Witam mam pytanie czy spotkał się ktoś z takim problemem, że po włączeniu Atari 600XL zamiast niebieskiego ekranu z napiesem READY mam tylko czerwony ekran i nic więcej nie wiem co może być przyczyną i czy atarynka się popsuła?
Najczęściej przy czerwonym ekranie występuje problem z pamięcią - zimne luty lub uszkodzenie. Inną przyczyną to uszkodzony procesor SALLY lub układ MMU (w 600XL FREDDY jest złożony z pojedynczych układów). Jeżeli układy są na podstawkach można je powyciągać i ponownie powkładać dodatkowo poprawić lutowanie. Inaczej to pozostaje wymiana uszkodzonych elementów. Z pamięcią jest łatwiej, można przy okazji od razu rozszerzyć pamięć. Gorzej będzie z procesorem. Przydałoby się sprawdzić (za pomocą analizatora stanów) czy procesor podaje na szynę adresową adres $FFFC - to jest próbuje pobrać wektor resetu.
Znalazłem jakiś filmik z naprawa 600xl na youtube i gościu podmienilł tylko CPU z atari 800xl i naprawił się komputer najpierw próbował wymienić pamięć, ale po wyciągnięciu jej z podstawek obraz dalej był czerwony więc wymienił CPU