atarionline.pl Pismo retrokomputerowe "Grel" - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime17 Aug 2022 17:08 zmieniony

Jako że nowe pismo "Grel" ma mieć swoją podstronę na stronie PTODT, ale ta strona jeszcze nie powstała, to tymczasowo tworzę tu wątek, w którym będzie to, co powinno być tam na podstronie. Materiały dodatkowe, programy, linki, etc.

Zamówić pismo można w każdej chwili tutaj: ->link<-
      • 2:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime17 Aug 2022 17:08 zmieniony

W pierwszym numerze "Grela" znalazł się między innymi artykuł o duszkach na Atari ("Duszne kolory" mojego i Mono autorstwa), do którego anonsowaliśmy program demonstracyjny "Sin23" Mono, a także wcześniej znany "Multicolor Sprites" Kskiego. Są w załączniku poniżej. "Sin 23" dodałem też do katalogu demoscenowego: ->link<- , a "MS" do katalogu użytków: ->link<-
      • 3:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime23 Aug 2022 11:08 zmieniony

Dobra wiadomość dla wszystkich, którzy zamówili Grela (i Atari Fana) przez system zamówień na stronie atarifan.pl ( ->link<- ). Rozpoczęła się rozsyłka egzemplarzy. Wczoraj poszła już około połowa, dzisiaj właśnie jedzie do paczkomatu kolejna partia. Dziękujemy Piterowi za realizację zamówień. A Miszy za obsługę sklepu i płatności.

Prosimy oczywiście o cierpliwość, bo wszystko to robimy hobbystycznie, po godzinach, w "wolnych chwilach" :)

Jak ktoś już dostanie swoją przesyłkę to prosimy o wrażenia i recenzje :)
      • 4:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime23 Aug 2022 11:08 zmieniony

Przesyłkę z Grelem i/lub Atari Fanem rozpoznacie m.in. po naklejce na kopercie (projekt i zdjęcia by Piter). No i raport sprzed minuty, druga partia poszła przez pocztę w świat. Zostało dosłownie kilka zamówień na następne dni.
      • 5:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime23 Aug 2022 12:08

Czy nakład się nie skończy na początku września?
      • 6:

CommentAuthorMaW
      • CommentTime23 Aug 2022 23:08

Tak, skończy się, więc jak możesz zamawiaj już teraz i na zapas. Na aledrogo niedługo pójdą za dwa razy tyle.
      • 7:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime23 Aug 2022 23:08

Ha ha, spokojnie, nie skończy się. Mam nadzieję :)|
      • 8: CommentAuthoras...
      • CommentTime24 Aug 2022 01:08

Super pismo tak samo jak atariFan
      • 9:

CommentAuthorzbylu
      • CommentTime24 Aug 2022 18:08

Dzisiaj otrzymałem swoje egzemplarze - Grela oraz AtariFana - wspaniała lektura, doskonale wydane czasopisma!
      • 10:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime25 Aug 2022 01:08

Dzięki koledzy za dobre słowo. Jak już przeczytanie wszystko to poproszę o opinię pogłębioną i może być krytyczna jeśli trzeba. Na przykład czy w Grelu znaleźliście jakieś błędy (korekta była kilkukrotna, ale mogło się przemknąć...), czy tematyka odpowiada, czy czegoś brakuje albo jest za dużo, takie tam :)

Jeszcze raz dziękuję koledze Piterowi za błyskawiczną wysyłkę większości zamówień, ładne najklejki Grel+AtariFan (nie ustalaliśmy z nim tego, ale to świetny pomysł, będziemy dorzucać je do kolejnych numerów), dobre zdjęcia pocztowe :D. Dodam, że Piter na razie wysyła wszystko za swoje pieniądze, nie czeka na rozliczenie z nami, nie domaga się płatności (to my się domagamy jego numeru rachunku, żeby mu zwrócić koszty) - szacun i podziękowania!
      • 11:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime26 Aug 2022 09:08

Wysyłka wszystkich zamówionych egzemplarzy została zakończona wczoraj. Miłej lektury! :)
      • 12: CommentAuthorDope
      • CommentTime26 Aug 2022 19:08

