Ehhh... Ale mnie skołowaliście... Czy linie lotnicze oddadzą mi bilety? :) Nawiasem mówiąc, czuję jak ostatni... leszcz, bo Michałowi tyle razy obiecywałem... Że ze to powinna być jakaś oddzielna kategoria i koszulka ;)
W najnowszym numerze ABBUC'a (nr. 149) ukaże się reklama letniej edycji SV! Dla przypomnienia - ABBUC to największy klub na świecie, zrzeszający fanów 8-bitowego ATARI.
Dzisiaj odbyłem kolejne spotkanie w "Olivia Star" ustalając szczegóły naszego wyjątkowego letniego wydarzenia! Będę się nimi z Wami dzielił już od jutra :) Śledźcie nas na FB - ->link<-
Kolega PPS "przeniósł" logo SV2022SE na platformę Atari XL/XE. W katalogu znajdują się 2 wersje - jedna jest w 2 kolorach, a druga w 5-ciu. Oba są w formacie *.G2F
Ok, nadszedł czas zaprezentować nową odsłonę strony internetowej SV2022SE! Co prawda jeszcze nad nią pracujemy, ale już można co nieco podejrzeć :) Dodatkowo Mr. Quiet, który skomponował fantastyczną muzykę specjalnie na stronę, jako bonus zrobił też fajne video - można je zobaczyć tutaj:
Kochani, pytacie mnie o bilety... miały być wcześniej, ale musiałem wszystko jeszcze raz policzyć. Cierpliwości - w ten weekend będą!
Na naszej liście obecności (poza Polską, oczywiście) pojawiają się już goście deklarujący udział z Niemiec, Francji, Wielkiej Brytanii, Szwecji, Słowacji oraz... Australii :) Szykuje się ponownie międzynarodowy event, jak sprzed covidowych czasów :)
Z innych ciekawostek - w compo na letnim SV zagoszczą 2 platformy, które nigdy wcześniej nie były u nas prezentowane :)
Nowa miejscówka Silly Venture, to kolejne prestiżowe miejsce po stadionie "Polsat Plus Arena Gdańsk" (2021), gdzie ponownie będziemy celebrować rocznicę - i to nie byle jaką, bo... 50-lecie firmy ATARI! Takie wydarzenie wymagało równie godnej oprawy :) Żadne inne party na świecie nie pokusiło się o takie miejsca - być może dlatego, że wydają się one całkowicie nieosiągalne :) (dodatkowo nie są dochodowe, co również jest czynnikiem odstraszającym).
Po niełatwych konsultacjach i wielkiej burzy mózgów możemy w końcu przedstawić Wam ceny biletów na letnią edycję SV2022 SE - najwyżej położonej imprezy demosceny na świecie! Dziękujemy wszystkim z góry za wsparcie, licząc na to, że będzie ono na tyle wystarczające, abyśmy mogli zobaczyć się ponownie na zimowej edycji SV :) (mówiąc w skrócie - że pokryte zostaną wszystkie koszta, związane z logistyką).
Oto bezpośredni link do działu z biletami na oficjalnej stronie SV2022 SE:
Dodatkowo jeśli ktoś z Was prowadzi firmę lub jest decyzyjny w sprawach marketingu/sponsoringu i chciałby w jej imieniu wspomóc SV - proszę o bezpośredni kontakt na maila:
atari(at)sillyventure.eu
Na stronie SV został zaktualizowany dział "Lokalizacja/Noclegi", z którym każdy uczestnik SV powinien się zapoznać - znajdziecie tam odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące miejsca imprezy:
No i na koniec - czy warto kupić wejściówkę dla "Sofa-Scenerów"? Czyli dla osób, które nie mogą być na party fizycznie, a chciałyby chociażby zdalnie decydować o wynikach prac konkursowych? Oczywiście! Na SV mile widziane są wszystkie plaformy Atari, a korzystając z okazji zdradzimy Wam, że w tym momencie mamy zapowiedzi prac na VCS, Atari XL/XE, Atari ST/STe, Lynx, Falcon, Jaguar... a także dwie inne, które wolelibyśmy, aby pozostały niespodzianką do samej imprezy :) Atari 4ever!
