Hej, zmotywowany prośbą kolegi @pigula przejrzałem to co zostało z moich zbiorów kaset z grami. Część kaset kupiłem (między innymi w Centralu w Łodzi), część pochodzi z wymiany z kolegami. Fotki tego co udało mi się odkopać poniżej.
Jedyna ocalała kaseta (w normalu) jaką dostałem w komplecie razem z Atari. Patrząc na wkładkę wygląda na jakiś zestaw "komercyjny", źródłem może być Łódź lub Piotrków Trybunalski.
Kasety z grami w normalu, które dostałem od kolegi atarowca z Łodzi (pozdrawiam Michał Ł.!). Brak wkładek do pudełek, zachowała się jedynie moja własnoręcznie sporządzona lista. Nie jestem w stanie powiedzieć czy i gdzie kolega je kupił czy też sam nagrywał.
No to jestem zainteresowany 3 zestawami w um/ast/att. Jeżeli chodzi o okładkę do zestawu 18 to wystarczy, że ją lekko wyprostujesz i zrobisz wyraźne zdjęcie telefonem - resztę ogarnę w programie graficznym. Jeżeli masz jakiegoś walkman'a to wystarczy że zgrasz każdą stronę w 48KHz z silnym poziomem sygnału. Konserwacje magnetofonu zrobi Ci pięknie Galtron z Łodzi. Znajdż go na FB Przemek Galanciak.
Oryginały, też warto zgrać... Zobacze, które już w formie plików CAS są w sieci (oryginalne i działające). Z pierwszych dwóch rzędów wylatuje QA, Robbo i Mission Zircon -> reszta koniecznie do zgrania.
Wybieram się 2 czerwca do Łodzi po 13, bo muszę podrzucić papiery z projektu do biura... Jak masz chwilę to mogę podrzucić kilka zgranych kaset i obraz maszyny do Virtualboxa.
Dzięki Kaz! Niestety nie wszystko się zachowało. Np. nie udało mi się znaleźć kasety z Silent Service, Bruce Lee, Moon Patrol czy Vicky:/. Swoją drogą to było ciekawe doświadczenie zrobić taki przegląd kolekcji po blisko trzydziestu latach i przypomnieć sobie jak to ciupało się z bratem w Moon Patrol czy Spy vs Spy:).
Sęk w tym, że te zestawy ktore mam nie mają grzbietu. Wkładka składa się wyłącznie z kartki wkładanej od frontu. Wieczorem wrzucę fotkę jak to dokładnie wygląda.
Jeżeli chodzi o zrzucanie to Marcin nie wnikaj w szczegóły tylko zgrywaj do jednego pliku całą strone. Ja to sobie potem spokojnie potne. Oryginały podobnie, wrzuce potem link do folderu z plikami Cas po konwersji.Tak jak pisałem, jestem w stanie podjechać do Ciebie ze skanerem i magnetofonem... aby pomóc w archiwizacji ... tylko przyszły tydzień u mnie wylatuje bo mam maraton egzaminów zawodowych u informatyków...
@tbxx dzięki, ta grafika została także wykorzystana przez Retronics do reedycji.
@fokaszalot foto wersji kolorowej dla Małego Atari poniżej (prawy, górny róg). Z tego co widzę po wyglądzie kasety (były zunifikowane dla taśm, nie miały naklejek) masz ostatnią produkowaną wersję.
wersja bmp na szybko - oryginalnie drukowana na niebieskim papierze. Mam jeszcze zestaw 4 (różowy). Szerokość po wklejeniu do edytora tekstu dla bitmapy powinna być 10,39cm. Jak widać wcześniej po mojej żółtej warto zostawić więcej nad napisem Atari Turbo XX, aby wkładka ładnie wywinęła się w pudełku (ten rozmiar dobieram w zależności od firmy kasety, bo pudełka i oryginalne wkładki lekko różnią się tą częścią).
Zgrana pierwsza strona do plików CAS. Względem oryginału inaczej prezentuje się tytuł Yogi Bear oraz Hawk Quest cz.4. Ponieważ tego nie udało mi się zdekodować z nagrania Marcina (te dwa tytuły miałem we własnych zbiorach zgrywane dokładnie z tej samej kasety - niestety na karcie od turbo UM mój kopier zmienia czołówkę...) same gry to dokładnie te same wersje.
Na ten moment udało się zarchiwizować zestaw 2,5 oraz 18. Składam jeszcze czwarty... ale za sprawą uszkodzonej taśmy będzie problem z dwoma tytułami...