Wróciłem z SV do hotelu, miałem ambitny plan wypicia czterech Edelmeisterów i przekimania się do compo a skończyło się na tym, że wciągnąłem i Grela i AF w jeden wieczór i zapomniałem, że od dwóch godzin trwają już prezentacje prac a ja mam wciaz 4 piwa w lodówce. Te czasopisma to zło!
      • 13:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime30 Aug 2022 16:08 zmieniony

Prezentację Grela i Atari Fana na platformie Atari Jaguar mieliśmy zapewnioną na Xenium 2022 dzięki AxiomaT-owi (kod), Piterowi (grafika) i ALK-owi (msx). Dzięki! Ponoć był jakiś problem z wyświetleniem tego, ktoś kto oglądał potwierdzi?
      • 14: CommentAuthorCaesar
      • CommentTime30 Aug 2022 20:08

Aloha. Ja byłem, widziałem na żywo. Nie stwierdziłem problemów wizualnych. Nadmieniam, że byłem kompletnie trzeźwy, może to wpływa na mój nadmiernie optymistyczny odbiór ;)
      • 15:

CommentAuthorGeorge
      • CommentTime25 Nov 2022 15:11

Bardzo mi przykro, ale zrezygnowałem z zakupu dwóch czasopism na atarifan.pl - połączenie ze sklepem jest niezabezpieczone.

Chrome raportuje, że certyfikat strony jest nieważny.
      • 16:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime15 Jan 2024 23:01

George - po Twoim zgłoszeniu zostało to naprawione, certyfikat wznowiony.

A z bieżących spraw: dotychczas rekordzistą zakupów Grela - przy Grelu 1 był Alex_D - kupił 6 sztuk, aby wesprzeć stowarzyszenie PTODT. W tym roku pobił swój rekord kupując Grela 2 w liczbie 7 sztuk! A obecnie rekordzistą jest DaruG - kupił 10 sztuk! Dzię-ku-jemy za tak hojne wsparcie stowarzyszenia panowie!

No i Grele się powoli kończą. Info ze spisem treści tutaj:

->link<-
      • 17:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime31 Jan 2024 15:01 zmieniony

Nabór tekstów do numeru 3 zamykamy z końcem lutego, a więc jest czas do 29 lutego podesłać swoje artykuły. W tej chwili numer 3 jest wypełniony w około 50%. Okładka numer 2 i 3 poniżej (ta druga robocza, bo dojdą jeszcze tytuły artków):
      • 18:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime2 Feb 2024 14:02

Zgłoszono problem ze ściągnięciem materiałów cyfrowych (plików) towarzyszących czasopismu ze strony PTODT, to uprzejmie donoszę, że błąd naprawiony, teraz już bez problemu można ściągać tu:

->link<-
      • 19: CommentAuthorbartgo
      • CommentTime2 Feb 2024 16:02

Będzie jakiś event w Warszawie podczas którego można zakupić Grela? Trochę mi szkoda kasy na paczkomat (kilkanaście zyla).
      • 20:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime2 Feb 2024 16:02

Zawsze możemy się jakoś zgadać i podzielić przesyłkę.
    1.  
      Panowie :)

Nie chcę zapeszać, ale jak zerkam w kalendarz, to widzę KWAS w Warszawie 24 lutego 2024. Tam powinien pojawić się odpowiedni zapas magazynu.

Wystarczy w sklepiku AtariFan.pl wybrać transport z odbiorem osobistym i napisać na wskazany adres email, żeby zagwarantować sobie dostępność.
      • 22:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime13 Feb 2024 14:02

Tak, wezmę parę egzemplarzy na KWAS w Warszawie.

