Interesuje mnie taka rzecz, co napisali o upadku Atari ? bo nigdzie nie mogę się dostać do jakiś źródeł o tym, np. w necie kiedyś znalazłem zdjęcie Commodore gdy wyprzedawał się, ale o Atari nie ma nic.
Bo Atari nigdy formalnie nie upadlo! Trzmiele zrobili biznesowe fiku-miku z JTS - tak "polaczyli" te firmy, ze cala rodzinka wyszla na tym doskonale, a tylko akcjonariusze Atari stracili. Z biznesu tez trzeba umiec wyjsc z zyskiem :).
Taka operacja nazywa sie reverse takeover (reverse merger): ->link<-
Zreszta cala akcja byla niezle rozgrywana marketingowo - publicznie mamiono ludzi (akcjonariuszy), ze to bardziej znane na rynku Atari "przejmuje" mniej znany JTS i wchodzi w nowy biznes dyskow, a faktycznie to JTS kupowalo resztki Atari i zrobilo z tego oddzial firmy!
Wiec formalnego upadku nigdy nie bylo, po prostu Atari "rozmylo sie" w czelusciach biznesowych transakcji - czesc wartosci intelektualnych i marke wykupiono, z czescia nie wiadomo co sie stalo, rzeczy materialne sila rzeczy rozeszly sie po roznych firmach i ludziach...
PS. Poza tym Atari w swojej historii rozdzielalo sie na wiele biznesow, wiec mowimy tylko o Atari Corporation. Do sledzenia historii firm majacych cos wspolnego z Atari warto zapoznac sie ze strona Michaela Currenta: