atarionline.pl atari800 5.X a liba8cas - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime12 Aug 2022 14:08 zmieniony

Czy ktoś próbował kompilować najnowsze atari800 w wersji 5.0.0. wraz z liba8cas aby mieć wsparcie dla kaset w Turbo?
      • 2: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime13 Aug 2022 12:08

Myślę, że zainteresowanie używaniem obrazów kaset na emu jest minimalne. Większość ludzi używających emu raczej będzie korzystało z XEX lub ATR.
      • 3: CommentAuthorxtrem007
      • CommentTime13 Aug 2022 14:08

@ilmenit
      Nostalgia to specyficzne zjawisko budzące u każdego z nas inne emocje. To, że Ty nie używasz obrazów kaset na emu i jak przypuszczam kaset na prawdziwym sprzęcie, nie oznacza, że inni tego nie robią ;)
      @Wolfen
      Na jakim systemie/sprzęcie chcesz tego używać? Może @kr0tki pomoże?
      • 4:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime13 Aug 2022 21:08 zmieniony

@xtrem007 O pamietam Cię :) Pisaliśmy przy okazji RPi i liba8cas (również z krótkim) kiedyś co zaowocowało krótkim how-to w paru krokach udostępnionym tutaj jak skompilować 4.2.0 z liba8cas pod RPi.

Wracając do tematu 5.0.0 - nie patrzyłem do kodu ani też nie próbowałem "na farta" skompilować. Póki co pytałem czy ktoś już próbował - jak nie to spróbuję ja (jeśli nie będzie wymagać zmian w kodzie lub będą one naprawdę minimalne to może dam radę) i opiszę co i jak tutaj i myślę jutro zaczne
      • 5: CommentAuthorxtrem007
      • CommentTime13 Aug 2022 23:08

Kiedyś dałem taką propozycję na Github ale kr0tki opisał z jakimi to się wiąże problemami. Oficjalnej wersji ze wsparciem liba8cas raczej bym się nie spodziewał.

->link<-

Ostatecznie poprawki do wersji 4.2.0 wprowadził FUJI.

->link<-
      • 6:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime14 Aug 2022 08:08 zmieniony

Tak tak, pamiętam dyskusje o tym na GitHubie (ale dzięki za podrzucenie linku dla porządku w wątku) i co do 4.2.0 jestem na bieżąco :) Interesuje mnie za to czy w podobny sposób będzie się dało "nieoficjalnie" zmodyfikować 5.0.0

*edit* Najpierw muszę siąść i przelecieć diffem jakie były zmiany zrobione w 4.2.0 - może w podobny (czyt. ten sam;) sposób uda się przerobić 5.0.0 - jak nie - trochę podlubie przy tym. Jeśli coś się uda odpalić to dorzucę tu konieczne zmiany i/lub paczkę że spakowanym źródłem po zmianach
      • 7:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime14 Aug 2022 16:08

Patrząc na nowości w 5.0.0 nie widzę jednak specjalnej potrzeby zmiany z 4.2.0+liba8cas. Póki co zostanę z tym co mam jednak
      • 8:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime2 Oct 2024 14:10 zmieniony

Z ciekawostek - wyglada na to ze seriosound zostalo wywalone z atari800 wiec kazda nowa wersja emulatora nie bedzie miala juz dzwieku podczas wczytywania z kasety (oczywiscie zakladajac ze ma sie ustawione siopatch na disabled):

->link<-

--stworze jednak nowy watek
      • 9:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime2 Oct 2024 15:10

P.S. Wyglada na to ze juz sa paczki z liba8cas dla atari800 5.2.0:

->link<-
      • 10: CommentAuthoremka
      • CommentTime18 Jan 2025 17:01

Właśnie próbuję zamienić 4.2.0 na 5.2.0. Fajnie że ktoś myśli o kasetowcach.
      Wersja 5.2.0 ma rozszerzoną obsługę CARTRIDGE'y o RAMCART'y i przeniesienie TURBO do tej wersji to wielka sprawa. Ale od wersji 5.0 emulator zgubił gdzieś obsługę klawisza BREAK (tego obok klawiatury numerycznej) i pozostał tylko F7.
      Klawisza BREAK używam do przerwania listingu (np. w BASIC'u) po znalezieniu właściwego miejsca i dopiero po paru ekranach dalej orientuję się że należało użyć F7.
      1). Czy za usunięciem obsługi tego klawisza stoi jakaś większa idea?
      2). W pliku konfiguracyjnym jest opcja zdefiniowania klawisza SDL_BREAK_KEY=288 czy można tak przedefiniować całą klawiaturę włącznie z Pause/Break?

