atarionline.pl Kasety z zestawami gier - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorfokaszalot
      • CommentTime29 May 2022 16:05

Hej,
      zmotywowany prośbą kolegi @pigula przejrzałem to co zostało z moich zbiorów kaset z grami. Część kaset kupiłem (między innymi w Centralu w Łodzi), część pochodzi z wymiany z kolegami. Fotki tego co udało mi się odkopać poniżej.
      • 2: CommentAuthorfokaszalot

Zestawy zakupione w Centralu:
      • 3: CommentAuthorfokaszalot

Zestawy w turbo UM/ATT, które pochodzą z wymiany od kolegi. Mieszkał w Łodzi więc źródłem też mógł być Central.
      • 4: CommentAuthorfokaszalot
      • CommentTime29 May 2022 16:05 zmieniony

Jedyna ocalała kaseta (w normalu) jaką dostałem w komplecie razem z Atari. Patrząc na wkładkę wygląda na jakiś zestaw "komercyjny", źródłem może być Łódź lub Piotrków Trybunalski.
      • 5: CommentAuthorfokaszalot

Kasety z grami w normalu, które dostałem od kolegi atarowca z Łodzi (pozdrawiam Michał Ł.!). Brak wkładek do pudełek, zachowała się jedynie moja własnoręcznie sporządzona lista. Nie jestem w stanie powiedzieć czy i gdzie kolega je kupił czy też sam nagrywał.
      • 6: CommentAuthorfokaszalot

Oryginalny soft, który kupowałem wysyłkowo w LK Avalon.
      • 7: CommentAuthorfokaszalot

I na koniec mój wymęczony XCA12 z zainstalowanym turbo UM/AST/ATT. Niestety nie działa :/.
      • 8: CommentAuthorpigula
      • CommentTime29 May 2022 18:05

No to jestem zainteresowany 3 zestawami w um/ast/att. Jeżeli chodzi o okładkę do zestawu 18 to wystarczy, że ją lekko wyprostujesz i zrobisz wyraźne zdjęcie telefonem - resztę ogarnę w programie graficznym. Jeżeli masz jakiegoś walkman'a to wystarczy że zgrasz każdą stronę w 48KHz z silnym poziomem sygnału. Konserwacje magnetofonu zrobi Ci pięknie Galtron z Łodzi. Znajdż go na FB Przemek Galanciak.
      • 9: CommentAuthorpigula
      • CommentTime29 May 2022 18:05 zmieniony

Oryginały, też warto zgrać... Zobacze, które już w formie plików CAS są w sieci (oryginalne i działające). Z pierwszych dwóch rzędów wylatuje QA, Robbo i Mission Zircon -> reszta koniecznie do zgrania.
      • 10: CommentAuthorpigula
      • CommentTime29 May 2022 18:05

Wybieram się 2 czerwca do Łodzi po 13, bo muszę podrzucić papiery z projektu do biura... Jak masz chwilę to mogę podrzucić kilka zgranych kaset i obraz maszyny do Virtualboxa.
      • 11:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime30 May 2022 13:05

Ładna kolekcja Marcinie!
    1.  
      Dzięki Kaz! Niestety nie wszystko się zachowało. Np. nie udało mi się znaleźć kasety z Silent Service, Bruce Lee, Moon Patrol czy Vicky:/. Swoją drogą to było ciekawe doświadczenie zrobić taki przegląd kolekcji po blisko trzydziestu latach i przypomnieć sobie jak to ciupało się z bratem w Moon Patrol czy Spy vs Spy:).
      • 13: CommentAuthorpigula
      • CommentTime3 Jun 2022 16:06

Wysłałem prośbę o dostęp do pliku
      • 14: CommentAuthorpigula
      • CommentTime3 Jun 2022 16:06

Jakosc ok tylko zrob jeszcze grzbiet...
    2.  
      Sęk w tym, że te zestawy ktore mam nie mają grzbietu. Wkładka składa się wyłącznie z kartki wkładanej od frontu. Wieczorem wrzucę fotkę jak to dokładnie wygląda.
      • 16: CommentAuthorpigula
      • CommentTime3 Jun 2022 20:06

Ok.... ja na tej 5 mam grzbiet... ale spoko to się dorobi....
      • 17:

CommentAuthorccwrc
      • CommentTime3 Jun 2022 20:06

@fokaszalot

Z tego co widzę Robbo masz w wersji C64, możesz zrobić dokładniejsze zdjęcia?
    3.  
      @pigula
      zestaw 18
    4.  
      @pigula
      zestaw 5
      Nie ma pojęcia skąd różnica. Może to jakaś budżetowa wersja?
      • 20: CommentAuthorfokaszalot
      • CommentTime4 Jun 2022 00:06 zmieniony

@ccwrc
      fotki na życzenie. Ale jak to? C64?:)
      • 21: CommentAuthorpigula
      • CommentTime4 Jun 2022 09:06 zmieniony

Jeżeli chodzi o zrzucanie to Marcin nie wnikaj w szczegóły tylko zgrywaj do jednego pliku całą strone. Ja to sobie potem spokojnie potne. Oryginały podobnie, wrzuce potem link do folderu z plikami Cas po konwersji.Tak jak pisałem, jestem w stanie podjechać do Ciebie ze skanerem i magnetofonem... aby pomóc w archiwizacji ... tylko przyszły tydzień u mnie wylatuje bo mam maraton egzaminów zawodowych u informatyków...
      • 22:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime4 Jun 2022 18:06

ccwrc - dlaczego nazwałeś to "wersją C64"? Jakąś historia się za tym kryje?
      • 23: CommentAuthortbxx
      • CommentTime4 Jun 2022 22:06

Bo okładka C64 wygląda tak:
      • 24:

CommentAuthorccwrc
      • CommentTime5 Jun 2022 14:06 zmieniony

@tbxx dzięki, ta grafika została także wykorzystana przez Retronics do reedycji.

@fokaszalot foto wersji kolorowej dla Małego Atari poniżej (prawy, górny róg).
      Z tego co widzę po wyglądzie kasety (były zunifikowane dla taśm, nie miały naklejek) masz ostatnią produkowaną wersję.

• 25: CommentAuthorpigula
      • CommentTime5 Jun 2022 20:06

Twoja okładka zestawu 18, przygotowana pod wydruk na dowolnym kolorze.
      • 26: CommentAuthorpigula

Tutaj pdf z ustawionym prawidłowo rozmiarem
      • 27: CommentAuthorpigula

A tak wygląda moja po wydrukowaniu :)
    5.  
      @Kaz
      fajna kolekcja. Dzięki za wyjaśnienie:)

@pigula
      świetnie to wyszło! mógłbyś wrzucić również okładkę dla zestawu nr 5? w najbliższy weekend zrobię pierwsze podejście do archiwizacji
      • 29: CommentAuthorpigula
      • CommentTime7 Jun 2022 00:06

Zestaw 5 pdf
      • 30: CommentAuthorpigula
      • CommentTime7 Jun 2022 00:06 zmieniony

wersja bmp na szybko - oryginalnie drukowana na niebieskim papierze. Mam jeszcze zestaw 4 (różowy). Szerokość po wklejeniu do edytora tekstu dla bitmapy powinna być 10,39cm. Jak widać wcześniej po mojej żółtej warto zostawić więcej nad napisem Atari Turbo XX, aby wkładka ładnie wywinęła się w pudełku (ten rozmiar dobieram w zależności od firmy kasety, bo pudełka i oryginalne wkładki lekko różnią się tą częścią).
      • 31: CommentAuthorpigula
      • CommentTime11 Jun 2022 21:06

Zgrana pierwsza strona do plików CAS.
      Względem oryginału inaczej prezentuje się tytuł Yogi Bear oraz Hawk Quest cz.4. Ponieważ tego nie udało mi się zdekodować z nagrania Marcina (te dwa tytuły miałem we własnych zbiorach zgrywane dokładnie z tej samej kasety - niestety na karcie od turbo UM mój kopier zmienia czołówkę...) same gry to dokładnie te same wersje.
      • 32: CommentAuthorpigula
      • CommentTime12 Jun 2022 12:06 zmieniony

Dorzucam - poprawnie zdekodowany z kasety zrzut Yogi Bear oraz Hawk Quest 4. Plik CAS są w systemie Turbo UM.
      • 33: CommentAuthorpigula
      • CommentTime13 Jun 2022 19:06

Dorzucam drugą stronę zestawu 18 firmy Empex
      • 34: CommentAuthorpigula
      • CommentTime19 Jun 2022 21:06

Na ten moment udało się zarchiwizować zestaw 2,5 oraz 18. Składam jeszcze czwarty... ale za sprawą uszkodzonej taśmy będzie problem z dwoma tytułami...