Chicane z Atari-Forum.com wprowadza poprawki do Lotusa tak by gra korzystała z dodatkowych możliwości STE. Na razie dodane jest cieniowanie nieba, pasy na drodze, sprajty nakładane są BLiTTERem, planowany jest też dźwięk z sampli.
Swoją drogą, w tym wątku jest też moja wersja Lotusa z gradientem działającym na zwykłym ST. Dodanie jego nie wpłynęło na wydatność gry, zastanawiam się więc czemu autorzy nie dodali go do wersji ST. Przy okazji dodania tego cieniowania rzuciłem okiem na kod, no i nie jest on optymalny z punktu widzenia zwykłego ST. Gra mogła by działać szybciej (a aktualnie i tak, pomimo braku blittera, ma prędkość zbliżoną do wersji z amigi)
Też jestem ciekawy czy się uda znależć autorowi czas na dodanie moda do Atari STe. Właśnie doczytałem, że 23 grudnia 2020, pojawił się nowy player modów z Amigi.
Zapewnia kilka trybów odtwarzania, które mają różne ograniczenia użytkowania, przechodząc od wolnego (23% CPU przy 12,5 kHz, 46% przy 25 kHz), ale wykorzystującego niewiele pamięci do bardzo szybkiego (4% CPU przy 12,5 kHz, 9% przy 25 kHz) ale wykorzystując dużo pamięci i pewne ograniczenia odtwarzania. 4% to jest spokojnie czas do znalezienia na playera moda:) Ehhh znów 30 lat za późno :/
Ja to nadal jestem za opcją modułów zamiast piardów z YM. Niestety "Don't worry, the fantastic chipmusic remains as an option... " No i żeby gadał jeszcze Final Stage, checkpoint ;)
No niestety, moduły Lotusa w wersji na Amigę są świetne i można powiedzieć kultowe (zwłaszcza intro!), rezygnacja z takiej możliwości w przypadku wersji STE to ponury żart. Czemu nie stworzyć opcji wyboru lub 2 wersji?
@Jacques to się nazywa "lazy port". Do wersji ST mogli dodać cieniowanie nieba jak i sample (tak jak jest w grze Vroom). Sprawdziłem to i te dwa dodatki nie mają wpływu na wydajność gry. Zgaduję że nie mieli na to czasu.
Kolejna wersja poprawek do kodu gry dla komputerów serii STE. Dodane: - "kultowy" sampel Gremlinów /o który wnioskowałem ;)/ - połączenie muzyki YM i sampli na DMA w czasie rozgrywki.
jedna uwaga, jest to projekt otwarty, kod źródłowy dostępny jest dla wszystkich. Czyli jeśli ktoś ma jakiś pomysł na usprawnienie i umie kodować to ma możliwość dodać coś od siebie.
@hospes Fajnie, teraz trzeba by zawnioskować o MOD muzyki intra, potem po kolei każdej z 4 muzyczek w grze i mamy to ;-))) A tak poważnie, bardzo dobre i to :-)
A czy dałoby się zasugerować, żeby gra używała blittera w zwykłym ST, jeśli jest na pokładzie (jak np. w części Mega ST) i tylko nie byłoby sampli, a gra wyglądałaby ładniej?
Podobnie ma się sytuacja np. z Giana Sisters: istnieje wersja ze scrollem dla ST z blitterem, a nie tylko dedykowana wersja STE.