MWK wrzucił link, ale on jest warty wyeksponowania do osobnego wątku. Otóż Frans Bos zakupił to Atari 1040ST w 1985 roku do zarządzania swoim kempingiem Bohmerwald. Sam napisał program "M_Camp" do rejestracji gości i obsługi domków. Od tamtego czasu co roku, nieprzerwanie od 36 lat komputer działa w sezonie przez 6 miesięcy non-stop, 24h na dobę:
Jakby ktoś szukał, to chyba to jest ten kemping, w Holandii:
Tutaj akurat to nie jest 8bit Atari, tylko Atari ST. Ale połączyć go przez internet też można, choć jak wynikało z wypowiedzi, Frans z tego nie korzysta.
Tak tak... wiem, że to nie małe Atari :) Odniosłem się do maluszka, gdyż chciałem zaznaczyć, że wraz z FN zyskał nowe moce :) które umożliwiają połączenie starego z nowym (to tak trochę BTW)
Tak czy inaczej, wykorzystanie tak epokowego sprzętu teraz, pokazuje, że wcale nie trzeba inwestować w nowoczesny i silny sprzęt, by prowadzić np. działalność. Pokazuje też, jak bardzo niedoceniane były komputery z tamtych lat. Jak mocno marketing zdewaluował sprzęt, który mógłby spokojnie służyć do dziś w wielu różnych miejscach i sytuacjach. Trochę to smutne, ale (może trochę na wyrost :|), dzięki takim ludziom jak m.in. Frans Bos, można to sobie uświadomić.
oOoOooO!!! koncept przedziwny, ale najbardziej mnie intryguje, jak to zostało wyrzeźbione? to jest drewno? metal? plastyk? płyta pilśniowa? Ukośne kreski raczej namalowane, bo jeśli nie, to padam z wrażenia.
Przeglądałem sobie swoje dyskietki do ST sprzed 30 lat. Znalazłem między innymi dyskietkę towarzyszącą pismu "STEfan", numer 5 z 1993 roku. A tam program "Lotto", którego autorem jest Dariusz Paździor (pomysł: Halina Paździor) wspierający lottowiczów. Nazwa "WIDAR Team" to zapewne skrót od Witek (Warczak) i Darek (Paździor) - obu poznałem osobiście, współpracowali przy programowaniu, również w Atar System, potem w CET i Alfanet. Program w wersji demo, poszukuję pełnej wersji.
PS. Wcześniej nazywał się chyba "Toto", bo tak jest w instrukcji obsługi, pewnie zapomniano poprawić.
@Kaz: miałem na 100% oryginał, opakowanie było plastikowe i tylko trochę większe od dyskietki. w sumie różniło się tylko wkładką od innego oryginalnego programu FBI (w FBI była zielona, w Lotto była biała).
@Kaz, śmieszne ten obrazek ST.jpg jest widoczny przez Firefox, a nie jest parsowalny przez MacOSX (nie widać go w Safari, nie można go wczytać etc) Nie działa też z Gimpem ale pakiet imagemagick go ogarnia. Ciekawe.
Ok, znalazłem, to jakiś bug w OX Mojave. --- edit --- Ale nie mam tego buga, coś musi być niestandardowego z tym JPG.
Kaz, sam robiłeś to zdjęcie? Czym? Obrabiałeś? Czym?
Nie, nic z tym obrazkiem nie robiłem. Skopiowałem z netu, wrzuciłem. U mnie widać było wszędzie. Nie korzystam z IE, nie korzystam z MacOSX, więc nie wiem jak tam jest.