Skoro działają pozostałe klawisze (Insert Home Page_up Page_down) to (Pause/Break) też powinien, tak jak w wersji 4.2.0.
      • 11:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime7 Feb 2025 10:02

Dobre pytanie. Dzieki za cynk - sam nawet nie zauwazylem ze break przestal dzialac... ale w moim przypadku moze zreszta dlatego ze coz... u mnie zadecydowalo HP za mnie i ja nawet na klawiaturze w laptopie nie mam break (i to w ogole, nawet przez jakies FN+costam).

Dobrze ze F7 dziala.
      • 12: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime8 Feb 2025 13:02 zmieniony

Nie znajdę teraz tego wątku. Ale swojego czasu A800 i liba8cas było na tapecie dość mocno maglowane. I z tego co pamiętam to urodziło się z tego całkiem zdrowe dziecię :)
      Więc nic nie stoi na przeszkodzie aby historia się powtórzyła.

Nie zgadzam się z opinią że na emu nie używamy obrazów kaset. Używamy. Ja Używam.
      Nie po to ludziska kupują stare motory "motocykle" żeby po odkręceniu manetki usłyszeć dźwięk szlifierki. Oczywiście każdemu według uznania. Ale motorem napędowym tej społeczności jest nostalgia starszych, oraz chęć poznania Atari przez młodszych użytkowników tego sprzętu.
      Nie rozumiem trendu nakazującego natychmiastowe wczytanie gry/programu do Atari. Mamy takie możliwości i fajnie, ale czy nie pozbawiamy się przy okazji sensu całej zabawy? Kiedyś w zamierzchłych czasach było to zrozumiałe ale dzisiaj? Teraz jest czas aby poznawać i bawić się starą zamierzchłą technologią. Poznawać ją i odkrywać od nowa. Bo nareszcie można i nie kosztuje to miliony jak kiedyś.
      Magnetofon, transmisja turbo, sposób zapisu na taśmę, kopiowanie normal/turbo, problemy z tym związane to teraz zabawa, odkrywanie odkrytego, taka inżynieria wsteczna :) prowadząca do ciekawych
      odkryć i owocująca rozwiązaniami typu A8 Pico Sio.

@Wolfen
      Popieram myśl o aktualizację. Też uważam że wywalenie dźwięku to błąd.
      @ilmenit
      Nie zgadzam się.
      @emka
      Daj znać jak się uporasz z materią. Obsługa RamCart plus turbo w jednym A800 to byłby sztos :)
      @xtrem007
      Dzięki za wsparcie magnetofoniarzy :)
      • 13: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime13 Feb 2025 00:02

@Wolfen

Odkopałem wątek o którym wspomniałem wyżej. Kawał czasu. Tak dla przypomnienia że można i że się działo :).

->link<-
      • 14: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime15 Feb 2025 00:02

Siedzę właśnie nad Atari800a8cas-win.5.2.0

Poratujcie albo skorygujcie moje zapędy kaseciarskie ;
      Otóż spróbowałem nagrać plik na wirtualne c: w formacie turbo UM na wirtualną kasetę.
      Sukces jest jednak połowiczny :)
      Plik został nagrany, jednak jego jakość nie pozwala na ponowne wczytanie. No nie ma opcji, już na słuch jest bardzo źle.
      Widzę w ustawieniach A800a8cas możliwości zmian co do wczytywanych plików turbo. Ale czy odnoszą się one również do nagrywania? A jeśli tak to jakie parametry będą właściwe? Odczyt plików turbo generowanych przez Turgen działa. Nie sprawdzałem zapisu i odczytu w normalu bo będzie pewnie działać poprawnie :(
      Chciałbym uzyskać poprawny zapis turbo na wirtualną tasiemkę.