Dziękujemy za uwagę :)
p.s. Specjalne podziękowania dla Hospesa za grafikę oraz wiecz0ra za ogarnięcie tematu biletów.
Na początku sierpnia na łamach brytyjskiego Retro Gamer'a (największego drukowanego pisma o grach komputerowych na oldschoolowe platformy, dostępnego także w sieciach EMPIK) ukaże się informacja o letniej edycji SV2022 SE. Dodatkowo czynimy starania, aby po imprezie ukazały się recenzje gier wystawionych w konkursach :)
Specjalne podziękowania za pomoc dla Schlampf'a!
A skoro już o grach mowa... SuN oraz tr1x jakiś czas temu zaproponowali, aby na SV stworzyć kategorię Atari XL/XE 256b GAME Compo (taka propozycja padła zaraz po tym, jak XXL wystawił na SV2020+1 SE trzy gry (3in1, BOOTris i Le Game Boot).
Wiele osób pyta nas już o T-shirty letniej edycji SV2022. Projekt jest już gotowy i został wykonany (tradycyjnie!) przez mOOniego/MSB. Obecnie czekam na wycenę i już niedługo będzie można zamawiać koszulki w 3 różnych kolorach.
Jeden z uczestników SV, a konkretnie Thomas Niemann (a.k.a. Schlampf) z Niemiec, przygotował przy pomocy Atari 1040 STe oraz programu Photochrome bardzo fajny teaser związany z naszą imprezą :) Zresztą zobaczcie sami! Link do video na YouTube znajduje się poniżej:
13-go sierpnia (Sobota), o godz. 11:30 zaplanowany jest Panel Dyskusyjny z Gościem Specjalnym:
Jarosław Łojewski (Carampuc) - były demoscenowiec, organizator pierwszego Atari Party w Polsce, które odbyło się w Gdańsku pod nazwą "Atari Stars Party" (1990). Współzałożyciel firmy "ASF" - jeden z największych wydawców oprogramowania na Atari XL/XE w Polsce (1991-1993).
p.s. #1 Podziękowania dla Hospesa za plakat. p.s. #2 Dely na łamach Atari Area przeprowadził jakiś czas temu ciekawy wywiad z naszym Gościem Specjalnym. Teraz będziecie mieli szansę poznać Carampuca osobiście i zadać pytanie, które nie padło w wywiadzie.
Link do wywiadu przeprowadzonego przez Dely'ego - ->link<-
A tak trochę z innej beczki... bo wiem, że na forum wchodzą także Koledzy ze sceny C64 oraz innych platform - na ten moment wiemy o 2-3 pracach w kategorii C64 intro/demo compo na letnią edycję SV2022SE. A żeby było ciekawiej: to nie jedyna platforma poza Atari, w której znajdą się kodowane prace! :) Oprócz statuetki przewidzieliśmy także nagrody - zachęcamy do udziału! Prace wysłane zdalnie także mile widziane!
Mam przyjemność zapowiedzieć pierwszy występ na SV2022 SE znanego ze sceny Atari 16/32 bit muzyka, który zaprezentuje nam swój DJ-ski set podczas 2-go dnia naszej imprezy - Lotek Style / .tSCc.^YM Rockerz^Demozoo (Niemcy).
Lotek Style jest odpowiedzialny za wiele ścieżek dźwiękowych do dem, m.in. do dema BEAMS na Atari TT:
p.s. Tradycyjne podziękowania dla Hospesa za przygotowanie plakatu.
