atarionline.pl Atari 1200XL problem z klawiaturą - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorRiverRaid
      • CommentTime22 Jul 2022 14:07 zmieniony

Witam Kolegów. Mam problem z 1200xl.Nie działa klawiatura(żaden klawisz,funkcyjne tez nie).Podmieniłem klawiature z drugiej 1200xl i tez nie działa. Atarynka normalnie uruchamia Basic z cartridga, uruchamia gry. Co moze byc przyczyną tego, ze klawiatura nie działa?Który uklad jest za to odpowiedzialny?Moge sprobowac podmienic z drugiego....
      • 2: CommentAuthortakron27
      • CommentTime22 Jul 2022 15:07 zmieniony

pokey (c012294)
      • 3: CommentAuthorRiverRaid
      • CommentTime22 Jul 2022 16:07

Sprobuje go pozniej podmienic.A czy z 65,800xl bedzie pasował, czy musi byc z 1200xl?
      • 4:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime22 Jul 2022 16:07 zmieniony

Dowolny będzie pasował.

Ale jeśli nie pracują ci ani klawisze funkcyjne ani normalne to ja bym się przyjrzał konektorowi bo klawisze funkcyjne obsługuje GTIA a nie Pokey. No i sprawdziłby, czy na płycie klawiatury jest zasilanie bo są na niej dwa multipleksery i jeśli zasilania nie ma, to one pracować nie będą (znów pojawia się temat konektora).
      • 5:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime22 Jul 2022 18:07

Jak okaże się, że to pokey, to zepsutego nie wyrzucaj, będzie na stereo w sam raz.
      • 6: CommentAuthorRiverRaid
      • CommentTime22 Jul 2022 20:07

A czy pamietasz na których nózkach ma byc napiecie na konektorze?
      • 7: CommentAuthorRiverRaid

Gorący jest układ C014806-03
      • 8:

CommentAuthorPeri Noid

To akurat jest procesor i nie dziwne, że jest ciepły.

Nie mam wglądu w schemat.
      • 9: CommentAuthorRiverRaid
      • CommentTime22 Jul 2022 21:07

Ok.Sa napiecia.Rozkrecilem klawiature i jak dotyka sie bezposrednio do folii to działa!!!!oprócz 2 shiftów.Jak sie skręci srubkami przestaje działać.Czy cos można podkleic do folii lub młoteczków gumowych?Wydaje mi sie, ze młoteczki nie sięgają
      • 10: CommentAuthornosty
      • CommentTime23 Jul 2022 11:07

To bardzo typowa usterka w 1200XL. Naprawiałem swój z 10 lat temu i z tego co pamiętam jest właśnie całkowicie mechaniczna, czyli nie pokey a chyba ścieżki przewodzące na taśmie. Zerknij:

i pogoogluj "Atari 1200XL keyboard repair".
      • 11: CommentAuthorRiverRaid
      • CommentTime23 Jul 2022 12:07

Sciezki sa ok, palcem czy samym młoteczkiem jak sie dotyka to działa.Tylko po skreceniu tak jakby młoteczki nie dosiegały do tasmy.Stad pytanie, czy mozna cis podlozyc,podkleic pod kazdy młoteczek?
      • 12:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime23 Jul 2022 13:07

Może nie tyle, że nie sięgają tylko nie trafiają? Sprawdź ułożenie membrany. No i jeszcze sprawdź, czy może nie jest tak, że "ręcznie" to trafiasz w ciut inne miejsca i dlatego zwiera.
      • 13: CommentAuthorRiverRaid
      • CommentTime23 Jul 2022 13:07

Ok