atarionline.pl Atari mega st4 i Philips BM8833 - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorPitulajg
      • CommentTime15 Feb 2021 16:02

Wiatm!
      Tak jak w temacie mam do kupienia Atari mega st4 i monitor Philips BM8833 wszystko jak ze sklepu i zapakowane w oryginalne folie i styropian stan idealny brak niestety tylko kartonow i tu moje pytanie prosze o pomoc ile moze byc warty taki zestaw zeby nie przeplacic.
      • 2: CommentAuthorPitulajg

inne zdjecie
      • 3:

CommentAuthorCOR/ira4

to jest bezcenne ;)
      • 4: CommentAuthorPitulajg
      • CommentTime15 Feb 2021 18:02

A jakas sensowna odpowiedz tzn kwota czy cos?
      • 5:

CommentAuthorlaoo
      • CommentTime15 Feb 2021 18:02 zmieniony

Nikt Ci dokładnej ceny nie poda bo ona nie istnieje. Wyjadacze co mają już swój sprzęt, to kupowali go naście lat temu za przysłowiową flaszkę, więc raczej nie siedzą w aktualnych cenach. A jak dostaniesz aktualną, to pewnie od kogoś kto albo akurat ma coś podobnego na sprzedaż, albo komu udało się wyhaczyć jakąś okazję i żadna z tych wycen Ci nie pomoże, bo nie będzie obiektywna. Więc niestety musisz ufać swojej intuicji czy chcesz dać tyle za te styropiany.
      • 6:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime15 Feb 2021 18:02 zmieniony

Przecież to nie są sprzęty oferowane w sklepach, w których możesz znaleźć najniższą cenę i do niej porównać czy "przepłaciłeś". To są artefakty z epoki, które nie dość, że bywają rzadko na rynku (monitor Philips oczywiście częściej niż ten twardy dysk Atari) to w różnym stanie. Dla jednego kartony nie mają znaczenia, dla innego są warte dużo. Dla jednego nie ma znaczenia stan fabryczny, byle działało, dla innego ważne żeby było dziewicze, a działanie ich nie obchodzi. Nie ma ceny referencyjnej, bo to od Ciebie zależy, ile jest to dla Ciebie warte.

Ile jest warte np. krzesło z epoki Ludwika XIV? Jeden ma w nosie, że to z epoki i za krzesło nie da więcej niż 150 zł, drugi da kilkanaście tysięcy, a trzeci sto tysięcy, bo "musi" mieć takie krzesło w kolekcji. To jaka cena jest przepłacona? Moim zdaniem żadna.

PS. To jest Phillips CM, a nie BM.
      • 7: CommentAuthorPitulajg
      • CommentTime15 Feb 2021 18:02

Tak sprzedawca chce za ten zestaw 2500 wiec nie wiem czy jest wart takich pieniedzy i czy nie przeplace chodzi mi o jakis punkt odniesienia
      • 8:

CommentAuthorCyprian
      • CommentTime15 Feb 2021 19:02 zmieniony

wrzucam co napisałem na drugim forum. Aczkolwiek Twój zestaw wygląda ładniej, bo mój jest pożółkły..

Miesiąc temu zapłaciłem 200€ za Mega ST, zewnętrzny twardy dysk w stylu Mega ST, działającą mysz Atari, emulator 286 plus parę książek licencji.
      W zeszłym tygodniu na ebayu widziałem podobny zestaw w podobnej cenie.

Swoją drogą to na ebayu widzę 1040 STE za $230 (850 PLN) a na sąsiednim forum ktoś próbuje sprzedać za 2500
      • 9: CommentAuthorPitulajg
      • CommentTime15 Feb 2021 19:02

Na Ebay to sam monitor kosztuje 200f czyli 1000zl nie mowiac o komputerze za ktory sobie krzycza 450f i pozolkly
      • 10: CommentAuthorPitulajg
      • CommentTime15 Feb 2021 19:02

atari 1040 ste to tak mozna kupic nawet za 70f ale to nie jest mega st
      • 11:

CommentAuthorCyprian
      • CommentTime15 Feb 2021 20:02 zmieniony

@Pitulajg

3 minuty na ebay

widzę działający zestaw za 249€ Mega ST SM124 mysz plus klawiatura.

Jest też uszkodzona Mega ST2 za 99€, inna za 89€ i Megafile za 111€

Widzę też zestawy za około 300€ i to nie koniec ofert.

Nie odbieraj tego jako próbę zniechęcenia Ciebie do tego zakupu.
      Zaletą Twojego zestawu nie jest cena, ale kolor obudowy oraz monitor w pakiecie.
      • 12: CommentAuthorPitulajg
      • CommentTime15 Feb 2021 21:02

nie odbieram tego jako probe zniechecenia:)
      tylko sie zastanawiam co jest dla kogo wazne i co wplywa na cene czy jest to stan zachowania danego egzemplarza czy tylko chec posiadania i wtedy stan nie ma zadnego znaczenia i kupuje sie najtanszy egzemplarz no i czy ten dany egzemplarz mozna traktowac jako kolekcjonerski ze wzgledu na stan zachowania - stad tez moje pytania na forum Atari do ludzi ktorzy maja wiedze i pasje do tego sprzetu.
      • 13: CommentAuthorPecet
      • CommentTime15 Feb 2021 22:02

Cyprian, a dasz linki? Przeglądam eBay i nie widzę nic takiego.
      • 14:

CommentAuthorCyprian
      • CommentTime15 Feb 2021 23:02 zmieniony

@Pitulajg

Osobiście patrzę czy sprzęt jest kompletny, obudowa nie popękana, no i czy działa. Efekt wizualny na pewno jest istotny, z tym że wybielić z dobrym skutkiem i niedrogo można sobie samemu w domu.
      Trudniej jest skompletować pudełko oraz styropiany, to akurat nie jest dla mnie istotny punkt. Komputery lądują w regale albo na biurku, a na styropiany nie mam miejsca.

@Pecet
      licytacji jest więcej, tutaj przykładowe "Kup teraz":
      - EUR 249 ATARI MEGA 1 + Atari Monitor SM124 + Atari Tastatur + Atari Maus
      - EUR 299 Atari Mega 1 + Clavier Officiel / fonctionnel . work
      • 15: CommentAuthorPecet
      • CommentTime16 Feb 2021 08:02

Dzięki, szukałem jako 'mega st' i tej pierwszej opcji, jeśli dobrze pamiętam, mi nie znalazł.
      • 16: CommentAuthorPitulajg
      • CommentTime16 Feb 2021 18:02

Dziekuje za wszystkie odpowiedzi z mojej strony temat zamkniety