Kolorów jest sporo, za chwilę zamieszczę informacje techniczne na stronie Madteamu.
Ilość kolorów w linii to jedno, ale też ważna jest ilość ogólna kolorów na ekranie. Użyjesz ich ponad 40 i zaczynasz się gubić czy ten już był, czy dać nowy, ile osób to zauważy etc :D
@mav - ostatnie fragmenty informują, że to muzyka z wersji pod andka. Oryginał już jest. Wstawię w następny filmik.
Wersja z lutego to WIOSNA. Co 15 poziomów (worlds) zmiania się pora roku (season) czyli grafika po prawej stronie - jest inny latający świat (ala avatar). Cały ekran dostosowuje się do kolorystycznie. Widzicie tylko fragment świata, wraz z przechodzeniem poziomów grafika przesuwa się odsłaniając kolejne z 15 domków....
Ja w to grałem jeszcze na macbooku z 68030 na pokładzie :)
Ale tamta gra nie miała tej linii, po której kulka poleci, więc była znacznie bardziej nieprzewidywalna, bo strzelało się na oko. Miała bodajże działko złożone z kilku kulek, z których ostatnia się odstrzeliwała.
ooo, grało się we frozen bubble ->link<- w symbianie na nokia nGage ;))) W zasadzie to była moja podstawowa rozrywka w kibelku przez całą pracę w małym korpo, przechodziłem całość :]
ale moja ulubiona gra tego typu to Uo Poko, jakże pięknie dałoby się ją zrobić na tym silniku...
Wybieram fonty, tworzę połączenie hires z trybem 15.
Brawo Pajero. No w końcu ktoś się nie boi korzystać z różnych ciekawych tricków Atari w grach :). To samo robimy właśnie z Sunem w innej grze, ale dodatkowo jeszcze mieszamy tryb 9.
No i widać rękę Rocky'ego, bo coraz ładniej to wygląda.
tak, tu są zmiany mocno wykorzystane.. niemal co do piksela, przez co ujawnił się mały błąd implementacji vbxe pod altirrą.. ale to tym pewnie Pajero wspomni w swoim czasie :)
Wykorzystywanie zmian trybów w linii daje wiele korzyści i warto to uwzględnić przy planowaniu swoich dzieł..
Gr.15 niestety nie jest łatwy do okiełznania z uwagi na przesunięcie w palecie.. no i badlines jeśli skorzysta się z fontów.. ale da się..
Załączam przykład technicznego obrazka sunny, gdzie mamy co drugą linię gr.9 i gr.11 (tzw tryb 256 kolorów), a w środku gr.15..
Drugim przykładem jest techniczna implementacja jak największej liczby zmian trybów gr.9 i gr.15 w linii.. w dwóch miejscach przeplatanka daje aż 4 zmiany trybów w linii..
Oba obrazki dość mocno rozgrzewają układy Atari co się objawia resynchronizacją Antica i GTIA oraz błędami po jakimś czasie głównie po zainstalowaniu vbxe (tam antic jest przykryty)..
Dodatkowa informacja... Rapidus zwiększa liczbę zmian w linii umożliwiając wyciskanie dodatkowych pokładów możliwości układów Atari.. :) W zasadzie oprócz extRAM oraz stereo Pokey Rapidus jest trzecim rozszerzeniem, które zwiększa możliwości architektury Atari, a nie ją poprawia..
Gra oczywiście zadziała z VBXE, ale nie będzie wykorzystywać VBXE.. dodatkowy RAM tak, żeby się nie doładowywała.. choć dla stockowego Atari mogą być jakieś uproszczenia.. Pajero kombinuje.
Jestem podjarany, ze bedzie Bust-a-Move na male Atari!! Jedna z moich ulubuionych gier z dziecinstwa - gralem maniakalnie w wieku 6 lat na PC w dwojeczke :). Marzy mi sie jeszcze Bubble Bobble, Rainbow Islands i Parasol Stars na malucha :).
Po SV miesiąc przerwy, ale już koduję dalej. Jest pierwsza wersja na stock (czyli musi odbywać się doczyt), a teraz dla rozszerzonej 320kB. Roześlę betatesterom, to zrobię nową prezentację z postępu prac... już niebawem.
Ps. Bust-a-Move to tytuł 1. utworu RMT Mikera dla tej produkcji (a jest ich 5).
Wszystko wczytane, banki załadowane, następuje przełączanie grafiki między różnymi bankami i mam zwiechy. Długaśna niedziela, nie mogę namierzyć problemu. Odpalam pod A800Win - chodzi. Na real Atari także A więc ..... znalazłem babola w Altirrze. Przenoszę część wrażliwego kodu do nowego pliku ASM by wysłać do Phaeron'a. Kompiluje - ale kod działa. No co jest....
Debuguje, wywala się na DL, powinien być inny adres.... banki, przełączanie, ustawione pod Altirra mam.... CompyShop. Oczywiście Antic ciągle działał na pamięci podstawowej, źle wpisywałem do PORTB.
I tam mija koderom czas na odkrywaniu czegoś co niby znają na pamięć (chyba moje RAM gubi bity z starości)