Co sądzicie? Jest szansa? Czy sobie odpuścić?

Poniżej plik z efektami a raczej z brakiem efektów mojego kombinowania :)
      • 15: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime15 Feb 2025 03:02 zmieniony

Tak jak przewidywałem, zapis na wirtualną tasiemkę w normalu działa aż miło. Loader ATT z epoki aż się pali po odpaleniu do działania :). Kopiowałem pod DOSem więc zapis jest jaki jest, plik mały więc da się przeżyć :). Ponawiam więc pytanie. Czy mogę zapisywać na wirtualnym c: pliki w turbo?
      Normal działa aż miło. Niżej plik wav stworzony poprzez kopiowanie z wirtualnej FDD na Wirtualną kasetę poprzez MYDOS 4.50T bo miałem akurat pod ręką :). Działa. Czy program zapisany w turbo ma szansę na uruchomienie? Jakieś parametry, ustawienia menu? Please. :)
      • 16:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime15 Feb 2025 09:02 zmieniony

Nie pamietam juz dokladnie ale z tego co pamietam zapis do cas byl niemozliwy (tzn. rowniez o ile dobrze pamietam, plik sie generowal ale z jakimis smieciami ale tez nie pamietam na ktorej wersji atari800 z liba8cas to sprawdzalem) natomiast zapis do wav mi sie udal ale byly koszmarne przestery. Pomimo to odczyt byl mozliwy tylko "na sluch" bardzo zle to brzmialo. Testowalem na Turbo Blizzard.

Mialem chwilke wiec sprawdzilem i na takich ustawieniach jak w zalaczniku u mnie dziala.
      Dolaczam tez wave ktory u mnie dziala (jest to Attack of The Mutant camels w Blizzardzie bez loadera, do ewentualnego wczytania i zagrania wymaga Microloadera)
      • 17:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime15 Feb 2025 09:02 zmieniony

P.S. Poeksperymentowalem z "Audio Track Volume" i przester jest mniej slyszalny (po nagraniu wavea np. z ustawieniem 30)
      • 18: CommentAuthortakron27
      • CommentTime17 Feb 2025 08:02 zmieniony

tu zapis wave w kso-t2000 działa. i w zasadzie nic nie trzeba zmieniać żeby to potem tutaj wczytać. wyjściowy plik jest jednak dużo głośniejszy niż to co domyślnie generuje turgen. o ile wczytanie pod emulatorami (a800, altirra) działało, to dla pico-sio taki plik był przesterowany. ręcznie musiałem przyciszyć wave o ~10db i poszło.
      @Wolfen, ale te parametry 'adv.turbo options' zdaje się dotyczą wczytywania, nie zapisu. ja nimi majstrowałem przy odczytywaniu zgranej taśmy.
      • 19:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime17 Feb 2025 10:02

@takron27

Parametr "Audio track volume" jest u gory a nie w sekcji "Advanced turbo options". Napisalem dobrze tylko takiego troche nie bardzo screena dodalem gdzie kursor mialem ustawiony na innej opcji:)
      • 20: CommentAuthorFUJI
      • CommentTime17 Feb 2025 14:02 zmieniony

@atariki50 Czy chodzi o to, że w emulatorze nie chce się wczytać plik wav, który wcześniej został wygenerowany w tym samym emulatorze ? Czy chcesz ten wav wczytać na prawdziwym sprzęcie ?

