Czy takie piny (HD connector) jak zastosowane w oryginalnym projekcie są bezpieczne dla gniazda komputera? Chodzi o to, że mają zdaje się kwadratowy przekrój. Obrazek z githuba.
Z tymi pinami , patrząc na zdjęcie , to chyba ktoś sobie po prostu przyoszczędził i ułatwił robotę i montaż . Ja w swojej wersji ACSI2STM daje odpowiednie kołki montażowe. Okrągłe i pasujące w gniazdo . Patrząc na fotkę za to nie wiem jakim cudem po 2-3 podłączeniach te piny do gniazda monitorowego sie nie powyginają ? ;)
Tu jest link do zdjęć z projektu na github: ->link<-
Wychodzi na to, że autor tak wymyślił i tak ludzie robią. Np. na ebay'u widzę, że są takie z "kwadratowymi" czyli zwykłymi pinami. Ja mam wątpliwości czy to dobre dla gniazda w Atari.
Te długie piny obok to są chyba nie do monitora a do floppa. Tylko do końca nie wiem co tu robi złącze floppy? Wcześniej nigdzie nie widziałem tego w ACSI2STM.
Moduł ACSI2STM musi mieć chyba wtedy też wyprowadzenie IDC 34PIN wtedy można podłączyć zew. stację 3,5" (lub goteka) i będzie pracować jako stacja "B" dla Atari ST.
> Te długie piny obok to są chyba nie do monitora a do floppa. Tylko do końca nie wiem co tu robi złącze floppy? Wcześniej nigdzie nie widziałem tego w ACSI2STM.
Projekt PCB z githuba acsi2stm zasłania piny złącza FDD. Więc sobie ktoś wymyślił, zrobi taką przedłużkę, a przy okazji przejściówkę na goldpiny do floppa. Jak się zewnętrznej stacji nie planuje używać, nie trzeba montować ;)