Jako że nowe pismo "Grel" ma mieć swoją podstronę na stronie PTODT, ale ta strona jeszcze nie powstała, to tymczasowo tworzę tu wątek, w którym będzie to, co powinno być tam na podstronie. Materiały dodatkowe, programy, linki, etc.
Zamówić pismo można w każdej chwili tutaj: ->link<-
W pierwszym numerze "Grela" znalazł się między innymi artykuł o duszkach na Atari ("Duszne kolory" mojego i Mono autorstwa), do którego anonsowaliśmy program demonstracyjny "Sin23" Mono, a także wcześniej znany "Multicolor Sprites" Kskiego. Są w załączniku poniżej. "Sin 23" dodałem też do katalogu demoscenowego: ->link<- , a "MS" do katalogu użytków: ->link<-
Dobra wiadomość dla wszystkich, którzy zamówili Grela (i Atari Fana) przez system zamówień na stronie atarifan.pl ( ->link<- ). Rozpoczęła się rozsyłka egzemplarzy. Wczoraj poszła już około połowa, dzisiaj właśnie jedzie do paczkomatu kolejna partia. Dziękujemy Piterowi za realizację zamówień. A Miszy za obsługę sklepu i płatności.
Prosimy oczywiście o cierpliwość, bo wszystko to robimy hobbystycznie, po godzinach, w "wolnych chwilach" :)
Jak ktoś już dostanie swoją przesyłkę to prosimy o wrażenia i recenzje :)
Przesyłkę z Grelem i/lub Atari Fanem rozpoznacie m.in. po naklejce na kopercie (projekt i zdjęcia by Piter). No i raport sprzed minuty, druga partia poszła przez pocztę w świat. Zostało dosłownie kilka zamówień na następne dni.
Dzięki koledzy za dobre słowo. Jak już przeczytanie wszystko to poproszę o opinię pogłębioną i może być krytyczna jeśli trzeba. Na przykład czy w Grelu znaleźliście jakieś błędy (korekta była kilkukrotna, ale mogło się przemknąć...), czy tematyka odpowiada, czy czegoś brakuje albo jest za dużo, takie tam :)
Jeszcze raz dziękuję koledze Piterowi za błyskawiczną wysyłkę większości zamówień, ładne najklejki Grel+AtariFan (nie ustalaliśmy z nim tego, ale to świetny pomysł, będziemy dorzucać je do kolejnych numerów), dobre zdjęcia pocztowe :D. Dodam, że Piter na razie wysyła wszystko za swoje pieniądze, nie czeka na rozliczenie z nami, nie domaga się płatności (to my się domagamy jego numeru rachunku, żeby mu zwrócić koszty) - szacun i podziękowania!
Wróciłem z SV do hotelu, miałem ambitny plan wypicia czterech Edelmeisterów i przekimania się do compo a skończyło się na tym, że wciągnąłem i Grela i AF w jeden wieczór i zapomniałem, że od dwóch godzin trwają już prezentacje prac a ja mam wciaz 4 piwa w lodówce. Te czasopisma to zło!
Prezentację Grela i Atari Fana na platformie Atari Jaguar mieliśmy zapewnioną na Xenium 2022 dzięki AxiomaT-owi (kod), Piterowi (grafika) i ALK-owi (msx). Dzięki! Ponoć był jakiś problem z wyświetleniem tego, ktoś kto oglądał potwierdzi?
Aloha. Ja byłem, widziałem na żywo. Nie stwierdziłem problemów wizualnych. Nadmieniam, że byłem kompletnie trzeźwy, może to wpływa na mój nadmiernie optymistyczny odbiór ;)
George - po Twoim zgłoszeniu zostało to naprawione, certyfikat wznowiony.
A z bieżących spraw: dotychczas rekordzistą zakupów Grela - przy Grelu 1 był Alex_D - kupił 6 sztuk, aby wesprzeć stowarzyszenie PTODT. W tym roku pobił swój rekord kupując Grela 2 w liczbie 7 sztuk! A obecnie rekordzistą jest DaruG - kupił 10 sztuk! Dzię-ku-jemy za tak hojne wsparcie stowarzyszenia panowie!
No i Grele się powoli kończą. Info ze spisem treści tutaj:
Nabór tekstów do numeru 3 zamykamy z końcem lutego, a więc jest czas do 29 lutego podesłać swoje artykuły. W tej chwili numer 3 jest wypełniony w około 50%. Okładka numer 2 i 3 poniżej (ta druga robocza, bo dojdą jeszcze tytuły artków):
Zgłoszono problem ze ściągnięciem materiałów cyfrowych (plików) towarzyszących czasopismu ze strony PTODT, to uprzejmie donoszę, że błąd naprawiony, teraz już bez problemu można ściągać tu:
W tym samym miejscu, tej samej salce, co kilka poprzednich KWAS-ów, a na jednym lub dwóch nawet tam byłeś :)
AS, algorytm dotarcia jest prosty: wchodzisz w dowolne przejście podziemne na al. Niepodległości 208. Jeśli tam jesteśmy - bingo! A jeśli nie możesz znaleźć tam salki z nami to wychodzisz na powierzchnię, przechodzisz na drugą stronę ulicy i wchodzisz w przejście podziemne po drugiej stronie. I wtedy tam jesteśmy :) (można stosować wielokrotnie, działa!)
Kaz wybaczy, że się podepnę z ContraBandyckim "grelem", ale być może kogoś tutaj zainteresuje fakt, iż niebawem ukaże się 3 numer naszego dekadnika (następny numer już za 10 lat) i jeżeli są chętni, to zapraszam w imieniu swoim oraz reszty redakcji do zakupu w preorderze: ->link<-
Albo jak ktoś nie chce przez pejsbuka, to może pisać bezpośrednio u nas (tylko trza się zarejestrować... a to też może się nie spodobać, no trudno, to nie nasza wina, zawinił człowiek) >> ->link<-
Czytelnik, który na apel o nadsyłanie do redakcji tradycyjnych listów - takowy odręcznie napisał i ozdobił (a nawet udokumentował wysyłkę), otrzymał obiecaną nagrodę - książkę z Retronics.eu oraz najnowszy numer Grela. Oddzew miły, to się pochwalimy:
Wow, książka z dedykacją od Was, wow, dziękuję. Piękne wydanie. Twarda oprawa, pachnący papier, chyba kredowy, no, no, super, dziękuję :) Czasopisma też ładne. Będzie co czytać w weekend :) Pozdrawiam :)
Warto Grela czytać i reagować, bo nie rzucamy słów na wiatr :)