EDIT - a jeszcze jedna rzecz mi przyszła do głowy, bo ten załączony plik wav rzeczywiście nie wygląda dobrze. Nie zrobiłeś go przypadkiem nagrywając dźwięk opcją "Sound Recording" z głównego menu emulatora ?
      • 21: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime17 Feb 2025 20:02 zmieniony

@FUJI

Plik został wygenerowany z kopiera Dysk->UM. Ten pierwszy w turbo UM. Ten drugi czyli loader ATT wygenerowałem tak samo tylko w normalu i dzała. Utworzyłem w menu obraz taśmy w urządzeniu c: wczytałem obraz ATR z kopierem, uruchomiłem kopiera i kazałem mu nagrać plik z ATR na kasetę. Poszło ładnie ale wynik widziałeś :)

Wiem do prawdziwego sprzętu Turgen. Ale skoro jest taka opcja w emulatorze to czemu nie powalczyć ?

Tak. Chcę uzyskać zapis turbo na emulatorze A800 do wirtualnej kasety. W normalu to działa.

Może coś robię źle ?

Zastanawiają mnie ustawienia turbo A800 czy odnoszą się tylko do odczytu?

"Czy chodzi o to, że w emulatorze nie chce się wczytać plik wav, który wcześniej został wygenerowany w tym samym emulatorze ?"

Tak. tylko chodzi o plik turbo. Konkretnie UM. Reszty nie sprawdzałem.

Trochę nie ta kolejność odpowiedzi. Ale sens mam nadzieję da się złapać. Wybacz. Pisałem na szybko z doskoku i trochę mnie poniosło ;))))
      • 22: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime17 Feb 2025 23:02

@Wolfen

Strzał w dziesiątkę.
      Faktycznie, ten parametr ustawiony na 30 zrobił robotę. Zażarło aż miło. Co prawda dalej brzmi to jak, fatalnie po prostu :). Ale czyta !!!!! Ufff, czyli się da !! Wielkie dzięki za podpowiedź.

@FUJI

Dzięki za zainteresowanie "niszowym pytaniem ;)" Liczę nieskromnie :) że spojrzysz na mój nieskromnie nazwany plik po poprawce. Tak się autowygenerował :) Ważne że daje się wczytać.
      Myślę że da się to dopieścić odpowiednimi ustawieniami w menu. Zmieniłem tylko jeden parametr a jest dużo lepiej.
      Fajnie by było gdyby pliki WAV czy CAS generowane przez A800 w turbo brzmiały tak jak powinny.
      Gadam jakbym miał słuch :)
      Ale gdybyś mógł sie tematowi bliżej przysłuchać to byłbym bardzo wdzięczny.
      • 23: CommentAuthortakron27
      • CommentTime18 Feb 2025 07:02

jak dotąd myślałem, że 'Audio Track Volume" dotyczy ścieżki audio, czyli kanał lewy, czyli nie z danymi. także ten.. może to nazwać 'wave-data track volume' albo 'wave track volume', żeby nie myliło.

nie znam się na UM turbo i się nim nie bawię. może sam loader jakoś programowo podbija głośność że się nie wczytuje (przester).
      turbo2000 działa; wczytuje to co wygenerował.
      • 24: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime18 Feb 2025 08:02 zmieniony

@taktron

Ja z kolei nie znam się na turbo2000 :) Ale od czego jest forum AOL jak nie od wymiany doświadczeń.
      Wygląda na to że 'Audio Track Volume' "przycisza" oba kanały co poprawia nagranie. Likwiduje przesterowanie. Turbo UM/AST/ATT różni się od 2000 sporo, więc pewnie UM wymaga innych ustawień.

Na razie jest prawie OK. Programy się wczytują w turbo UM. Potestuję AST i ATT. Zapis do normalu działa bez żadnych korekt bezbłędnie.
      Może faktycznie kopier UM podbija głośność. Korcą mnie ustawienia systemów turbo w menu A800.
      Ale liczba kombinacji onieśmiela :)))))))
      • 25: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime18 Feb 2025 08:02

• 26: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime18 Feb 2025 08:02 zmieniony

• 27: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime18 Feb 2025 08:02

• 28: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime18 Feb 2025 10:02 zmieniony

