Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
Cyprian:
wygląda dość ciekawe aczkolwiek wynik 7800 i Lynx jest zastanawiającyKrótki:
Nie z palca, tylko z ogólnie dostępnych raportów, Wikipedii itp.Krótki:
Nie ma serii XE bo w ogóle nie ma danych nt. sprzedaży serii XE.Krótki:
pokazane jest że sprzedaż serii 400/800 ruszyła dokładnie z początkiem 1978 r., co jest bzdurą.Kaz:
Chyba za bardzo wierzysz w autora :D. W Wiki sprzedaż 400/800 oszacowano na 4 miliony, w filmiku są 2 miliony. Skąd źródło, że 2 miliony? Nie spotkałem się z takim, poproszę.Kaz:
Są dane, bo zarząd raportował w tej sprawie.Kaz:
Pewnie zmyliło go, że komputer był gotowy i prezentowany w 1978 rokuKrótki:
Tu raport 10-K na koniec roku podatkowego 1991, czyli OIMW raport tego typu o jakim wspomniał Kaz. Danych o sprzedaży w nim niestety nie znajdziemyKrótki:
4 miliony w Wiki dotyczy całej serii 400/800/XL/XE. Natomiast informacja o 2 milionach jest jak wół w 3. akapicie artykułu (hint: Ctrl+F "two million units"), a jej źródłem są "słynne" szacunki Jeremy'ego Reimera, podlinkowane tamże.Krótki:
Teraz to Ty raczej przeceniasz zaangażowanie autora. Gość pewnie zerżnął dane z ww. analizy ReimeraKrótki:
Wencel w jakimś wywiadzie wspomni że do 1991 roku Atari sprzedało 100 tysięcy maszyn w Polsce, ale już nie poda podziału na komputery/konsole/8/16 bit.Kaz:
Skąd źródło, że 2 miliony? Nie spotkałem się z takim, poproszę.Kaz:
Za to szacunki Reimera znamKaz:
Mnie się bowiem wydaje, że gdyby było tak jak piszesz, że bierze dane z Wiki, to spokojnie by sobie wyliczył, że 4 miliony wszystkich małych Atari minus 2 miliony 400/800 daje 2 miliony XE... :PKaz:
Jak ja zaraz napiszę, że szacuję sprzedaż na 5 milionów to też będę źródłem? :)Gzynio:
Jak dla mnie to seria XE jest pod Atari XE Game System, bo pasek zaczyna się ruszać od 1985/86r., a oryginalnego XEGS zaczęli produkować od 1987r..Od 1 do 23 z 23