@Szeryf: Lotka znam od ok. 25 lat :) poznałem osobiście na atarowskich parties za granicą. komponował głównie chip'tune'y, a sporadycznie moduły (dawna xywa - MC Laser):
Lubię też kawałek, "Business is War", bo są tam użyte autentyczne wypowiedzi Jacka Tramiela z wywiadów:
@szeryf: raczej pójdzie w ślady cTrixa i CrazyQ, nie chcę wchodzić w szczegóły czemu właśnie tak... będzie jeszcze jeden performance, ale więcej info za jakiś czas - za dużo tematów na raz do ogarnięcia ;)
Zachęcam Was do zamawiania koszulek! Na Wasze wypełnione formularze czekamy do 22-go lipca (piątek). Do wyboru jest 5 kolorów - obok nich znajdują się numery katalogowe producenta, proszę się tym nie sugerować - to informacja dla nas. Koszulki są lepszej jakości niż ostatnio - większa gramatura oraz zmiana producenta. Logotypy z rękawków "Atari50" oraz "Gdańsk" przeniesione zostały na plecy, ponieważ projektant (mOOnie/MSB) doszedł do wniosku, że jest ich za dużo - stąd mała zmiana designu.
Pełna lista napisów na plecach: ATARI50 PONG LYNX FALCON030 ATARI ST PORTFOLIO JAGUAR ATARI400 XL/XE 2600 VCS GDAŃSK
CENA: 95zł. Cena uległa zmianie, ponieważ koszta samej miejscówki są bardzo wysokie. Tym samym nabywając koszulkę wspierasz budżet imprezy związany z pokryciem części kosztów.
Z góry wielkie dzięki!
Osoby zainteresowane prosimy o wypełnienie formularza pod linkiem: ->link<-
Istnieje możliwość odbioru osobistego na imprezie, bądź wysyłka pocztą. Jeśli ktoś nie odebrał swojej poprzedniej koszulki, nie dojechał na party itp. - proszę się nie martwić i zgłosić mi ten fakt. Na pewno nic nie zaginęło :) Za opóźnienia bardzo przepraszam - nowe koszulki zostaną wysłane o wiele szybciej!
Drodzy uczestnicy Silly Venture - Ci którzy pojawiąją się na wydarzeniu fizycznie, i Ci, którzy obserwują nas zdalnie - muszę Wam się czymś pochwalić... :) Ale zanim to zdrobię na wstępie krótkie wprowadzenie:
Do letniej edycji Silly Venture 2022, która odbędzie się w dniach od 12-go do 14-go sierpnia pozostał (co łatwo policzyć) już tylko nieco ponad miesiąc! Znane są już prawie wszystkie szczegóły związane z imprezą, która (chyba mogę zaryzykować takim stwierdzeniem) cieszy się renomą wśród atarowców na całym świecie. Udało się wypracować brand, nad którym pracowałem - z małymi lub większymi przerwami od 2000 roku!
W związku z faktem, iż ATARI obchodzi w tym roku swoje 50-lecie, wydarzyła się rzecz bez precedensu. W pewnym sensie jest to wydarzenie historyczne i uwieńczenie mojego wkładu w promowanie marki ATARI na świecie :) Cieszę się jak dziecko :D
Otóż oficjalny patronat nad imprezą objęło...
Tak, TO NIE ŻART! Atari zostało oficjalnym patronemSilly Venture!
Już niedługo otrzymam na swoje ręce nagrody dla uczestników konkursów - m.in. w postaci konsol VCS! A skoro już o konkursach mowa, to wszystkie oddane i prezentowane prace będą oglądane przez... nowe szefostwo Atari :) Tak się stało już z poprzednimi pracami z SV, gdyż poproszono mnie o linki do prac, które zostały zgłoszone do konkursów na przestrzeni lat - od VCS, po serię XL/XE, ST/STe, Lynxa, Falcona, a na Jaguarze kończąc! Także DEMA! :)
Co najbardziej cieszy to właśnie to, że Atari podjęło taką, a nie inną decyzję po zapoznaniu się z wieloletnim dorobkiem Silly Venture! :)
Dziękuję Wam wszystkim! To nasze WSPÓLNE dzieło!
ATARI 4EVER!
