Na początku lipca, na forum AtariAge pojawił się ciekawy wątek. Użytkownik o nicku Gibstov wrzucił informacje o tym że stworzył przeglądarkę do hypertekstu do Atari o nazwie Neon, oraz opracował dedykowany format hypertekstu dostosowany do możliwości ośmiobitowych Atarek.
Format ten pozwala mieszać w obrębie dokumentu różne tryby graficzne, wyświetlać grafikę, grafikę PMG, a nawet używać własnych zestawów znaków, oraz używać przerwań listy displayowej do zmiany parametrów dokumentu "w locie".
Nawigacja po dokumencie odbywa sie przy pomocy joysticka, nie ma scrollowania, a tekst podzielony jest na "strony" pomiędzy którymi się przełączamy. Wygląda to super obiecująco i bardzo mnie ciekawi jak się temat rozwinie, a rozwija się już. Ekipa z FujiNeta podłapała wątek i przeglądarka już w obecnej wersji umożliwia przeglądanie dokumentów online :)
Więc w zasadzie mamy pierwszy internetowy browser na Atari ;) Można go zobaczyć w akcji tutaj:
i tutaj:
Ja się jaram i kibicuje aby się to fajnie rozwinęło ;)
Mnie ciekawi jak jest z wykorzystaniem tego formatu w "swoich produkcjach". Kiedyś myślało się o zrobieniu(najlepiej automatycznego - programowo generowanego) magazynu dyskowego, zawierającego np. artykuły z AtariOnline czy WikiNews.