmie o Avalon Music Composer. Postanowiłem sprawdzić jak to gra, ale niestety nie potrafię tego rozkminić. Czy ten program posiada sam w sobie możliwość odtwarzania utworów, jeśli tak to jaką kombinacją klawiszy?
      Czy może jest tu jakiś inny sposób na odsłuch.
      • 2:

CommentAuthormav
      • CommentTime2 Dec 2020 12:12

Zastanawiam się, po co go używać, skoro CMC jest jego dopracowanym następcą?
      • 3:

CommentAuthormav
      • CommentTime2 Dec 2020 12:12 zmieniony

[dubelek się wbił, proszę o usunięcie]
      • 4:

CommentAuthorXLent

Po co używać Atari, skoro jest PC ze świetnymi emulatorami? :)
      A tak na poważnie...
      Ja nie chcę go w zasadzie używać, ale chciałem zobaczyć go w akcji, znając go tylko ze screenshot'ów.
      Mam też inny ukryty cel ;)
      • 5:

CommentAuthormav
      • CommentTime2 Dec 2020 12:12

CMC jest "koszerne", "real atari", więc jak najbardziej myślę, że jego używanie może mieć sens ;)
      • 6:

CommentAuthorXLent

Teraz jednak będę się upierał przy Avalon Music Composer'ze :)
      Jeśli ktoś coś wie w temacie, niech zdradzi tą tajemnicę.
      • 7:

CommentAuthorKrótki
      • CommentTime2 Dec 2020 14:12

A sprawdzałeś czy działają skróty klawiaturowe z CMC?
      • 8:

CommentAuthorXLent
      • CommentTime2 Dec 2020 17:12 zmieniony

Sprawdzałem i nie działały, bo sam trochę wpuściłem się w maliny. Miałem exe'ka AMC i zrobiłem sobie z tego boot'a. Skopiowałem na niego Fred'a, ale .CMC i nie wczytało się :)
      Zmieniłem rozszerzenie z .CMC na .AMC i wczytało, ale jest to jakaś sieczka. Próbowałem 'to' odpalić przez Ctrl-P, ale nie zadziałało.
      Po Twojej sugestii postanowiłem sprawdzić to raz jeszcze, ale tym razem zacząłem nową kompozycję, zrobiłem kilka paternów i zadziałało.
      Podziękował!

Prz okazji urodził się drugi problem :)
      Pobrałem z AtariOnline atr'a AMC ((Avalon Music Composer v1.1 (1991)(Pelc, Janusz)(PL)(en)) na którym są cztery utwory o innej strukturze niż CMC, więc pomyślałem, że teraz uda mi się posłuchać, ale niestety nie da się nic wczytać - error 164.
      Przekopiowałem te muzyczki na moją dyskietkę i zaczęło wczytywać, ale każda zawiesza kompa (to samo pod emu).
      Czy komuś udało się wczytać poprawnie i odsłuchać muzyczki z tego atr'a?
      • 9:

CommentAuthormiker
      • CommentTime2 Dec 2020 17:12

Hm... Ciekawostka. Rzeczywiście sypie błędami.
      Co ciekawe, po "przeleceniu" powyższego ATRa Szperaczem Dyskowym (ach, ile to się naprzypominałem nazwy tego programu), okazuje się, że plików .AMC po prostu tam... nie ma. W załączeniu rezultat ww. działania.

Także albo nigdy ich tam nie było, ale osoba tworząca ATRa nie sprawdziła, czy wszystko działa.

Tak więc, widzę dwie drogi: albo dotarcie do prawidłowego obrazu dysku, albo mozolne powycinanie muzyczek z gier. Tyle ode mnie.
      • 10: CommentAuthormono
      • CommentTime2 Dec 2020 17:12 zmieniony

Bo CMC i AMC to są różne formaty. Tu masz muzyczki w AMC: ->link<-

Edit: Jeśli będziesz tworzył własne instrumenty, to pamiętaj że w AMC, inaczej niż w CMC, obwiednia nie jest zszyta na stałe z instrumentem. Różne instrumenty mogą korzystać z tej samej obwiedni głośności. Obwiedni tu chyba można mieć 16.

Edit 2: No i w formacie jest błąd - zerknij na uwagi w opisie formatu w Atariki: ->link<- .
      • 11:

CommentAuthorXLent

@Miker & Mono
      Jak napisałem skopiowałem te muzyczki z tego atr'a o którym wspomniałem i wydawały mi się dziwnie długie. Teraz jak zajrzałem w te pliki okazuje się, że jest tam pomieszany kod trackera :)

Dziękuje za informacje i za namiary na pliki.
      • 12:

CommentAuthormiker

O - i ten obraz działa! :) Na wstępie widzę takie różnice, jak przechodzenie pomiędzy "oknami" za pomocą Return/Enter (a nie TAB, jak w CMC) i stawianie "akcentów" klawiszem TAB. Brak też opcji nagrania procedury odtwarzającej bezpośrednio z AMC.
      • 13:

CommentAuthorXLent
      • CommentTime2 Dec 2020 18:12

Można też przeskakiwać między oknami klawiszem ESC :)
      • 14:

CommentAuthormiker
      • CommentTime2 Dec 2020 18:12

A może i tak, nie bawiłem się aż tyle. :D
      • 15:

CommentAuthormiker
      • CommentTime2 Dec 2020 19:12

OK, dla porządku wysłałem Kaz'owi chodzącą wersję. Tę z Klossem. :)