A przy okazji, info o naborze tekstów do Grela pojawiło się na zaprzyjaźnionej stronie C64.fun:

->link<-
      • 23: CommentAuthoras...
      • CommentTime13 Feb 2024 22:02

Gdzie będzie ten Kwas?
      - przecież ja nie mogę się denerwować bo mi ciśnienie podskoczy i włączy mi się buforowanie ścieżek ;)
      Te 2gie przejście ?
      • 24:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime15 Feb 2024 08:02

W tym samym miejscu, tej samej salce, co kilka poprzednich KWAS-ów, a na jednym lub dwóch nawet tam byłeś :)

AS, algorytm dotarcia jest prosty: wchodzisz w dowolne przejście podziemne na al. Niepodległości 208. Jeśli tam jesteśmy - bingo! A jeśli nie możesz znaleźć tam salki z nami to wychodzisz na powierzchnię, przechodzisz na drugą stronę ulicy i wchodzisz w przejście podziemne po drugiej stronie. I wtedy tam jesteśmy :)
      (można stosować wielokrotnie, działa!)
      • 25:

CommentAuthorGeorge
      • CommentTime15 Feb 2024 09:02

Sprawdzić godzinę i datę spotkania, bo można się nachodzić...
      • 26:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime16 Mar 2024 18:03

Od przedwczoraj Grela można nabyć w Krakowie, bez kosztów przesyłki, bo w sklepie stacjonarnym NoGame.pl, ul. Kazimierza Wielkiego 41.
      ->link<-
      • 27: CommentAuthorAtaripuzzle
      • CommentTime17 Mar 2024 13:03 zmieniony

Cieszę się, że wróciłeś na forum Kaz. Edycja: Musisz odpoczywac - (lepiej nie zawracam teraz głowy Grelem- w spokoju lepiej się wraca do zdrowia)
      • 28: CommentAuthorAtaripuzzle
      • CommentTime17 Mar 2024 13:03 zmieniony

skasowałem
      • 29: CommentAuthorAtaripuzzle
      • CommentTime17 Mar 2024 14:03 zmieniony

skasowałem
      • 30: CommentAuthorAtaripuzzle
      • CommentTime17 Mar 2024 14:03 zmieniony

privy skasowałem - ale przeczytałeś- jak chcesz Kaz odpisz na maila - ale nie musisz
      • 31:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime17 Mar 2024 18:03 zmieniony

Miło Cię widzieć Kaz!
      • 32:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime17 Mar 2024 20:03

Dzięki Atarpuzzle, odpiszę mailem.
      Kuba - dzięki, na razie jestem na 10% :)
      • 33:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime17 Mar 2024 21:03

Zamierzasz przytyć 10-krotnie?
      :P
      • 34:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime17 Mar 2024 21:03

Urosnąć 10x :)
      • 35:

CommentAuthorMWK
      • CommentTime15 Apr 2024 19:04

Kaz wybaczy, że się podepnę z ContraBandyckim "grelem", ale być może kogoś tutaj zainteresuje fakt, iż niebawem ukaże się 3 numer naszego dekadnika (następny numer już za 10 lat) i jeżeli są chętni, to zapraszam w imieniu swoim oraz reszty redakcji do zakupu w preorderze: ->link<-

Albo jak ktoś nie chce przez pejsbuka, to może pisać bezpośrednio u nas (tylko trza się zarejestrować... a to też może się nie spodobać, no trudno, to nie nasza wina, zawinił człowiek) >> ->link<-

Dziękuję i Pozdrawiam :-)
      • 36: CommentAuthormono
      • CommentTime15 Apr 2024 20:04

Ponad 100 stron! Zamówione! :)
      • 37:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime23 Aug 2024 22:08

Czytelnik, który na apel o nadsyłanie do redakcji tradycyjnych listów - takowy odręcznie napisał i ozdobił (a nawet udokumentował wysyłkę), otrzymał obiecaną nagrodę - książkę z Retronics.eu oraz najnowszy numer Grela. Oddzew miły, to się pochwalimy:

Wow, książka z dedykacją od Was, wow, dziękuję. Piękne wydanie. Twarda oprawa, pachnący papier, chyba kredowy, no, no, super, dziękuję :) Czasopisma też ładne. Będzie co czytać w weekend :) Pozdrawiam :)

Warto Grela czytać i reagować, bo nie rzucamy słów na wiatr :)