atarionline.pl Hatari pod windows z działającym MIDI - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorxorcerer
      • CommentTime17 Aug 2021 15:08 zmieniony

Conny Pettersson, autor E.P.S.S. (Enhanced Polyphonic Sample Synthesizer) który do dzisiaj rozwija swój program na ST, skompilował Hatari oraz własny MIDI mapper dedykowany tylko dla tego emulatora.

Poszukiwał działającej z windowsowym MIDI wersji Hatari, bo tego ekhm systemu operacyjnego używa. W końcu zrobił i swoją kompilację tego emulatora, i dedykowaną aplikację w C# do konfigurowania tej funkcji.

Do tej pory chyba tylko STeem pozwalał na mapowanie MIDI pod windą, ale z tym emulatorem niestety bywają problemy (prócz podstawowego - że jest tylko na wingrozę).

Archiwum kompletne z kompilacją Hatari i MIDI mapperem jest dostępne w dziale "download" bloga E.P.S.S. - po rejestracji użytkownika. Standardowy blog Wordpressa nie robi kłopotów pod tym względem. Wdzięczni użytkownicy mogą wspierać Petterssona na patreonie.

Znalazłem to szukając trochę na ślepo, trochę bez nadziei na odnalezienie rozwiązania - bo szukałem tego od dawna. Ostatnia kompilacja o ile mnie wzrok nie myli pochodzi z lutego tego roku.

Wreszcie można wygodnie zapuścić STkowe wersje Ultimy na Hatari z emulacją MIDI pod windą.

Hatari for Windows with MIDI:
      ->link<-
      • 2:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime19 Aug 2021 21:08

O! Dzięki Romek. W końcu będzie można posłuchać. Ciekawe na ile będzie różnica brzmień Windows w stosunku do oryginalnego modułu brzmieniowego?
      • 3:

CommentAuthorxorcerer
      • CommentTime20 Aug 2021 00:08 zmieniony

Bardzo duża, zresztą to kwestia gustu co kto woli. Znalazłem soft który emuluje kultowe brzmienia Rolanda MT-32 bardzo wiernie, jak się wie skąd "pożyczyć" ROM-y rolandowe (patrz: forum Vogons / . / org (ciekawy dobór nazwy, mrugnięcie okiem do fanów Hitchhiker's Guide...) na którym szaleńcy trawią życie nad wygrzebywaniem takich smaczków z otchłani zapomnienia).

Sam soft nazywa się Munt ( mt32emu-qt ), jest open source na githubie, jest na wingrozę, makozę i linuksozę i jest tak sympatyczny, że nawet udaje oryginalny wyświetlacz LCD prawdziwego hardware'owego Roland Sound Canvas.

Też zaszalałem z Virtual MIDI Synth Coolsoft'u i chyba jedną z najlepszych bibliotek General MIDI którą można sobie ściągnąć tak o - CrisisGeneralMIDI301.sf2

Złożona aranżacja zmieniła się w plumkanie na wirtualnym fordepianie, zresztą dość ładnie brzmiącym, ale.... no właśnie. Czegoś zabrakło.
      • 4:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime20 Aug 2021 08:08

Jak wrócę z SV to może zrobimy jakąś posiadówkę z prezentacją tego, jak to sobie skonfigurować i posłuchać? Na YT jak znalazł.
      • 5:

CommentAuthorxorcerer
      • CommentTime21 Aug 2021 03:08

Normalnie telepatia :) Tak!
      • 6: CommentAuthormono
      • CommentTime5 Feb 2023 17:02

Jakby ktoś szukał soundfonta dla MT-32 to jest tu: ->link<-
      • 7:

CommentAuthorxorcerer
      • CommentTime6 Feb 2023 03:02 zmieniony

@mono Zważywszy na ten cytat z linku jaki podesłałeś:
      Information for those interested: If I made this MT-32 soundfont full featured, it would be at least 4GB. So I cut the samples and used loops. I applied a special technique because the joints of the loops should not be noticed.

odradzam babranie się z soundfontami i polecam uważne czytanie ze zrozumieniem tego, co napisałem.

Czyli polecam Munt-mt32 plus ROMy do niego z forum VOGONS.
      • 8: CommentAuthormono
      • CommentTime6 Feb 2023 08:02

Dzięki @xorcerer - mimo, że stoi wołami, to zupełnie to przeoczyłem.
      • 9:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime6 Feb 2023 14:02

Ale ten link @mono też wartościowy. Przeaczaj częściej :)
      • 10:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime6 Feb 2023 16:02

vogons.org jest super. Jednak mam problemy ze znalezieniem romów. Są porozrzucane na całym forum, czy też gdzieś zebrane?
      • 11:

CommentAuthorxorcerer
      • CommentTime7 Feb 2023 18:02 zmieniony

Kubo, tu ROMy rolandowe w komplecie z fanowskim pozdrowieniem i Twoimi modami na amigę w podkatalogu :) jak przyjdzie cease and desist to skasuję, ale bez walki nie oddam.

->link<-
      • 12:

CommentAuthorxorcerer
      • CommentTime9 May 2023 07:05

Dzisiaj sprawdziłem, strona z EPSS / Hatari MIDI akurat teraz działa, ale na wszelki wypadek wrzucam tutaj instalkę windowsową, w razie gdyby miało znowu zniknąć z sieci.