Oto moja konfiguracja sprzętowa: - monitor: LCD Dell-2408wfpb 24cale (posiada zarówno wejście Composite jak HDMI) - głośniki soundbar Dell-AX510 do monitora DELL-a - kabel Composite do Atari XL/XE AV4806-024-C - konwerter sygnału 3xcinch rca do HDMI - kabel HDMI
Tak więc w mojej konfiguracji wyjście composite podpinam pod adapter CINCH-HDMI i kablem do HDMI. Do tej pory to rozwiązanie działało bez zarzutu - do czasu gdy zostawiłem działające Atari na 2 noce; po włączeniu monitora następnego dnia - nie było obrazu. Nie pomógł restart komputera.
Co zrobiłem: - restart komputera - nie pomogło - podpiąłem swojego laptopa do wejścia HDMI w monitorze - obraz był (zatem awaria monitora wykluczona) - podpiąłem sygnał COMPOSITE bezpośrednio z Atari pod ekran - efekt widoczny na zdjęciu załączonym. Wygląda to na jakąś awarię mojego 8-bitowca.
Czy jest ktoś z Katowic lub okolic, kto chciałby podjąć się naprawy? W razie czego biorę pod uwagę też inne lokalizacje. Prosiłbym o kontakt na m.karaczyn@wp.pl
Na wszelkie pytania czy sugestie chętnie odpowiem.
pozdrawiam serdecznie wszystkich Atarowców Tygrys1982
nieee, to w jakimś sensie lista tego, co mogło paść w jakiejś kolejności :) oby to były pamięci, w sumie najłatwiej dostać. zobacz, czy któraś kostka się grzeje na włączonym kompie.
jeśli chodzi o to, dlaczego dziwny obraz może być skutkiem uszkodzenia praktycznie czegokolwiek w atarce - prawie cały ten komputerek zbudowany jest wokół generowania obrazu - to jego podstawowa funkcja. dlatego jeśli cokolwiek mu dolega, to wielce prawdopodobne jest, że obraz się skaszani.
A ja tam nic nie obstawiam dopóki nie mam na stole i nie pomierzę i nie posprawdzam. Jak ci się nie spieszy to możesz do mnie do Częstochowy podesłać. Zrobi się.
@perinoid, a miałem chwile słabości bo to ciekawy przypadek . Ale w sumie to szkoda zdrowia,czasu i sprzętu na diagnostykę skoro wszyscy na forum bez tego wróżą ;)