Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
mono:
Co ciekawe w C= pamięć koloru jest osobnym chipem na płycie i jest adresowana jako obszar rejestrów I/O VIC-a, więc może on sobie w dowolnej chwili z niej pobierać co chce bez zabierania cykli na magistrali procesora. Podobnie robi to też VBXE.mono:
Pamięć kolorów w C= jest 4-bitowa i pozwala na wybór jednej z 8 lub 16 barw (zależnie od trybu), podczas gdy w Atari mamy 1 lub 2 bity (zależnie od trybu), czyli 2 lub 4 kolory do wyboru w obrębie pojedynczego znaku.Cyprian:
(...)np wrzucić tam pamięć ekranu znakowego, dzięki czemu uniknęli by badlines.Cyprian:
(...)z tym że jest to tylko kolor tłaRastan:
To jest nieprawda.Rastan:
(w zależności od tego ile "zabiera" VIC - w opinii koderów commodorowskich max. 10%)Rastan:
Bez znaczenia jest to kto wynalazł duszki. Są one na Atari kiepskie.Rastan:
Taaaa, na pewno wiesz co oni "chcieli". Zrobili 128 znaków w zestawie, po to, żeby 1 bit przeznaczyć na "miganie inwersem...". Eh... ;-)Rastan:
Czekam na nowy tryb graficzny ze "sprzętową" mapą kolorów. Mam nadzieję, że nie będzie to klops taki jak "nowy tryb graficzny" z 1920 kolorów. ;-)Cyprian:
Jakiś czas temu zrobiłem test no i w tym samym trybie Hires (320x200!) Atari ma 132,54% mocy C64laoo:
Jak zobaczyłem ten obrazek TDC to przypomniała mi się pchełka jaką Roland napisał w latach 90-tych. Tu są same pociski.mono:
Zaleta jest taka, że ciągle operujemy na bajcie pobranym z pamięci ekranu i nie potrzebujemy DODATKOWO pobierać danych z pamięci kolorów jak ma to miejsce w C=.tdc:
Ok, nie dwa razy, to było świadome, że zaokrąglam bez wchodzenia w szczegóły. Ale na całe szczęście fajne testy przedstawił Cyprian;)tdc:
Oj jaki Ty się złośliwy zrobiłeś;))Rastan:
Co do duszków, to niech każdy ma swoją opinię i tyle. Ja uważam, że duszki C-64 są o wiele potężniejsze niż te w Atari.Rastan:
Pomijam tutaj oczywiście to co odkrył ostatnio mono i za co należy mu się szacunek.mono:
Dzięki, ale jeśli masz na myśli nakładanie sprajtów z priorytetem 0 i możliwość uzyskania 23 kolorów w linii to nie jest to moje odkrycie, bo MPG czyli MaPa i PG a także Jose Pereira stosują te tricki w grach od wielu lat. Ja to tylko zebrałem a i to cytując to co opisał Jose w wątku na AtariAge.Rastan:
Dwa razy szybszy to jednak za duże zaokrąglenie.Rastan:
Prze-fanbojowałeś. :-)Rastan:
Co do duszków, to niech każdy ma swoją opinię i tyle. Ja uważam, że duszki C-64 są o wiele potężniejsze niż te w Atari.Rastan:
Już nie pamiętam kiedy włączałem Commodore. Teraz u mnie na stoliku stoi Atari ST i XE. :-)Rastan:
Co do jednego masz jednak rację. Atari ma mapę kolorów, wprawdzie mini, ale ma.Rastan:
Chodzi o wykorzystanie spritów i umiejętne ich nałożenie. Warstwy spritów w niektórych miejscach całkiem nieźle oddają mapę kolorów.Mono:
Ja też tak uważam, a to ponieważ:Mono:
1. Mogą być hiresowe - w Atari niewykonalne.Mono:
2. Mogą być 3-kolorowe (multicolor) - w Atari są tylko jednokolorowe, chyba że użyje się nakładania sprajtów/priorytetu 0, no ale mamy wtedy zajęte 2 sprajty a nie 1.Mono:
2. Mogą być 3-kolorowe (multicolor) - w Atari są tylko jednokoloroweMono:
3. Pozycjonują się co do piksela hires (nieważne czy są hires czy multicolor) - w Atari niewykonalne.Mono:
4. Znikają na ramce, chyba że się ją otworzy - w Atari trzeba ustawić szeroki ekran i maskować treścią obrazu o ile sprajt leży pod grafiką, bo jeśli nie to trzeba modyfikować treść sprajta o ile jest pojedynczej szerokości - jeśli nie, to niewykonalne.Mono:
5. Mają rozmiar 24x21 (hires), lub 12x21 (multicolor) - w Atari tylko 8x256 lub 2x256.Mono:
6. Mają rejestry do pozycji Y - w Atari trzeba przepisywać pamięć.Mono:
7. Treść sprajta zmienia się wybierając nr klatki sprajta $00-$FF w obrębie 16KB banku VIC - w Atari trzeba przepisać pamięć, lub zmienić adres bazowy PMG lub bank pamięci rozszerzonej (czyli dla wszystkich sprajtów).Mono:
8. Nie mają poczwórnej szerokości, a tylko pojedynczą i podwójną - w Atari są pojedyncza, podwójna i poczwórna.Mono:
10. Priorytety sprajtów ustawia się osobno dla każdego - w Atari naraz dla wszystkich.Mono:
Więc jakoś tak łatwiej się nimi operuje a w zasadzie bezproblemowo można osiągnąć to samo co na Atari.tebe:
"lepsza" mapa kolorów została zaprezentowana w demie Reharden, autorem jest Sandor Telicrrn:
inwersję na C64 nie robi się poprzez zmianę mapy kolorów.crrn:
Genialne! Dzięki TDC! popłakałem się jak to czytałem...Mono:
To ja jeszcze Tomkowi bym podpowiedział, że C64 ma 63 (PAL) lub 65 (NTSC) cykli CPU w linii a Atari ma 114 :)ZuluGula:
C64 moze kopac Bitcoin. Ciekawe jak szybko Atari mogłoby zrobić to samo? Mam kilkanascie komputerow Atari i moglbym je zaprząc do zarabiania na siebie.adi:
Dyskusja na temat wyższości Atari nad C64 czy vice versa ma charakter czysto akademicki.adi:
Dziś najtańszą i najlepszą platformą do tego jest PC z systemem Linux.José Pereira:
In hi-res is also possible to use Prior_0 (perhaps most people don't know...)itguyinaction:
Swoją drogą znacie jakieś fajne gry/dema pokazujące dobrze możliwości C64 i Atari w zakresie spritów (co można na maksa wyciągnąć)?adi:
Najpiękniejszy post, jaki w życiu widziałem :).adi:
Choć chętnie bym pobronił Linux-a.adi:
Wszystko co potrzeba jest w zasięgu ręki, a właściwie linuxowego repozytorium.bob_er:
@TDC: rozwiń proszę część o "bezsensowności i niepraktyczności" scrollowania co 1 piksel w hiresie.