@FUJI
      Poniżej dwa nagrania. Jedno wygenerowane przez Turgen i to brzmi na ucho jak muzyka :)
      Oraz drugie. Wygenerowane przez A800. Oba pochodzą z jednego pliku XEX z AOL.
      Zjechałem z parametru 'Audio Track Volume' do wartości 10 i kończy się wybór. To ustawienie likwiduje 'przester' chyba ? Ale dalej nie brzmi to tak jak powinno, chociaż gra się wczytuje bez problemu.
      Moje pytanie. Czy mogę jeszcze coś poprawić w ustawieniach A800 żeby nagranie było correct ?
      • 29: CommentAuthorbaktra
      • CommentTime18 Feb 2025 10:02

Obserwuję dziwne zachowanie emulatora w systemie Windows. Kiedy pobieram binaria 5.2.0 oryginalnego emulatora, mogę zmienić rozmiar okna w trybie okienkowym. Kiedy pobieram 5.2.0 zmodyfikowanego emulatora, nie mogę zmienić rozmiaru okna.

Być może jakieś zmiany w repozytorium po wydaniu 5.2.0?
      • 30: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime18 Feb 2025 10:02

@baktra

Rzeczywiście. Też tak mam. Nawet nie zauważyłem. 5.2.0 oryginał skaluje okno za pociągnięciem myszy. 5.2.0 z dodatkiem liba8cas tego nie robi. Ciekawe.

Przy okazji. Coś podpowiesz z ustawieniami A800 ?
      • 31: CommentAuthorbaktra
      • CommentTime18 Feb 2025 11:02 zmieniony

Udało mi się. Zmodyfikowany emulator jest kompilowany z SDL2, używając biblioteki SDL12Compat, gdzie zmiana rozmiaru nie działa. Oryginalny emulator jest kompilowany z prawdziwym SDL 1.2

Pamiętam to. Kiedyś miałem zamiar dodać dodatkowe binaria Windows dla projektu atari800 skompilowane w ten sam sposób (SDL2 przez SDL12Compat). Ale ten właśnie problem powstrzymał mnie przed zrobieniem tego.
      • 32: CommentAuthorFUJI
      • CommentTime19 Feb 2025 13:02

Hmm... ciekawe że manipulacja "Audio track volume" wpływa na zapis... Nie kojarzę w jaki sposób to może wpływać, ale możliwe, że jak dodawałem zapis to nie wszystko co trzeba wziąłem pod uwagę. W dodatku plik wynikowy nadal ma 100% głośności. Hmmm...

Dla mnie na słuch oba pliki się różnią, ale pomijając głośność - niewiele. Szerokości impulsów są trochę inne, ale plik z emulatora powinien być bardziej zgodny z oryginalnym zapisem. Z turgena jest stereo, a na jednym kanale słychać trochę inaczej niż plik mono z emulatora na obu. Nie będzie brzmieć jak z analogowej taśmy, bo na taśmie sygnał jest "wygładzony" - bardziej podobny do sinusoidy niż do przebiegu prostokątnego wychodzącego z emulatora.

Ciekawa rzecz z SDL. Nie wiem, czy znajdę bliotekę SDL 1.2 do cross-compile, jak znajdę to spróbuję przekompilować.
      • 33: CommentAuthorbaktra
      • CommentTime19 Feb 2025 16:02 zmieniony

Ponieważ emulator skompilowany dla SDL 1.2 jest dostępny na stronie FUJIego, usunąłem ten post.
      • 34: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime19 Feb 2025 18:02

@FUJI

Sprawdziłem pod Altirrą. Niestety plik generowany przez A800 przelatuje przez loadera jak woda, po prostu nic. Na A800 oba pliki się wczytują. Pod Altirrą tylko ten z Turgena. Coś jednak nie tak :(

Widzę że problem skalowania okna rozwiązany. Może jakiś link dla mniej ogarniętych? :)

L
      • 35: CommentAuthorbaktra
      • CommentTime19 Feb 2025 20:02

Plik wave z modyfikowanego emulatora ma prostokątne impulsy. Detektor impulsów Altirry powinien być ustawiony na „Slope”.

