atarionline.pl Prince of Persia - PoP - ATARI 8 bit - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  
      @Lampart_28
      Żaden monitor LCD. Chcesz mieć na Atari dobry obraz?- zainwestuj w 14-calowego CRT-ka.
      Testowałem różne monitory, mam dostęp do sprzętu. Po prostu Atari było tworzone z myślą o odbiornikach CRT, pod taki odbiornik rysuje obraz. W dodatku plamka telewizora CRT nie jest tak dokładna jak „pikselowy” odpowiednik, co znacząco wpływa na jakość i czytelność grafiki.

Dobry zasilacz, dobry przewód i obraz będzie elegancki.
      Sam tak działam- w dodatku używam Commandera i wszystko jest czytelne. Nie jestem zwolennikiem wstawiania VBXE i innych nowych cudów zastępujących oryginalne Atari. To już lepiej nie udawać, a włączyć emulator i obraz pixel perfect na zawołanie – kryształ XD.

PS.mam dostęp do tv 14', chodzą po 50zł, czasem wpadnie jakiś darmowy, więc jak co, to daj znaka.
      • 2: CommentAuthortebe
      • CommentTime18 Aug 2025 16:57

nowe tytuły wymagają LCD
      • 3: CommentAuthoras...
      • CommentTime18 Aug 2025 23:51

A jakie to tytuły ?
      • 4: CommentAuthorBanan
      • CommentTime19 Aug 2025 00:03

najnowsze gry na atari mają skrypt który wykrywa rodzaj podłączonego monitora
      i jeżeli nie jest to przynajmniej 7K łoled to odmawiają uruchomienia...
      • 5: CommentAuthortebe
      • CommentTime19 Aug 2025 01:16

tytuły które były tworzone w erze LCD, Tix tworzy taką grafikę
    2.  
      Nie spotkałem się z grą ani demkiem, które wyglądałyby lepiej na LCD podpiętym do Atari. Ostatnio, po długiej przerwie, robiłem przegląd dem i gier właśnie na CRT- wszystko wyglądało kapitalnie. Aż żałowałem lat, w których miałem Atari podłączone do LCD.
      • 7:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime19 Aug 2025 08:30

CORIelectroni:

Po prostu Atari było tworzone z myślą o odbiornikach CRT, pod taki odbiornik rysuje obraz

Hmmm, a różne odbiorniki (CRT, LCD-TV), były tworzone z myślą o sygnałach analogowych RF, composite, S-Video, RGB, itp. ;-)
      Sygnał to sygnał, byle jako tako trzymał standard. Można też na przykład stwierdzić, że CRT daje lepszą płynność (i sprzętowy blur :D), natomiast LCD rozwala CRT geometrią obrazu.
      • 8: CommentAuthorLampart_28
      • CommentTime19 Aug 2025 21:20

A ktoś uzywa moze tego ?

Wskoczyło mi takie coś dziś
      ->link<-
      • 9:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime20 Aug 2025 08:18 zmieniony

Próbowałem i sprzedałem dalej. Nie ma laga, wspiera zdaje się też 50Hz na wyjściu, natomiast na niebieskościach obrazu Atari dodaje jakiś dziwny poziomy przeplot, co dla mnie dyskwalifikowało RetroScalera2x:

Więcej tutaj:
      ->link<-

Ja używam doraźnie tego:
      ->link<-
      Nie jako docelowe rozwiązanie, bo to jest dla mnie monitor LCD-TV, ale jak muszę podłączyć Atari do czegoś z HDMI, obraz z S-video jest całkiem spoko.
      • 10: CommentAuthortakron27
      • CommentTime20 Aug 2025 08:19

używam sporadycznie
      o skalerach jest wątek > ->link<-
      • 11: CommentAuthordruzil28
      • CommentTime20 Aug 2025 11:59

