Conny Pettersson, autor E.P.S.S. (Enhanced Polyphonic Sample Synthesizer) który do dzisiaj rozwija swój program na ST, skompilował Hatari oraz własny MIDI mapper dedykowany tylko dla tego emulatora.
Poszukiwał działającej z windowsowym MIDI wersji Hatari, bo tego ekhm systemu operacyjnego używa. W końcu zrobił i swoją kompilację tego emulatora, i dedykowaną aplikację w C# do konfigurowania tej funkcji.
Do tej pory chyba tylko STeem pozwalał na mapowanie MIDI pod windą, ale z tym emulatorem niestety bywają problemy (prócz podstawowego - że jest tylko na wingrozę).
Archiwum kompletne z kompilacją Hatari i MIDI mapperem jest dostępne w dziale "download" bloga E.P.S.S. - po rejestracji użytkownika. Standardowy blog Wordpressa nie robi kłopotów pod tym względem. Wdzięczni użytkownicy mogą wspierać Petterssona na patreonie.
Znalazłem to szukając trochę na ślepo, trochę bez nadziei na odnalezienie rozwiązania - bo szukałem tego od dawna. Ostatnia kompilacja o ile mnie wzrok nie myli pochodzi z lutego tego roku.
Wreszcie można wygodnie zapuścić STkowe wersje Ultimy na Hatari z emulacją MIDI pod windą.
Bardzo duża, zresztą to kwestia gustu co kto woli. Znalazłem soft który emuluje kultowe brzmienia Rolanda MT-32 bardzo wiernie, jak się wie skąd "pożyczyć" ROM-y rolandowe (patrz: forum Vogons / . / org (ciekawy dobór nazwy, mrugnięcie okiem do fanów Hitchhiker's Guide...) na którym szaleńcy trawią życie nad wygrzebywaniem takich smaczków z otchłani zapomnienia).
Sam soft nazywa się Munt ( mt32emu-qt ), jest open source na githubie, jest na wingrozę, makozę i linuksozę i jest tak sympatyczny, że nawet udaje oryginalny wyświetlacz LCD prawdziwego hardware'owego Roland Sound Canvas.
Też zaszalałem z Virtual MIDI Synth Coolsoft'u i chyba jedną z najlepszych bibliotek General MIDI którą można sobie ściągnąć tak o - CrisisGeneralMIDI301.sf2
Złożona aranżacja zmieniła się w plumkanie na wirtualnym fordepianie, zresztą dość ładnie brzmiącym, ale.... no właśnie. Czegoś zabrakło.
@mono Zważywszy na ten cytat z linku jaki podesłałeś:
Information for those interested: If I made this MT-32 soundfont full featured, it would be at least 4GB. So I cut the samples and used loops. I applied a special technique because the joints of the loops should not be noticed.
odradzam babranie się z soundfontami i polecam uważne czytanie ze zrozumieniem tego, co napisałem.
Czyli polecam Munt-mt32 plus ROMy do niego z forum VOGONS.
Kubo, tu ROMy rolandowe w komplecie z fanowskim pozdrowieniem i Twoimi modami na amigę w podkatalogu :) jak przyjdzie cease and desist to skasuję, ale bez walki nie oddam.
Dzisiaj sprawdziłem, strona z EPSS / Hatari MIDI akurat teraz działa, ale na wszelki wypadek wrzucam tutaj instalkę windowsową, w razie gdyby miało znowu zniknąć z sieci.