Witam wszystkich, czasy atari to całe moje dzieciństwo - road race, frogger, ninja, hiper olympics, zorro, kaboom, gremlins, pole position i wiele innych wypełniały mi czas pomiędzy 1986 a 1992. Na niektóre, jak spyvsspy czy last starfighter byłem wtedy po prostu zbyt dziecinny. Zamierzam odświeżyć wspomnienia, na razie za pomocą emu, chciałbym Was jednak zapytać czy jest jakaś inna możliwość. Klimat PC mi tu nie pasuje jakoś, nie ma może jakichś konsolek, na których można by pograć jak człowiek przy tv?
Do emulacji XE używam starego laptopa z AMD 300MHz z Windows 98 na którym ruchome obiekty z gier Atari ładnie rozmywają się pozostając jednak nadal widoczne. Podłączyłem do niego joystick na USB Speedlink Competition Pro i klimat jest bliski oryginałowi. Dodatkowo jeszcze są w nim takie sobie głośniki które przypominają mi brzmienie mojego polskiego monochromatycznego monitora (dźwięk jest ładny, ale płaski).
Jeśli masz zamiar grać siedząc przy TV to nie ma potrzeby szukać zamienników. Proponuję zakupić sobie jakieś używane 65XE albo lepiej 130XE na Allegro. Koszt szacunkowy to 50-60 zł plus wysyłka. Do tego dokupić sobie SIO2SD (120 zł na Allegro) - czyli taki sprzętowy emulator stacji dysków. Potem tylko wrzucasz pliki atr i xex ściągnięte z sieci na kartę SD i wczytujesz tak jak ze stacji dysków. Polecam - gry wczytują się szybko i niezawodnie. Dzięki temu można łatwo i szybko uruchomić niemalże każdą gierkę która powstała na Atari.