Jeśli ustawisz TURGEN tak, aby generował prostokątne impulsy zamiast harmonicznych, sytuacja powinna być taka sama.
      • 36:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime19 Feb 2025 20:02

Potwierdzam - mam Altirre ustawiona na Slope oraz Turgena na Square i wszystko dziala i tu i tu :)
      • 37: CommentAuthorFUJI
      • CommentTime19 Feb 2025 21:02

Baktra mnie ubiegł, ale na mojej stronie jest już do ściągnięcia wersja skompilowana z SDL 1.2.

Porównałem jeszcze raz na spokojnie pliki z emulatora i z Turgena - jednak jest wyraźna różnica. Mówiąc wprost - nagrania turbo z emulatora brzmią brzydko. Impulsy nie wychodzą równiutkie jak w idealnie wygenerowanym pliku, więc nie mogą brzmieć tak ładnie. Nie wiem, wydaje mi się że kiedyś to działało lepiej (10 lub więcej lat temu). A może tak było zawsze. Chyba już nie dojdę o co chodzi.

Nie wygląda, żeby "Audio track volume" miało jakoś wpływać na nagrania.
      Wczytywanie do Altirry - może przeszkadza to, że plik jest mono ? Przynajmniej paski powinny migać, niezależnie czy się coś wczyta czy nie.
      • 38: CommentAuthoremka
      • CommentTime19 Feb 2025 22:02 zmieniony

Fajnie się bawicie Panowie.
      Pewnie dla Was nie jest to nic nowego, ale ja ostatnio odkryłem turbo EMO/QROS/QTOS. Jest to turbo które wysyła zupełnie niezakodowany sygnał na interface, który koduje go w systemie MANCHESTER i zapisuje na taśmie. Odwrotny proces przebiega przy odczycie. Ponieważ ATARI800 wysyła pliki niezakodowane, pliki *.cas powinny być gładko zapisane. Jednak Atari800 ma blokadę powyżej 4000 bodów i nie czyta plików z większą szybkością. Przy zapisie taka blokada występuje przy 1200 bod.
      O zapisie plików *.wav w systemie MANCHESTER nawet nie marzę. No może trochę.
      Ale czy da się podnieść blokadę plików *.cas do 8000 bod tak jak w Altirze? Albo wyżej.
      Załączam pliki cas zapisane w 4000 , 6600 i 8000 bodów.
      • 39: CommentAuthortakron27
      • CommentTime20 Feb 2025 08:02

>Wczytywanie do Altirry - może przeszkadza to, że plik jest mono ?
      wczytuję takie i takie, tu raczej opcja ustawień o której napisał baktraa, turbo deecode.
      inaczej - ja sam swoje pliki często przerabiam na mono żeby mniej zajomowały.
      co do wczytywania czasami pomaga invert pulse na 'przelatujący' przez loader program.
      • 40: CommentAuthorw1k
      • CommentTime20 Feb 2025 10:02

Jak udało Ci się wygenerować plik czasowy przy różnych prędkościach? :)
      • 41: CommentAuthoremka
      • CommentTime20 Feb 2025 23:02 zmieniony

Pliki CAS/HEX mają prędkość zapisaną w chunk baud i możesz tam wpisać dowolną wartość.
      Timery obsługuje POKEY i jego rejesrty AUDF3 $d204 i AUDF4 $d206
      wartość rejestrów obliczamy ze wzoru (886723/wymagana_prędkość)-7.
      dla 6600 to będzie $7f i to jest standardowy wpis
      dla 8000 to będzie $67
      dla 4000 to będzie $d6
      dla 1200 to będzie $2db
      Słowackia instrukcja podaje jeszcze wartości dla 19200 i 32000. (Muszą tam mieć bardzo dobre taśmy).

Atari800 prawidłowo generuje pliki CAS/HEX ale tylko do szybkości 1200 bod.
      Musisz wgrać loader (może być z CARDRIDG'a) przejść do monitora, odnaleźć wszystkie(3) odwołania do AUDF3 i AUDF4 i zmienić wpisy odpowiednio na L=$db i H=$02. Od teraz wszystko co zapiszesz na T: w formie CAS/HEX będzie prawidłowo wygenerowane, ale prędkość będzie miało ustawioną na 1200. Ja zapisuję do HEX. Taki HEX można wczytać do edytora i zmienić baud na wymaganą wartość. Teraz tylko konwersja na CAS i gotowe. Trochę zabawy jest, ale dopóki w atari800 będzie ograniczenie 1200bod dla CAS/HEX to i tak najszybszy sposób.

