atarionline.pl Magazyn "Avax" - Roman Bąbel i inni - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime25 Jan 2021 16:01 zmieniony

Jeden z naszych czytelników szuka informacji związanych z tym redaktorem. Przy okazji poznajemy fragment historii:

Znałem go głównie z czasów Avaxa (do maks 92-94). Roman Bąbel też Avax tworzył, był na zdjęciu w pierwszym numerze. Sprzedawał mi gry na Grzybowskiej, od niego mam 80 procent moich gier. Na bank była to Grzybowska, przeglądałem kiedyś zdjęcia z tej giełdy w Avax, ale nie znalazłem go na nich. O ile pamiętam, plecami do okna miał stolik. Obok siedzieli goście, którzy podłączali stacje dyskietek do portu drukarki, żeby obejść zabezpieczenia.

Potem współpracował z moim ojcem. Miał siedzibę firmy u mojego ojca, przez chwilę. Ale mój ojciec musiał zamknąć firmę, wiec i oni zniknęli.

Potem, jak ojciec zamknął działalność, oni otworzyli drukarnię i chyba działa do dziś. Zastanawiałem się kiedyś, jak to się stało, że mój ojciec drukował okładki do Franko (nawet gdzieś jeszcze leży jedna u mojej matki). No i czytając książkę TDCa okazało się, że Bąbel był wspólnikiem Mazura i robił Świat Atari.

Bąbel siedział w DTP. Robił na Calamusie i Lawdraw.

Prześledźmy tę historię. Wiadomo, że we wrześniu 1990 roku ukazał się pierwszy numer magazynu "Avax" i tam pojawił się Roman Bąbel w stopce jako konsultant, i na zdjęciu redakcji (niżej w załączniku). Potem już w kolejnych dwóch numerach w stopce jako osoba prowadząca dział ST. Ale żadnego podpisanego przez niego artykułu nie było (możliwe, że pisał anonimowo lub pod pseudonimem - ewentualnie zajmował się tylko składem i edycją publikowanych artykułów z działu ST).

Wiadomo też, że dopiero w siódmym z kolei, październikowym/listopadowym numerze "Top Secret" z 1991 roku pojawił się w stopce jako redaktor.

Potem widzimy go w stopce pierwszego numeru "Świata Atari" z 1992 roku, jako redaktor działu ST/STE. I w kolejnych numerach ŚA również w tej roli, ale podobnie jak w "Avax", nie odnotowałem żadnego artykułu z jego nazwiskiem.

Do tego mamy taką oto informację z sieci:

->link<-

Roman Bąbel był członkiem pierwszego składu redakcyjnego Top Secret. Pojawił się w TS 07 - TS 09. W latach 1992-1994 pracował w magazynie Świat Atari, gdzie prowadził dział ST/STE, a także zajmował się projektowaniem i składem.

Od 1992 roku Roman Bąbel był współwłaścicielem Agencji Wydawniczej B.I.M. (Bąbel-Iwaszczuk-Mazur), wydającej m.in. Świat Atari. W kolejnych latach działał w branży poligraficznej. Wspólnie m.in. z Dariuszem Kazikiem i Markiem Suchockim (twórców czasopisma Gry komputerowe) założyli firmę Kontrast s.c., zajmującą się drukiem materiałów reklamowych i handlowych.

Jakby ktoś coś jeszcze wiedział, to proszę o info w tym wątku albo na priv.
      • 2:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime25 Jan 2021 17:01

ooo pamiętam Romka, Tomek Mazur coś może wiedzieć.
      • 3:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime26 Jun 2021 10:06 zmieniony

Skoro jesteśmy przy magazynie Avax, to przy okazji ostatniego Środowiska Prasowego okazało się, że Kroll ma czwarty numer tego pisma. Zanim Kroll nam je zeskanuje, wrzucam znalezioną w sieci okładkę.

Początkowo myśleliśmy, że to czwarty numer w ogóle, że to kontynuacja trzeciego, którego mamy w zasobach, ale... zauważyłem na zdjęciu, że to numer czwarty z 1991 roku! Co oznacza, że najprawdopodobniej były jeszcze numery 2/91 i 3/91. A może w takim razie i 5/91 i kolejne... Źródła w sieci sugerują, że pismo mogło być wydawane nawet do 1995 roku (w co osobiście trudno mi uwierzyć). Ktoś coś wie, ktoś coś słyszał, ktoś coś ma?

U nas w Bibliotece Atarowca zeskanowaliśmy tylko trzy pierwsze numery:

->link<-

• 4:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime15 Nov 2021 02:11

Ha! Kolega uicrobee czyli Adam - podesłał skany numeru trzeciego Avax-a! W końcu będziemy mieli w archiwum komplet we właściwych kolorach :D

uicrobee:

Na środowisku prasowym (niestety oglądam nie na żywo tylko później) dot. Avaxa nr 3 apelowałeś o skan oryginału z kolorową okładką. No to proszę:

Bardzo dziękuję Adamie. A tu wrzucam okładkę numeru 3.