Ja uzywam gbsc, ale to kombajn do wszystkich zabawek
      cos w tym stylu, tyle ze ja bralem kiedys z ali
      ->link<-
      • 12: CommentAuthortebe
      • CommentTime22 Aug 2025 08:45

• 13:

CommentAuthorPecus
      • CommentTime22 Aug 2025 09:21

3.  
      @ Jacques
      Jak jest dobrze odlana bańka, dobrze ustawiona geometria, to nie ma problemu ze scrollem. :-D

CRT nie ma idealnie kwadratowego piksela, piksel CRTka to kropka luminoforu.
      W TV kolorowym każda kropka to trzy plamki (RGB) w układzie trójkątów lub pasków.

Na CRT obraz wygląda zupełnie inaczej niż na LCD. Przede wszystkim rozmycie i brak sztywnej siatki sprawiają, że piksele stapiają się w gładkie kształty, przez co grafika jest dużo przyjemniejsza dla oka. Dochodzi do tego overscan i naturalne skalowanie- przez to gry z ATARI, NES, Mega Drive, Amiga, SNES wyglądają o niebo lepiej niżeli na LCD, ..... były projektowane właśnie pod CRT, graficy często wykorzystywali to rozmycie, żeby np. dithering wyglądał jak dodatkowy kolor. Kolejna rzecz to brak "czarnej przerwy” między pikselami, w LCD każdy piksel jest otoczony martwą przestrzenią, a na CRT piksele mogą sąsiadować bezpośrednio, "wręcz przytulać się". No i na koniec płynność- CRT działa bez opóźnień, z natywnym odświeżaniem co daje idealną płynność w Zybex czy demkach.

Oczywiście zatwardziałych LCDkowców nie przekonam :-D, ale osobom chcącym wyciągnąć jak najwięcej z Atarynki powinna zapalić się lampka.

@ tebe Też oglądałem XD – nawet mam kontakt do gościa z Warszawy, co takowe posiada, w dodatku nowsze modele od zaprezentowanego na filmie. Ceny zaczynają się od 1400 zł za 9', nad którym się zastanawiałem, ale za mały. 14' ma od 1500/1600 zł i zapewne zakupię – dopłacę ile trzeba i być może jakiś zdolny człowiek wykona mi obudowę w stylistyce Atari XE, żeby pasowało, albo neutralną. Ponoć stan techniczny, jak i wizualny tychże monitorów, jest bardzo dobry.

Tak się składa, że mam do opchnięcia trochę laptopów, konsol – PSX-y, Xboxy 360 (szt. 4), jeden Xbox ONE, do tego 486DX2 i 386 – których prawdopodobnie tu na forum nie wystawię, bo szkoda mi nerwów ;). Zarobię na Monitor, ale wpierw musze zakupić mikser muzyczny.
      • 15:

CommentAuthorccwrc
      • CommentTime24 Aug 2025 23:13

@CORIelectroni

LCD to... nie ta bajka, nic nie daje rady jak CRT.

Mam tylko pytanie bo nigdy się z tym nie spotkałem: w jakim konkretnie modelu zamiast prostokątów (luminofor) są trójkąty?
      • 16:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime24 Aug 2025 23:46

Obstawiam, że raczej chodzi o to, że w kineskopach innych niż Trinitron (w takich klasycznych) poszczególne składowe koloru nie są ustawione obok siebie tylko właśnie "w trójkąt".
      • 17:

CommentAuthorccwrc
      • CommentTime25 Aug 2025 00:43

@Peri Noid

Ja nie obstawiam. Chcę wiedzieć dokładnie o co chodzi i o czym pisał Irata. Wszystkie kineskopy (które analizowałem) miały luminofor ustawiony w 3 paski. Mogę założyć, że "trójkąt" to krótsze wyświetlanie dwóch pobocznych składowych, ale mam również doświadczenia z nauczycielami ze szkoły, którzy twierdzili, że monitory od TV różnią się tym, że kineskopy monitorów mają okrągłe składowe a TV prostokątne.

