atarionline.pl Wspomnień czar - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorpebe
      • CommentTime22 Feb 2022 09:02

Witam.

W trakcie przeszukiwania ojcowskich zasobów elektronicznych, znalazłem swój pierwszy digitalizer.

Projekt, który (obecnie) nazwałem "Bele Bele" - gdyż pierwsze, co zostało nagrane na Atari to właśnie słowa "Bele Bele" :) - został zrealizowany jakieś 30 lat temu na podstawie artykułu z Tajemnic Atari nr 6-7 '92 ->link<-

Wykorzystuje on układ scalony UL 1980 (tzw. linijkę ledową) W moim projekcie jest zamiennik A277D.
      Obecnie, nie pamiętam już w jaki sposób dostarczany był dźwięk do digitalizera. Projekt nie dotrwał w pełni do dnia dzisiejszego, jednak "baza" jest w całości.

Jakież to niesamowite uczucie, przypomnieć sobie pierwszy raz :D

Znalazłem jeszcze interface, który pozwalał podłączyć zwykły magnetofon do Atari. O nim, postaram się napisać kiedy indziej, jak zbiorę trochę informacji na jego temat.
      Póki co, kilka jego fotek.

• 2:

CommentAuthorpancio
      • CommentTime22 Feb 2022 10:02

Piękna rzecz :-)
      Ja też pracuję nad własną wersją przetwornika.. ale sza!
      • 3:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime22 Feb 2022 10:02

PeBe - gratulacje za odnalezienie takiego cudeńka, i to jeszcze z własnego dzieciństwa!
      • 4:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime22 Feb 2022 14:02 zmieniony

Proste. Na tej samej zasadzie działał Crystal Sound. Zbudowałem lepszy na tej samej zasadzie (trzeba było dobrać rezystor regulujący napięcie odniesienia).

Zasada działania - podpinasz pod 2 porty joysticków; czytasz PORTA w całości, tam masz linijkę - zapalony któryś 1 bit. Ja zrobiłem tak, że był 1 bit, potem 2 sąsiednie, potem 1 itd. Przepuszczasz to przez 256-bajtów tablicę, która zamienia to na 0x1-0xf. Jak rysowało się sprajta w określonej pozycji (0x1-0xf plus 0x80), to można było tak wyregulować, żeby bity pojedyncze i pary miały równomierny rozkład.

Tak powstało demko Your Body My Body :) Oraz Boin Boom Tshak (Garfield part II)

Dźwięk do digitalizera podpinało się pod wejście A277, nóżka 17, wyzerowane tak (potencjometr jako dzielnik napięcia), aby 0 - brak dźwięku - odpowiadało bitom 00011000, albo 00010000.
      • 5: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime22 Feb 2022 14:02

Gratuluję znaleziska.
      Moje pierwsze słowa to było raz,dwa,trzy.
      • 6:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime22 Feb 2022 14:02

Raz dwa trzy próba mikr...
      • 7:

CommentAuthorpebe
      • CommentTime22 Feb 2022 16:02

Ależ to były zacne czasy. Tak bardzo zaskakujące i cieszące, jak się coś zrobiło i działało.

Ehh... Dziś jest jakby prościej. Łatwiej. Może ze względu na zdobyte już doświadczenie, a może po prostu jest dostęp do wiedzy łatwiejszy? A może po prostu nastały czasy, kiedy moja pasja może być użyteczna? :D

Digitalizer był osiągnięciem współpracy pomiędzy mną, a ojcem, jednak nic z jego (digitizera) pomocą nie uczyniłem - brak pomysłów, motywacji... albo zbyt duże ambicje? Teraz nie umiem powiedzieć. Pamiętam tylko, że tata chciał zrobić analizator, czy coś w tym stylu. Stanęło na pomyśle.

Ale pudełko (interface) nadal jest dla mnie zagadką - serio, nie znam się na elektronice, a to, to przykład elektroniki w pełnym znaczeniu tego słowa. Filtry, wzmacniacze i inne nieznane mi konstrukcje.