Niewykluczone, że coś na tyle skupi uwagę Atari, że będzie chciało nawiązać kiedyś jakąś bliższą współpracę? :)
Czy można wyobrazić sobie lepsze uczczenie 50-ej rocznicy Atari? :)
A przecież to jeszcze nie wszystko! Czeka nas wiele atrakcji także na samym party w tym m.in. długi maraton konkursowy - tradycyjnie spodziewanych jest wiele prac od konsoli VCS, po serię XL/XE, ST/STe, Lynxa, Falcon'a oraz Jaguara! Spodziewane są także prace na "zaprzyjaźnione" z SV platformy (C64 i inne), których SV nie wykluczało i wykluczać nie będzie :)
W tym miejscu chciałbym wymienić jednego z uczestników SV, który w sposób szczególny wspiera tegoroczną edycję SV - Thomas Niemann. To właśnie On pozwolił mi uwierzyć, że nie ma rzeczy niemożliwych! Pozwolił mi spojrzeć na cały dorobek SV z jeszcze innej perspektywy i iść za ciosem - dziękuję Ci za to, Thomas! <3 Za Twoją wiarę w SV i we mnie! :)
No i na koniec - w dniu dzisiejszym pojawiło się oficjalne video-zaproszenie, które zachęca do udziału w obu tegorocznych edycjach SV2022 - letniej oraz zimowej:
MIŁEGO ODBIORU!
Do zobaczenia na letniej/zimowej edycji Silly Venture 2022!
p.s. Mam do Was jeszcze jedną prośbę. Jeśli zamierzacie uczestniczyć w SV (czy to fizycznie czy zdalnie), a może chcielibyście wesprzeć imprezę nabywając dowolny z biletów - zróbcie to już teraz! Pozwoli mi to na spłatę transz związanych z miejscem imprezy oraz szeroko rozumianą logistykę. Bezpośredni link: ->link<-
@Kaz: no a ja, czym bliżej terminu, tym większy stres :) no ale co do samego wydarzenia - trudno sobie wyobrazić lepsze uczczenie 50-lecia Atari niż oficjalny patronat :) więcej szczegółów już niebawem!
mogę też napisać ilu prac się spodziewamy na jaką platformę (jak za dawnych czasów), ale może lepiej pozostawić to jako niespodziankę do party?
Greyu, nauczony tym, jakie były wyniki na Loście (scenowcy vs "nie-scenowe pokolenie" głosujących), gdzie szły łeb w łeb dwie różne produkcje weź pomyśl proszę o rozbiciu głosowania w kategorii DEMO na trzy składowe: wykorzystanie możliwości technicznych, miodność/spójność, muzyka.
@MaW: Podobnie jak Tatqoo nie rozumiem Twego rozróżnienia "scenowcy vs NG". NG to zasłużeni scenowcy - jeśli kojarzysz ich inaczej, to może dlatego, że zajęli się mocniej grami od czasu Time Pilota w 2017?
Uderz w stół, a nożyce się odezwą... dla rozjaśnienia NG: nie-scenowe pokolenie głosujących. Jak kto woli: Next Generation. //EDIT: ...w odróżnieniu od /ng
@MaW: OK, to wyjaśnił się jeden fragment Twojego wpisu (przy czym zauważ, że grupa scenowa Solo nazywa się "New Generation", w skrócie NG, więc konfuzja jest naprawdę spora, gdy nagle piszesz tutaj o NG = "Next Generation" w kompletnie innym kontekście :) ).
Z ciekawości zapytam: a o co dokładnie chodzi w reszcie wpisu? Nie bardzo zrozumiałem, czego Twoim zdaniem miałyby "uczyć" wyniki na Loście. Próbuję domyślić się, co między wierszami chcesz przekazać i - o ile dobrze rozumiem - inne dema niż to zwycięskie bardziej ujęły Cię pod względem miodności, spójności i muzyki?
I na podstawie wniosków z jednorazowego, specyficznego zestawu prac, którego charakter może się nie powtórzyć na innych party, próbujesz zaproponować inny sposób oceniania w przyszłości podczas Silly Venture. Twoja propozycja wydaje mi się dość nietypowa - czemu wśród tych składowych brakuje np. grafiki i animacji, mimo że większość ludzi jest wzrokowcami? :) Czemu miodność i spójność - kategorie nie do końca powiązane i mogące występować samodzielnie - arbitralnie włożyłeś do jednej szufladki?