Życie zweryfikowało "wiedzę" niektórych nauczycieli a ja wolę fakty od urojeń lub bajań ;).
      • 18: CommentAuthorLt_Bri
      • CommentTime25 Aug 2025 00:45 zmieniony

Takie ustawienie w trójkąt(chyba delta się to nazywało) było też w tańszych(najczęściej o małej przekątnej) wyświetlaczach ciekłokrystalicznych(np. telewizorki kieszonkowe/turystyczne).

W CRT takie maskownice, składające z okrągłych otworków, gdzie każdy następny „rządek” jest przesunięty o pół otworku względem poprzedniego(w celu uzyskania gęstszego parkietażowania/teselacji), zostały z czasem wyparte(za wyjątkiem najtańszych kineskopów) przez maskownice składające się z otworków w kształcie owali(czy bardziej „stadionów”)
      Tu dla odmiany w każdym z otworków były trzy pionowe paski ze składowymi kolorami, ale poszczególne „rządki”(czy bardziej kolumny) są nadal przesunięte względem siebie o pół otworku(tu akurat w pionie).

ps. obydwa rozwiązania(plus trinitron) były używane tak w telewizorach jak i monitorach komputerowych.
      • 19:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime25 Aug 2025 01:00

Druga opcja z opisu poprzednika to będzie coś takiego:
      • 20:

CommentAuthorccwrc
      • CommentTime25 Aug 2025 01:09

@Lt_Bri

Wiedza przekazywana przez ciebie stoi w zdecydowanej opozycji do wiedzy szkolnej :]
      • 21: CommentAuthorLt_Bri
      • CommentTime25 Aug 2025 04:40 zmieniony

Ale patrzę deficyty pamięci się u mnie pojawiają, tu są trzy owalne paski obok siebie(bo jakże mogło być inaczej) - przepraszam za błąd :P

Z maskownicą w układzie delta to chyba kiedyś starego samtrona miałem(i chyba równie wiekową itt nokię).
      • 22: CommentAuthorgregor2
      • CommentTime25 Aug 2025 11:30

Byly rozne typy masek CRT, generalnie dominowaly 3 rozwiazania i ich pochodne
    4.  
      Mam gdzieś w piwnicy monitor graficzny CRT na matrycy Mitsubishi, kiedyś kosztował kupę kasy, na matrycy z tak zwanym Aperture Grille (potocznie "druciak”,firmy takie jak Mitsubishi Diamondtron, Sony Trinitron stosowały takie rozwiązanie i to właśnie dawało pionowe paski RGB. Był jeszcze Slot Mask, takie coś pomiędzy shadow mask a aperture grille, plamki owalne podłużne jak na grafice powyżej.
      • 24: CommentAuthortebe
      • CommentTime25 Aug 2025 15:56

co nie zmienia faktu że kiedyś robili pod CRT a teraz robią pod LCD, bo takie mamy czasy

chcecie czasów CRT, zbudujcie sobie wehikuł czasu...
      • 25: CommentAuthorgregor2
      • CommentTime25 Aug 2025 16:41 zmieniony

Ciekawostka, a moze nowy trend ?

Japonska firma Zuiki wypuscila na rynek nowoczesny monitor LCD nasladujacy CRT, ekran jest rowniez zakrzywiony i za grubym szklem aby w jak najwiekszy stropniu przypominal CRT.

->link<-

->link<-

A tak przy okazji jest jescze troche producentow CRT, glownie w USA,UK, Niemczech a takze w Chinach.
      Dochodzi juz do takich sytuacji ze w USA jest na sprzedaz odrzutowiec za 150 tys. problem w tym ze trzeba w nim wymienic wyswietlacz CRT a jego producent juz dawno zaprzestal produkcji i dzis jest nie do zdobycia.
      Pewnie niedlugo trzeba bedzie go zezlomowac.