P.S.
      W emulatorze magnetofonu system turbo ustawiam na none.
      Do konwersji HEX/CAS używam a8cas-util.pl od Fuji.
      Do kopiowania użyj jakiegoś kopiera plikowego. Im szybszy tym krótsze przerwy między blokami. Chwilowo testuję "Vcopy Blizzard 1.5 (256).xex", ale szukam czegoś szybszego.
      • 42: CommentAuthorFUJI
      • CommentTime21 Feb 2025 10:02

@emka Jeżeli próbujesz nagrywać i wczytywać przy wyłączonym turbo, to wyższych prędkości nie osiągniesz w atari800. Przy nagrywaniu zawsze jest wykonywana konwersja dwutonowego dźwięku na dane, a przy prędkościach większych niż 1200-1400 (może do 2600) to nie działa za dobrze. Odczyt teoretycznie powinien działać bez ograniczeń, choć nie jestem już pewien czy przy odczycie biblioteka liba8cas też pośrednio nie przechodzi przez etap konwersji do wav. Nawet jak nie przechodzi, to atari800 może być za mało dokładny, żeby obsłużyć większe prędkości transmisji z magnetofonu (dyskietki są obsługiwane inaczej).
      Dla EMO musiała by być dodana specjalna obsługa do emulatora.
      • 43: CommentAuthorw1k
      • CommentTime21 Feb 2025 11:02 zmieniony

emka: dzięki za info, ale jestem lamerem, pewnie nie będę wiedział.. jeszcze nie udało nam się ożywić tej turbosprężarki w magnetofonie, będę musiał przeprowadzić testy z nagraniami na nim. btw turbo qros jest zainstalowany w xc12, turbo emo w każdym innym magnetofonie :)
      • 44: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime21 Feb 2025 21:02

@FUJI
      @baktra
      @Wolfen

Dzięki. Ustawienie Slope w Altirra załatwia sprawę. Dźwięk nadal jest...... Ale czyta :)
      Ciekawostką jest to, że plik wygenerowany przez Turgen bez żadnych zmian w menu, oprócz ustawienia MONO, wczytuje się zarówno z opcją Slope jak i Peak+HPF(default) pod (SIO command) Turbo 2000.
      Ale plik wygenerowany przez A800 tylko z opcja Slope.
      Domyślnie miałem ustawione Peak+HPF i z Turgena działało. Dodatkowo A800 czyta oba pliki, więc się trochę zgubiłem :).

Podsumowując.

Nadal nie wiem czy opcja "Audio track volume" wpływa na zapis.
      Mono czy Stereo też raczej nie robi różnicy.
      Slope. W Altirra załatwia sprawę. Ale czemu A800 czyta siebie i Turgena ot tak i już ??
      Dźwięk generowany przez A800 jest...... no nie jestem muzykiem ale.........:(
      Przydały by się jakieś podpowiedzi gdzie pokombinować w menu A800 żeby uzyskać lepszy rezultat.

Dodam jeszcze raz moje wypociny. Tym razem plik z Turgen jest mono :)

Chętnie posłucham jakiś sugestii.
      • 45: CommentAuthoremka
      • CommentTime21 Feb 2025 23:02 zmieniony

@W1k:
      EMO/QROS/QTOS To pewnie jakieś skróty których ja nie jestem w stanie rozszyfrować.
      Dla celów roboczych i z analizy handlerów doszedłem do wniosków, że

EMO - to system zapisu sygnału z uwzględnieniem modulacji M = MANCHESTER i numeracją bloków.

QROS - to patch systemu przepisujący OS do RAM i podmieniający w OS urządzenie C: na podobne ale w systemie EMO, umożliwiający boot plików XEX. Przeznaczony głównie dla BASIC'a.

QTOS - to driver urządzenia T: włączony do systemu w HATABS razem z ramdyskiem Q: zajmujący miejsce DOS. Nie korzysta z pamięci pod OS.

