atarionline.pl SuperNova Plus TT - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorTom Rain
      • CommentTime13 Jul 2022 19:07

Czołem Wszystkim!

Jako zatwardziały commodorowiec nabyłem Atari TT z adapterem SuperNova Plus TT.
      Miałem problem z NetUSBee (wszak commodorowiec), które pożyczyłem z mojego Falcona ale z tym się uporałem i nawet pendrive do migracji danych zrobiłem ;)
      Ale sprawa dotyczy tego adaptera: mam grafikę na ET4000AX i przewaliłem wszystkie możliwe sterowniki - i żaden nie trybi :(
      Karta jest sprawna - dzisiaj sprawdzana na PC 286 (!).
      Mi się skończyły pomysły.
      Jest jakiś manual do tego adaptera (jakaś zworka jest na nim)/ albo krok po kroku jak to uruchomić? Wiem, że kolejność uruchamiania programów też ma znaczenie.

Z góry dzięki za naprowadzenie w temacie :)
      • 2: CommentAuthorgwinter
      • CommentTime13 Jul 2022 20:07 zmieniony

To może ja zacznę :)
      Pierwsza sprawa to sterowniki. Najlepiej poszperać tu :
      ->link<-
      Jak widać sterowniki pisane pod konkretny DAC karty graficznej i nie każda ruszy w TT choć ja mam ich kilka różnych i działa każda. Słowem , dobierasz sterownik do DACa.
      Po drugie, nie pamiętam już ale zdaje się, że pod ET4K i Ati Mach32/64 są inne wsady do GALi. I tak GAL do ET4000 nie działa z Ati i odwrotnie , choć jest jakiś uniwersalny. Moja nova ma chyba SuperPL i działa z ET w32i. W załączniku masz wszystkie wsady, może wystarczy wrzucić inny na Novą i będzie działać. Programator do kości GAL niestety wymagany.
      Jedyny jumper na NOVA to zmiana TT/Mega STE - poniżej masz pdfa.
      Kolejność programów w AUTO : 1. emulator.prg
      2. menu.prg
      3. sta_vdi.prg
      4. emulator.bib
      5. sta_vdi.bib

uffff
      • 3: CommentAuthorTom Rain
      • CommentTime14 Jul 2022 16:07 zmieniony

Cześć.
      Według naklejki na GAL mam SuperPL, a DAC to KDA0476.
      Wrzucam sterowniki stąd: ->link<- dla KDA i następuje jakby zmiana rozdzielczości (szary ekran) na głównym monitorze i nic więcej.
      Nie wyświetla mi się ani Menu ani cokolwiek na drugim monitorze...

Może po prostu karta nie jest obsługiwana jednak?
      Karta w internetach widnieje jako STB TLI4 ERGOPowergraph
      • 4: CommentAuthorgwinter
      • CommentTime15 Jul 2022 12:07

Kolejność sterowników masz poprawną ? Jest coś takiego jak autosort tu : ->link<-
      Użyj tego i ustaw odpowiednią kolejność w katalogu AUTO
      • 5: CommentAuthorKroll
      • CommentTime15 Jul 2022 12:07

Dokladnie kolejnośc musi byc taka jak podał @gwinter. Ja co prawda mam karte MACH64, ale u mnie po uruchomieniu programu emulator pokazuje sie obraz na drugim monitorze/wyjsciu z karty w Twoim wypadku ET4000, nastepnie uruchamia sie program MENU.PRG w moim przypadku uzywam XMENU.PRG ktory jest przyjemniejszypozwala mi wybrać rozdzielczość/głebie kolorów praktycznie najlepiej 256 kolorów, pamietaj ze jesli nie uzywasz NVDI to musisz to odznaczyć na stardardowego GDOSa, a wybrane rozdzialki sa zaszyte lasnie w pliku STD_VDI.BIB musi byc w katalogu AUTO. Jesli nadal to nie pomorze to moze wez kompa/karte na SV, cos poradzimy ?
      • 6: CommentAuthorTom Rain
      • CommentTime15 Jul 2022 19:07

Tak, kolejność sterowników ustawiona poprawnie.

Obstawiam jakiś problem sprzętowy, bo wygląda na to, że żaden sygnał nie idzie poprzez Nova. Nic się nie przełącza, monitor podaje brak sygnału.
      Pogadam z kumplem lokalnie to może mi tego GALa sprawdzi/zaprogramuje.

@Kroll, no niestety sprawy służbowe uniemożliwiają mi wyskok na SV a z chęcią bym przybył z machiną, tak, jak to z Falconem było ;)
      • 7: CommentAuthorKroll
      • CommentTime15 Jul 2022 20:07

@Tom Rain, ok rozumiem jeśli lokalnie może @Jesionen albo Piter Tobie nie pomagą to w ostateczności zawsze mozesz spakowac to paczkomatem wyslac do mnie a ja u Siebie z kolegą Gwinterem sprobujemy to ogarnąć
      • 8:

CommentAuthorCyprian
      • CommentTime15 Jul 2022 21:07

może to jest kwestia ustawienia jumperów na karcie