atarionline.pl Recoil vs XnView - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorMaW
      • CommentTime25 May 2022 11:05 zmieniony

Hej

Jak powinna wyglądać integracja Recoil z XnView? Macie możliwość przeglądania plików w pełnym oknie lub podglądzie, czy tylko w przeglądarce jako ikona?

Wrzuciłem plugin do folderu pluginów XnView, ustawiłem dodatkowe alternatywne ścieżki w konfiguracji, ale mam wątpliwości, czy jest prawidłowo obsługiwany - czy coś jeszcze powinienem skonfigurować?

Mam ustawione w Options:
      General,Keyboard/Mouse: [Open action (Browser)], All other files -> Open in XnView

Dodatkowo jeszcze ustawiłem:
      Browser,File List: Custom files: G2F FNT - Show item in view (Thumbnails, Other), Show as thumbnail, Show in preview
      • 2:

CommentAuthorCyprian
      • CommentTime25 May 2022 13:05

tam jest taki mały dopisek "[MP]":
      "plugin for XnView [MP]"

czyli wygląda na to że w zwykłym XnView nie zadziała.

0xF można prosić o plugin do wersji nie MP?
      • 3:

CommentAuthorMaW
      • CommentTime25 May 2022 14:05

W paczce *.msi jest plugin i do XnVew{classic imho} i do XnViewMP.

BTW: oba zainstalowane, w żadnym nie bangla.
      • 4: CommentAuthor0xF
      • CommentTime26 May 2022 13:05

Ta sama wtyczka jest do XnView Classic i XnView MP. Powinna otwierać obrazki na pełnym ekranie. Jeśli widzisz same miniatury, to albo Ci się skeszowały, albo ciągną się z wtyczki do Windows Explorera.

Potrzebuję więcej informacji:
      - która wersja Windows? 32-bit czy 64-bit?
      - która wersja XnView?
      - jak instalujesz RECOIL?
      - jaki plik próbujesz otworzyć? (nazwa)
      • 5:

CommentAuthorMaW
      • CommentTime26 May 2022 21:05 zmieniony

Fox, pytanie, jak Recoil identyfikuje XnView i co potrzebuje?

- która wersja Windows? 32-bit czy 64-bit?
      Win10 Pro, 64bit.

- która wersja XnView?
      XnView Classic 1.49.4, portable, config zapisywany do folderu użytkownika

*.msi ze stony projektu, "Entire feature will be installed on local harddrive" dla pluginów + kopiowanie bibliotek do folderu pluginów XnView (czy nie lepiej byłoby dołożyć manualne wyszukanie ścieżki XnView?)

- jaki plik próbujesz otworzyć? (nazwa)
      każdy G2F

//EDIT: w przypadku XnView MP już działa - zadziałało po resecie ustawień do domyślnych i skopiowaniu bibliotek do filderu ręcznie
      • 6: CommentAuthor0xF
      • CommentTime27 May 2022 17:05 zmieniony

XnView Classic 1.49.4

Tak stary XnView ma ograniczenie w postaci jedenastu rozszerzeń nazw na wtyczkę. Zostało to poprawione na moją prośbę. Zainstaluj coś współczesnego, teraz jest to 2.50.4.
      portable

Ok, to powoduje, że instalator RECOIL nie wie, w którym katalogu jest XnView. Musisz go sam wskazać podczas instalacji.
      *.msi ze stony projektu, "Entire feature will be installed on local harddrive" dla pluginów + kopiowanie bibliotek do folderu pluginów XnView (czy nie lepiej byłoby dołożyć manualne wyszukanie ścieżki XnView?)

Jest: patrz załącznik.
      jak Recoil identyfikuje XnView i co potrzebuje?

Instalator RECOIL po prostu rozpakowuje plik wtyczki do katalogu XnView. Do XnView są wtyczki 64-bitowa i 32-bitowa. ZTCP XnView Classic jest zawsze 32-bitowe.
      Katalog XnView próbuje znaleźć przez wpis w rejestrze, co nie zadziała w przypadku XnView "portable".

XnView przy uruchamianiu ładuje wtyczki *.usr. Niestety zapamiętuje w swoim pliku konfiguracyjnym, która wtyczka obsługuje jakie rozszerzenia. W ten sposób jest nieczuły na aktualizację wtyczki. Obejściem jest otworzenie pliku konfiguracyjnego XnView w notatniku i usunięcie wpisów dotyczących wtyczki RECOIL. XnView je odtworzy przy następnym uruchomieniu.
      • 7:

CommentAuthorCyprian
      • CommentTime27 May 2022 21:05

0xF była by możliwość wypuszczenia też wersji przenośnej?
      • 8: CommentAuthor0xF
      • CommentTime27 May 2022 22:05

Co to jest "wersja przenośna" ? Są paczki ZIP, są paczki dla wszelakich systemów operacyjnych, jest wersja działająca w przeglądarce.
      • 9:

CommentAuthorCyprian
      • CommentTime28 May 2022 13:05

@0xF ok, teraz widzę że oprócz MSI jest też ZIP.
      Które pliki z ZIP trzeba wgrać do katalogu XnView\Plugins ?
      • 10:

CommentAuthorMaW
      • CommentTime28 May 2022 14:05

Już wiem, czemu nie widziałem możliwości zmiany ścieżki pluginów do XnView - wybierałem "change" zamiast "reinstall" (a Recoil już siedział w rejestrach).

Update XnView classic nie będzie potrzebny - muszę przyzwyczaić się do interfejsu MP ;)

Dzięki Fox, kawał dobrej roboty w tym instalatorze i programie!
      • 11: CommentAuthor0xF
      • CommentTime31 May 2022 06:05

MaW: Cieszę się!

Cyprian: Tylko plik Xrecoil.usr. Z recoil-*-win32.zip dla 32-bitowego XnView, z recoil-*-win64.zip dla 64-bitowego XnView.