Witam... Kupiłem Atari 1040ste 1Mb. Odpaliłem na "szybko" i działa. Przeleżał parę dni w szafie po czym postanowiłem go wyczyścić. Otwarłem, odkręciłem ekrany i zauważyłem takie o to coś. Czy ktoś z Kolegów może mi podpowiedzieć co to takiego? Jakaś modyfikacja? Na zdjęciu tego nie widać ale ta kość GD74LS164 jest jakby przyklejona na kośc która znajduje się oryginalnie na płycie.
W moim STE przywiezionym z UK jest taki sam "mod". Albo to jakaś popularna poprawka albo coś zmaścili przy projektowaniu płyty i potem seryjnie poprawiali ...
Przy okazji "Kupiłem Atari 1040ste 1Mb" -> nie wiem czy wiesz, ale RAM to są zwykłe pamięci SIMM używane w PC onegdaj, więc możesz sobie sam "zrobić" łatwo 4096 STE po prostu podmieniając kostki na 4x1MB.
19ta nóżka MC68901P to TAI - Timer A Input. W STE przerwanie "Timer A" podpięte jest do Sound DMA (Sample mogą wygenerować przerwanie procesora gdy np. kończą się odtwarzać). Pewnie jest to fabryczna korekcja.
Dziękuję Panowie. Sprawa się wyjaśniła. Tak jak piszecie to jest fabryczna korekcja. Poszperałem trochę w necie i znalazłem masę płyt głównych z takim "modem" A co do pamięci to kiedyś wymienię. O ile jeszcze gdzieś dostane takie simy. Jeszcze raz dzięki... Pozdrawiam.