Dziś upakowane wszystko w jednym chipie z zapisanym programem i siup... działa - to rozumiem, w końcu odkąd pamiętam, uwielbiałem programować i to do mnie przemawia... ale elektronika, nihuhu.
    1.  
      Też miałem ten digitalizer. Tak samo na A277 bo tego ULa chyba już nie było w handlu. Mnie też go ojciec poskładał (teraz bym sobie zrobił to sam np. na LM3915/16/17). Pamiętam, że na schemacie w TA był błąd (chyba nóżka 3 nie miała być do masy, bo to wejście max napięcia odniesienia, ojciec tam dał chyba potencjomter do regulacji tego napięcia).
      • 9:

CommentAuthorpebe
      • CommentTime22 Feb 2022 20:02

@Sukkor-benoth: Właśnie uświadomiłeś mi, po co i jak podpięty był (prawdopodobnie) widoczny na zdjęciach rezystor :) Sterczy on luźno, przylutowany do masy, co na zdjęciach trudno dostrzec.
      • 10: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime22 Feb 2022 22:02

jhusak.
      To były czasy.
      Nie nie powiedziałem
      Próba mik.
      Ale dałbym naprawdę wiele żeby odzyskać
      ten bełkot.
      To było Coś wielkiego.
      Atari mówiło moim głosem.
      Nigdy tego nie zapomnę
      • 11: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime22 Feb 2022 23:02

A tak przy okazji.

Mamy teraz rozbudowane wypasione
      Atari.
      Czy ktoś pokusił by się o programik.
      Taki mały a wykorzystujący .
      To co mamy.
      Małym kosztem.
      Zabawa przednia.
      A może ktoś to ogarnie.
      I z linijki będzie coś extra?
      • 12: CommentAuthortatqoo
      • CommentTime22 Feb 2022 23:02

Bele bele czy ble ble?
      • 13: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime23 Feb 2022 00:02 zmieniony

Może być pitu pitu
      • 14: CommentAuthoratariki50

I co
      napiszesz ten programik?
      :)
      • 15: CommentAuthoratariki50

Tak poważnie ;)

Gdyby ktoś zechciał oprogramować to ustrojstwo tak na 2022r
      Z całą wiedzą dostępną teraz.
      To polutuję to cholerstwo, podłącze do Atarki i nagram sobie "bele bele"
      Obiecuję że będę przy tym tańczył i śpiewał
      To co
      Ktoś podejmie wyzwanie?

Mały programik w Basic?
      • 16:

CommentAuthorpebe
      • CommentTime23 Feb 2022 07:02 zmieniony

@atariki50: Poetycko :)
      Jak na razie, moja mała (Marysia)
      leży sobie bez zasilania.
      Lecz kto wie, co będzie jutro?

Przyjdzie taki dzień,
      że raz jeszcze wybrzmi dźwiękiem
      "Bele bele" :D

@tatqoo: "Bele bele", bo się rymuje z "kościele" (środka nie podam, gdyż nie chcę nikogo obrażać ;)

Może być też "Pitu pitu" - pełna skrzynia aksamitu XD
      • 17:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime23 Feb 2022 11:02

P......u p.....u, coś dla nerdów :D
      • 18: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime23 Feb 2022 18:02 zmieniony

A marzyło się "bele bele"
      Na full wypasione Atari.
      No trudno.
      Nie takie rzeczy że szwagrem....

Jeszcze raz gratuluję znaleziska.
      Moje serce poruszyło "bele bele"
      pebe
      Dzięki za przypomnienie
      dzieciństwa:))))
      • 19: CommentAuthorArtu2tu
      • CommentTime25 Feb 2022 23:02

Podłączyłem toto do amplitunera Tosca 306 i spaliłem bezpiecznik w końcówce mocy... Magnetofon Mk232 działał za to znakomicie. Dziękuję za przypomnienie starych czasów.
      • 20: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime25 Feb 2022 23:02

Artu2tu.

Fajnie że sobie te czasy przypomniałeś.

Spalone bezpieczniki i aromat. Kalafoni.
      To były czasy Atari.

A bele bele ? Poszło?

Tak na marginesie to "bele bele" proponuję oficjalnie włączyć do słownika Atari :))