Zapraszamy na testy video - najnowszego Joysticka (Mini Arcade Sticka) o nazwie JOYCART - autorstwa „Profesora” Larka przeznaczonego dla wszystkich klasycznych komputerów 8/16 bit z naszej młodości: Atari XL/XE, Atari ST, Commodore 64, Commodore Amiga, ZX Spectrum, Amstrad CPC, MSX (w przyszłości też planowana obsługa konsol: Sega Megadrive oraz Atari 7800).
JOYCART to po prostu będzie uniwersalny i bardzo dobrej jakości kontroler do wszystkich retro sprzętów ze złączem DB-9. Poniedziałkowy test był wykonywany na ATARI800XL, zaś środowy będzie na Amidze CD32, jednak najpierw oddajmy głos autorowi konstrukcji i pomysłodawcy tego joysticka, czyli Larkowi:
Nazwa JOYCART - pochodzi trochę od joysticka, trochę od cartridge'a, a trochę od gocarta :-). Cena - będzie oscylować w granicach 300zł. Ostateczną cenę podam, jak zamówię wszystkie części do pierwszej partii. Trzeba jednak zauważyć, iż JOYCART jest wyposażony w markowy drążek i gałkę japońskiej firmy SANWA, co gwarantuje precyzyjne sterowanie. Grafika zawarta na modelu udostępnionym Borsukowi jest poglądowa. Prawdopodobnie będzie jeszcze można dokupić pokrowiec robiony przez Fankę Larka i Borsuka, ale to na razie jest w dalekich planach.
Na początek w zestawie będą kartridże (umożliwiające podłączenie do różnych systemów): Atari Classic (klasyczny jednoprzyciskowy joy), Atari 2B+ (standard 3 przycisków, też obsługujący 1 przyciskowe gry), C64 Classic, C64 3 Fires, Amstrad CPC, ZX Spectrum Sinclair, ZX Specrtum Kempston, Amiga, MSX. W przyszłości prawdopodobnie dojdzie Sega i Atari 7800 oraz być może przejściówka na USB, żeby można używać JOYCARTA z PC/Maliną. Zauważcie, że JOYCART będzie obsługiwał DODATKOWE PRZYCISKI (dwa, a nawet trzy!) w klasycznych grach, które takową funkcje posiadają! Na przykład Spy Hunter i Scramble, DropZone, The Last Starfighter (Atari XL/XE), czy Lionheart, Turrican III, Apidya, Cabal, Jim Power (Amiga - wersje normalne lub z WHDLOAD). Inne komputery także posiadaj gry na dwa lub więcej przycisków, zaś Amstrad i MSX miały w standardzie zaimplementowaną obsługę dwóch przycisków (choć nie zawsze programiści to wykorzystywali w grach).
JOYCART posiada też taką świetną funkcję jak dodatkowy przycisk "GÓRA / UP" (mapowanie kierunku "góra" z joya, który działa na wszystkich systemach niezależnie od włożonego kartridża) oraz przycisk "AUTO" dla autofire - ten działa tylko na systemach, które podają zasilanie na złącze joysticka (czyli np. na Amstradzie CPC i Sinclair nie zadziała, bo tam nie ma zasilania, ale już na Kempston będzie działać). Dzięki dodatkowemu przyciskowi GÓRA / UP będzie możliwe skakanie za pomocą przycisku w grach, które wcześniej wymagały do tego wychylenia joysticka w górę. Oczywiście ciągle będzie można skakać także poprzez klasyczne wychylenie kontrolera.
JOYCART będzie produkowany w dwóch wersjach: dla praworęcznych i leworęcznych graczy, z gałką po lewej i po prawej stronie - do wyboru przed zakupem. W najbliższej przyszłości powstanie dedykowany JOYCARTOWI mail, na który będzie można składać zamówienia.
A teraz znowu ja, czyli Borsuk i moje wrażenia po długim teście na Atarynie, który możecie zobaczyć tutaj:
Decathlon skończony cały i wygrane prawie wszystko, w tym biegi na 400 i 1500!, Bomb Jack VBXE – 15 plansza i 5 żyć, przerwałem bo szło na życiówkę, trudny The Last Squadron – z marszu do 6 etapu na 1 kredycie i wyborne sterowanie (, The Last Starfighter – 1 przycisk strzelanie, drugi mapa galaktyki, trzeci zmiana broni! (klawiatura staje się zbędna!), Drop Zone miazga – 1 przycisk strzelanie, 2 – bomba, 3 – znikanie. Podobnie z Defender… International Karate – jajecznica z jaj wrogów robiona na każdym kroku! Polecam zobaczyć test live video! Powiem szczerze bez żadnego słodzenia Larkowi, że to NAJLEPSZY DŻOJ jaki miałem w rękach do kompów 8 i 16 bit (jakość grania jak na customowych stickach robionych pod zamówienie). Ode mnie ocena MEDAL, ale zobaczymy jak się spisze JOYCART w środę w Sensible World of Soccer bo tu potrzebna jest szybkość działania i precyzja, a także na innych systemach: Speccy, MSX, Amstrad, Commodore 64!