Dobrze by było to uporządkować. Jeżeli możesz to rozszyfruj te skróty.

"FUJI":

Przy nagrywaniu zawsze jest wykonywana konwersja dwutonowego dźwięku na dane

Jeżeli to prawda to emulator jest napisany gorzej niż myślałem. Zmiana tego oznaczałaby niezłą rewolucję.
      Ale musiałem zapytać.
      • 46: CommentAuthorw1k
      • CommentTime22 Feb 2025 08:02

@emka:
      tak, prawdopodobnie masz rację co do skrótów... wszystko co mam to te pliki PDF o qros/qtos:

->link<-
      • 47: CommentAuthorw1k
      • CommentTime22 Feb 2025 18:02

emka:
      Wiem, że pewnie masz dużo na głowie i nie masz na to ochoty, ale jeśli kiedyś znajdziesz czas, żeby nagrać krótki tutorial na YouTube, byłoby wspaniale. Zapłacę za piwo :D
      • 48: CommentAuthoremka
      • CommentTime24 Feb 2025 02:02

Altirra źle oblicza baud dla plików CAS. Próbowałem pokazać jak spatchować drivery dla EMO. Chyba słabo mi to jednak wyszło. Dlatego dołączam gotowy spatchowany CARDRIDGE dla Altirry. Kopiery plikowe wczytujące inne systemy dają radę zapisywać w standardzie EMO/QROS/QTOS. Zapis i odczyt w BASICu można przetestować nawet bez kopiera. Obrazy kaset należy zapisać do plików CAS. Zapisanie do WAV nie ma sensu ponieważ kodowaniem audio zajmuje się zewnętrzny interface i Altirra nawet nie wie w jakim systemie powinna to zapisać. Będzie próbować FSK.

Tutorial?
      Jak widać mnie to jednak słabo wychodzi.
      Ty robisz dobrą robotę za mnie.
      • 49:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime24 Feb 2025 08:02

Błędy w Altirra zgłaszaj Phaeronowi, bardzo szybko poprawia.
      • 50: CommentAuthorFUJI
      • CommentTime24 Feb 2025 13:02

@atariki50 - podstawowe różnica pomiędzy obydwoma nagraniami:
      - głośność. Z atari800 wychodzi 100%, wartość minimalna sampla to 0, maksymalna 65535. Spróbuj z załączonym plikiem ściszonym o 4dB.
      - w pliku z atari800 impulsy nie są równiutkie, więc filtr highpass może je psuć

Opcja "Audio track volume" nie wpływa na zapis. Służy do regulacji głośności ścieżki audio przy odtwarzaniu (kanał lewy, na którym może być np. muzyka, dane są na prawym). To pierwsze zepsute nagranie co załączyłeś (atari800-a8cas-custom-windupa.wav) to nie wiem jak powstało. Może przy wyłączonym turbo i wyszła mieszanka fsk i pwm. Albo jakiś bug się czasem ujawnia.

Z atari800 ładniej brzmieć nie będzie. Turgen produkuje równiutkie impulsy, np. w tym przypadku 24 sample na impuls pilota. Z atari800 nie mogą być równe. Rzeczywista szerokość impulsu generowanego przez procedurę zapisu może wychodzić np. 24.05 sampla. Po 10 impulsach zbierze się dość naddatku, żeby zaokrąglić o jednego sapla w górę (impuls będzie miał 24.5, zaokrągli się do 25). Po tej operacji powstanie z kolei niedobór 0.5 sampla, który się zmieni w nadmiar 0.5 sampla po następnych 20 impulsach. Czyli co 20 impulsów trzeba dodać jednego sampla, co w efekcie doda pewną słyszalną składową o niskiej częstotliwości (a w zasadzie ileś tam harmonicznych o różnych częstotliwościach). Impulsy zer i jedynek jeszcze większe zamieszanie wprowadzą.
      Bardzo ładnie widać różnicę pomiędzy plikiem z turgena i z atari800 jak się na nich zrobi analizę widmową (np. w audacity).