Jak powinna wyglądać integracja Recoil z XnView? Macie możliwość przeglądania plików w pełnym oknie lub podglądzie, czy tylko w przeglądarce jako ikona?
Wrzuciłem plugin do folderu pluginów XnView, ustawiłem dodatkowe alternatywne ścieżki w konfiguracji, ale mam wątpliwości, czy jest prawidłowo obsługiwany - czy coś jeszcze powinienem skonfigurować?
Mam ustawione w Options: General,Keyboard/Mouse: [Open action (Browser)], All other files -> Open in XnView
Dodatkowo jeszcze ustawiłem: Browser,File List: Custom files: G2F FNT - Show item in view (Thumbnails, Other), Show as thumbnail, Show in preview
Ta sama wtyczka jest do XnView Classic i XnView MP. Powinna otwierać obrazki na pełnym ekranie. Jeśli widzisz same miniatury, to albo Ci się skeszowały, albo ciągną się z wtyczki do Windows Explorera.
Potrzebuję więcej informacji: - która wersja Windows? 32-bit czy 64-bit? - która wersja XnView? - jak instalujesz RECOIL? - jaki plik próbujesz otworzyć? (nazwa)
Fox, pytanie, jak Recoil identyfikuje XnView i co potrzebuje?
- która wersja Windows? 32-bit czy 64-bit? Win10 Pro, 64bit.
- która wersja XnView? XnView Classic 1.49.4, portable, config zapisywany do folderu użytkownika
- jak instalujesz RECOIL? *.msi ze stony projektu, "Entire feature will be installed on local harddrive" dla pluginów + kopiowanie bibliotek do folderu pluginów XnView (czy nie lepiej byłoby dołożyć manualne wyszukanie ścieżki XnView?)
- jaki plik próbujesz otworzyć? (nazwa) każdy G2F
//EDIT: w przypadku XnView MP już działa - zadziałało po resecie ustawień do domyślnych i skopiowaniu bibliotek do filderu ręcznie
Tak stary XnView ma ograniczenie w postaci jedenastu rozszerzeń nazw na wtyczkę. Zostało to poprawione na moją prośbę. Zainstaluj coś współczesnego, teraz jest to 2.50.4.
portable
Ok, to powoduje, że instalator RECOIL nie wie, w którym katalogu jest XnView. Musisz go sam wskazać podczas instalacji.
- jak instalujesz RECOIL? *.msi ze stony projektu, "Entire feature will be installed on local harddrive" dla pluginów + kopiowanie bibliotek do folderu pluginów XnView (czy nie lepiej byłoby dołożyć manualne wyszukanie ścieżki XnView?)
Jest: patrz załącznik.
jak Recoil identyfikuje XnView i co potrzebuje?
Instalator RECOIL po prostu rozpakowuje plik wtyczki do katalogu XnView. Do XnView są wtyczki 64-bitowa i 32-bitowa. ZTCP XnView Classic jest zawsze 32-bitowe. Katalog XnView próbuje znaleźć przez wpis w rejestrze, co nie zadziała w przypadku XnView "portable".
XnView przy uruchamianiu ładuje wtyczki *.usr. Niestety zapamiętuje w swoim pliku konfiguracyjnym, która wtyczka obsługuje jakie rozszerzenia. W ten sposób jest nieczuły na aktualizację wtyczki. Obejściem jest otworzenie pliku konfiguracyjnego XnView w notatniku i usunięcie wpisów dotyczących wtyczki RECOIL. XnView je odtworzy przy następnym uruchomieniu.
Już wiem, czemu nie widziałem możliwości zmiany ścieżki pluginów do XnView - wybierałem "change" zamiast "reinstall" (a Recoil już siedział w rejestrach).
Update XnView classic nie będzie potrzebny - muszę przyzwyczaić się do interfejsu MP ;)
Dzięki Fox, kawał dobrej roboty w tym instalatorze i programie!