ZALETY: - dzięki wymiennym kartridżom kompatybilny ze wszystkimi retro komputerami ze złączem DB9! - drążek i gałka japońskiego producenta SANWA! Możliwość odkręcenia balltopa i zmiany na kulkę. Świetna precyzja, szybkość działania i wytrzymałość w jednym. - trzy przyciski fire o różnych funkcjach! - przycisk zastępujący kierunek GÓRA / UP, przycisk autofire. W sumie 5 przycisków o różnym zastosowaniu! - trwałość obudowy i jakość wykonania. - dobre i wytrzymałe przyciski fire (ostro napieprzałem w nie w Bomb Jack, Commando, Last Starfighter) - cena na początek tylko 300 zł, Gała Sanwy, chyba z 6 kartridży w zestawie (Spectrumy Kempston i Sinclair, Atari XL/XE/ST, C64, Amiga, MSX ,Amstrad), jak za tą cenę to promocja, patrząc na ceny starych sticków na allegro itp…
WADY: - jestem przyzwyczajony do dużych rozmiarów sticków, więc muszę inaczej układać ręce i palce, myślę, że to kwestia przyzwyczajenia.
Jak wspomniałem, na razie dla mnie miazga, ocena na MEDAL i jestem przekonany, że test na Amidzie, Sensible World of Soccer, a także innych grach (w tym dwuprzyciskowych) też przejdzie elegancko, ale to zobaczymy w środę TUTAJ:
... test video joysticka to trochę jak lizanie lodów przez szybkę ;)- samemu chciałoby się potestować. Pomysł z cartami wydaję mi się rewelacyjny, jedna rzecz nie daje mi spokoju więc zapytam- czy występują jakieś opóźnienia w sterowaniu (lag) jak tak to jakie ? Koniecznie dorzućcie obsługę konsol Sega Genesis/Mega Drive.
IRATA, tam nie ma mowy o opóźnieniach, bo ten joystick z tego co wiem, to oprócz autofire nie ma żadnej elektroniki, są tylko druty i styki, jak w tradycyjnych joystickach. Z tego co larek kiedyś już pokazywał, to te "kartridże" stanowią tylko płytki zmieniające układ połączeń, żeby dostosować pod różne sprzęty, ale tutaj nadal to są tylko druty, nie ma elektroniki w tym.
W Gramy na Gazie w najbliższą niedzielę od 12:00 przetestujemy JOYCARTA na komputerach: C64, Amstrad, MSX, ZX Spectrum i może Timexie. Transmisja i czat live na kanale Larkadiusz - autora JOYCARTA.
Przecież larek z tego co wiem sprzedaje już te joye od dawna. Tylko tam chętnych było sporo, więc trzeba się chyba zapisywać i czekać czy coś... Najlepiej bezpośrednio do larka uderzać.
A komu innemu byś chciał zawracać, skoro autor sam to buduje, i sam sprzedaje? Szanuję poglądy, ale możesz się zdziwić w takim razie, że się nigdy nie dowiesz o czymś, jak nigdy nie zapytasz:-) W każdym razie dla mnie dziwne jest to co napisałeś:-) Podpowiadam, bo coś tam słyszałem jak larek mówił na youtubach, że robi małe partie, bo chętnych dużo, a on to w wolnych chwilach sobie dłubie, to i pewnie reklamy mu nie trzeba zbyt wielkiej. Mówię Ci, żebyś do niego się odezwał, a nie tu wywnętrzniał ze swoimi dziwnymi poglądami:-)
Kiedyś mój ojciec tak do mnie rzekł: zapytasz - może się czegoś dowiesz, może nie. nie zapytasz - nic się nie dowiesz. A na dodatek osoba NIE zapytana NIE BĘDZIE miała bladego pojęcia o tym, co chciałeś ją zapytać. (wiem, truizm, ale jak wiele osób tego nie wie...) Oraz nie będzie wiedziała, że NIE WIESZ.
Aż się pofatygowałem, żeby nie było że jakieś głupoty opowiadam. Tu jest link , gdzie larek pokazywał sprzęt, a w komentarzach pod spodem jest info gdzie szukać, jak również info bodajże sprzed 3 miesięcy, że pierwsza seria wyprzedana, więc temat się toczy, tylko Ty solo/ng po prostu o tym nie wiesz:-)