Witam serdecznie, szukam super taniego zamiennika dla joysticka do atarynki/como/amigi ktore posiadam.
Dzieciakom bardziej podchodzą pady. Mi znowu szkoda dawać im moich Wico Command Control - na olx takie używane "profesjonalne" joye chodzą po 100-200zl/sztuka, więc dwa to już "majątek" ;-)
Znalazłem nowe pady do tzw.Funstation (tani klon NES/pegasus) po 25zl. Tutaj link:
Nes ma protokół. Jak chcesz zmienić sobie to na Atari, to musisz kupić kabel z przewodami na kierunki, button i masę co najmniej. Następnie rozbebeszyć pada, podłączyć się do odpowiednich punktów tym kablem i już, być może wycinając oryginalną elektronikę.
To teoria. W praktyce może się zdarzyć wiele przeszkód czyniących przedsięwzięcie nieopłacalnym.
spróbuj! normalne pady od nesa działają na innej zasadzie niż atarowskie, ale tutaj nie sądzę, żeby podróbkarze pchali coś więcej, niż styki do pudełka. w najgorszym wypadku może być tak, że w kablu idzie mniej żył niż potrzeba, bo komunikacja jest po serialu. wtedy trzebaby dorobić kabelek...
Pad od Megadrive. Ale konwerter typu MouSTer i dowolny pad na USB też robi robotę. Mogę polecić, sam mam takiego jakiegoś kundla kupionego na bazarze za 5zł z pudełka ze złomem (okazał się sprawny tylko wymagał odrobiny roboty z oczyszczeniem).
Jerry to się akurat raczej nie nadaje, on jest do myszek i to tylko takich obsługujących protokół PS/2. Od tych producentów jest do tego Tom. I działa. Ale trochę nieporęczny z racji gabarytów. MouSTer jest o połowę mniejszy.
pad od nesa się nie nada. nie dość że za mało przewodów, to na dodatek w innych miejscach niż potrzeba bo a8. kupić możesz ale musisz dorobić wtyczkę z potrzebnymi kabelkami.
Zamówiłem, potestuje i dam znać. Z ciekawostek - po moim poście na alledrogo w kategorii "stare komputery" pojawił się identyczny pad z opisem ze pasuje do A2600 ale już 10zl droższy :-)