A kto będzie dumnym członkiem szanownej wielce komisji określającej, kto do grona 'scenowcy' przynależy a kto nie? Jakie to kryteria będą? Że ma XE w domu? Albo że sąsiad ma? Albo dziadek 30 lat temu fonty do jakiegoś dema zrobił? Jak osoba niescenowa ma ocenić czy praca wykorzystuje możliwości techniczne? I co to właściwie oznacza (bo w zasadzie każda praca je wykorzystuje :) ). Czy kolejna implementacja znanego algorytmu jest bardziej oryginalna niż nieużyta wcześniej popierdółka?
Jak już informowałem Was wcześniej, firma Atari objęła oficjalnie patronat nad Silly Venture w tym roku. Wspólnie obchodzić będziemy 50-lecie Atari! Wiąże się to m.in. z przekazaniem przez naszego szanownego patrona nagród, które zasilą pulę letniej edycji SV! Paczka jest już w drodze, a w niej wiele fantastycznych rzeczy do zgarnięcia przez zwycięzców konkursów.
Po szybkich konsultacjach podjąłem decyzję, że 3 nowe konsole VCS przypadną zdobywcom 1-go miejsca w kategorii demo compo na platformy: Atari 2600, Atari XL/XE oraz Atari ST/STe.
Atari VCS800 Blk Walnut All-In (o wartości $399.99) przypadnie zwycięzcy pierwszego miejsca w ATARI 2600 Demo Compo.
Atari VCS800 Blk Walnut All-In (o wartości $399.99/sztuka) przypadnie zwyzięzcom pierwszego miejsca w ATARI XL/XE oraz ATARI ST/STe Demo Compo.
Zestawy VCS zawierają m.in. wysokiej jakości bezprzewodowy nowoczesny kontroler oraz klasyczny (lecz również bezprzewodowy) joystick.
Co do kategorii Atari XL/XE Demo Compo zwycięska grupa będzie miała prawo wyboru - nowy VCS lub Atari 1040 STe. Jeśli zwycięzca wybierze VCS, to STe automatycznie zostanie wręczone zdobywcom 2-go miejsca. Analogicznie w sytuacji odwrotnego wyboru.
Bardzo ciekawe nagrody czekają także na zwycięzców 1-go miejsca w kategorii MSX Compo, a konkretnie mam na myśli: Atari 2600 MSX Compo Atari XL/XE Pokey MSX Compo Atari ST/STe YM2149 MSX Compo Atari ST/STe 4CHN MSX Compo Atari Falcon MSX Compo
Będą to fantastyczne czapki z serii "Atari Fuji Blackout Speakerhat" o wartości $129.99/sztuka!
Speakerhat to czapka w stylu baseballowym z wysokiej jakości głośnikami stereo i mikrofonem, które można połączyć z dowolnym urządzeniem obsługującym technologię Bluetooth. Głośniki stereo i mikrofon, technologia audio V 4.1 CSR/Qualcomm® cVc™, 5-pasmowy korektor, profil zaawansowanej dystrybucji dźwięku (A2DP), profil zdalnego sterowania audio/wideo (AVRCP v1.4) i profil zestawu słuchawkowego (HSP v1.2), akumulator litowo-jonowy, uniwersalny przycisk sterowania i lampka kontrolna LED.
Zawartość opakowania: nakładka na głośnik z uniwersalnym sterowaniem przyciskami i kontrolką LED, kabel ładujący Micro USB, zestaw słuchawkowy 2,5 mm (opcjonalnie)
We współpracy z Audiowear®.
W pozostałych konkursach zostaną dodatkowo przekazane świetne T-shirty z serii Centipede oraz Recharged Bomb.
Darth, założyciel i koder w grupach High Voltage (Atari XL/XE) oraz Pandemonium (Atari Falcon) dorzuca do puli nagród 2 kultowe joysticki oraz książkę "Art of Atari Poster Collection". Dziękujemy!
No i mamy jeszcze więcej nagród! Dzięki Thomasowi Niemannowi, który nawiązał kontakt z wydawcą "MICROZEIT" otrzymaliśmy kilka książek z serii "Return of the borders" (absolutny "must have" dla każdego scenowca interesującego się dużym Atari) oraz drukowane materiały demoscenowe do rozdania uczestnikom podczas imprezy.