June, 2008: During Apple’s WWDC conference an early beta of Mac OS X Snow Leopard was made available to the participants, it included the first beta implementation of OpenCL, about 6 months before the final version 1.0 specification was ratified late 2008. They also showed two demos. One was a grid of 8x8 screens rendered, each displaying the screen of an emulated Apple II machine — 64 independent instances in total, each running a famous karate game.
Źródło: ->link<- Ma ktoś może linka do tej prezentacji?
Ewentualnie, czy znacie jakieś inne "hurtowe" emulatory?
Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie by zrobić coś podobnego na moim emulatorze - antic jest emulowany przez fragment-shader gpu, więc trywialnie można narysować na przykład cube ze ściankami będącymi ekranami emulowanych atari. Chwilowo to jest niemożliwe, bo mam jakiś globalny stan dla pojedynczego emulatora, ale można to w miarę łatwo poprawić.
W wersji przeglądarkowej może być też problem z wydajnością (wasm jest na razie jednowątkowy), ale niedawno sprawdziłem że buduje się też wersja natywna, więc powinno to całkiem ładnie chodzić.
@bob_er: Dzięki, widziałem niusa o tym Xformerze, ale dopiero teraz mu się przyjrzałem. Video ma słaby transfer, ściągnąłem ->link<- i ->link<- i wygląda to dobrze na tych wideo, jednak w praktyce wygląda to gorzej - emulacja jest gorsza, niż Atari800 dwie dekady temu i interfejs użytkownika mniej intuicyjny. Niemniej idea emulacji wielu atarek naraz wydaje mi się dobra.
Wymagany prawdopodobnie dość mocny komputer, ale na moim dość leciwym już i7 ze zintegrowanym Intelem śmiga (zużyte jakieś 50% wątku przeglądarki z tego co mówi profiler w chrome)