Nie wiem czy wersja gog.com to to samo - ale składanka na gog.com Atari 50 Anniversary Celebration jest nawet ciekawa - ok 100 gier: automaty arcade, 2600, 5200, 7800, jaguar, lynx, atari i reimagined.
Filmiki z twórcami gier na Atari, zdjęciami . Na Windows 7 nie działa. Działa tylko na Windows 10. Wymaga średniego komputera - nie polecam uruchamiania na słabym kompie np. 1,5 GHz -grafika zintegrowana- rwie się trochę dźwięk. Gry z automatów dosć słabe, ale jako całość lepsze niż gołe atari 400 mini czy 2600+ - szczególnie ciekawe te z jaguara (Atari Karts i Evolution Dino Dudes). Cena adekwatna do zawartych licencji gier w które można pograć - ok 100.
Polecam dla tych co ze słuchu rozumieją angielski, napisy w obcych językach włączamy naciskając lewy shift.
Mi się forma podoba, chociaż wolałbym dodane inne gry, ale to rzecz gustu. Uwaga: w gry pogramy tylko z poziomu biblioteki gier (games library - klawisz tab)
Sprawdzalem to na Switchu. IMHO skok na kase. Jesli ktos kolekcjonuje retro-video wywiady (jak ja) to praktycznie nic nowego sie nie dowie. Jedyny dodatek (fajny) to pare gier na atari jaguara ktore laza na bazie emulatora BigP Emu od Richa.
Ps jest tez wydanie Jeff Minter History na switcha, w takiej samej formule. Tutaj tych ciekawszych informacji jest wiecej :) i ten pakiecik bardziej polecam :)
Czy to jest to co masz na myśli?: ->link<- Według mnie Atari 50 Anniversary z bazą gier jest lepsze i tańsze, bo w Jeff Minter mamy zaledwie 42 gier i to naprawdę słabych.
To zalezy na czym Tobie zalezy :). Mnie na ciekawostkach, bo jak wiadomo wszystkie gry z wszystkich mozliwych skladanek od Atari mozna emulowac na praktycznie wszystkim co chcesz (od PC, przez PSP.. do SteamDecka wlacznie). Ja po prostu upatruje wieksza wartosc w wywiadach (i opowiesciach) i videosach niz w grach.
tu expanded (zwykła + bundle expanded dlc): ->link<-
Uwaga na kartach graficznych zintegrowanych Intel gra jest niegrywalna z powodu migającego ekranu ale na gtx nvidia powinna działać - jeżeli miga ekran trzeba we właściwościach skrótu - zakładka zgodność - zaznaczyć "wyłącz optymalizacje pełnoekranowe" Na zintegrowanych Intel jednak to nie pomaga Jedynie offline installer 1.04 eliminuje ten błąd
Ja właśnie odebrałem z Amazona expanded steelbook edition na Switcha za 124 zł. Wcześniej bawiłem się tym trochę na emulatorze i wrażenia bardzo na plus. Bardzo estetycznie GUI, dobry balans między grami i informacjami. Dobra robota. PS. @streak, pamiętaj, że to nie jest produkcja tylko dla atarowskich hardcorów. Przeciętny były użytkownik Atari, który kupi wiedziony nostalgią powinien być zadowolony.
Ale warto kupić. Już kilka godzin śledzę i czytam nową zawartość z dlc - informacje są zwięzłe - nie przegadane - tak samo filmiki są krótkie, że człowieka nie zmęczą, ale tylko po angielsku. Można zbliżać skany manuali, komiksów, reklam, grafik z automatów enter (+ -) oraz w a s d przesuwac - jeżeli jest więcej grafik, skanów dostępnych pod ikoną osi czasu - zmieniamy je strzałkami.
Na klawiaturze przycisk play game na osi czasu jest pod \ [+ enter] (angielska klawiatura ma # w polskim układzie). Przycisk tab z menu przenosi do kolekcji gier. Ten sam przycisk: \ służy do sortowania: według alfabetu, według roku, według kolekcji podstawki-dlc (base pack1, pack2) i według ostatnio granych gier.
Na szybkich komputerach warto wyłączyć we właściwościach skrótu > tryb zgodności > wyłącz optymalizacje pełnoekranowe - wtedy gra działa poprawnie
Tu zawartość wszystkich gier z podstawki i dlc (razem 156 gier): z dlc podobają mi się bardzo Desert falcon na Atari 7800, Tower of Mystery (ciekawie zaprojektowany rpg zrobiony przez kobietę), Hardball na XL/XE (baseball), Off the Wall (wariant arkanoida) na Atari 2600 i Antbear (spożywanie mrówek) na Atari 2600, z tego co wyjdzie 13 listopada: Dig Dug z Arcade i Atari 7800 oraz Xevious z Atari 7800.
ten dlc wyjdzie 13 listopada - Namco legendary pack:
Namco Legendary pack DLC: 0:00 – Logo wprowadzające Atari i Digital Eclipse 0:34 – Menu kolekcji 2:37 – PAC-MAN na Atari 2600 4:57 – PAC-MAN na Atari 800 (8-bit) 9:20 - Dig Dug z Arcade 12:57 - Galaxian z Atari 800 15:19 - Xevious z Arcade 17:08 - Galaxian z Atari 2600 19:05 - Wersje Dig Dug dla Atari 800, 5200, 2600 i 7800 23:42 - Galaga z Atari 7800 26:39 - Xevious na Atari 7800
Wyszło już dzisiaj (13 listopada) DLC na steamie Namco Legendary Pack - na gogu jest offline installer 1.04 - z niewidocznymi w menu dlc, ale to pewnie na dniach się zmieni jak wypuszczą DLC Legendary Pack na gog.com wersja z dlc na gog.com działa jedynie z gog galaxy - nie z offline installerem Na gog.com przez 10 dni do 23 listopada 2025 będzie teraz promocja na Atari 50 Anniversary i jej DLC
Gdy wykonamy 5 wyzwań - zadań w grach Haunted House Reimagined, Quadratank, Vctr Sctr, Neobrakout i ukończymy odkrywanie całej osi czasu w każdym rozdziale odblokujemy 5 gier oznaczonych jako Confidential - na youtubie są te wyzwania pokazane
Ale prawdopodobnie można sobie ułatwić odblokowanie tych 5 gier oznaczonych jako "Confidential" w wersji gog.com bez przechodzenia tych gier (Odblokujemy: Basic Math - Atari 2600, Gravitar - Atari 2600, Breakout - Atari 2600, Combat Two - Atari 2600, Race 500 - Atari 2600) Dajcie znać czy to działa - u mnie działa
Jeżeli po wpisaniu wartości notatnikiem w pliku settings.json (lokalizacja C:\Users\Nazwa Użytkownika\AppData\Roaming\Atari 50): "int_games_unlocked": 1663, i zapisaniu pliku notatnikiem gry się nie odblokują to pomóc może edycja następująca (tylko jeżeli nie masz gier odblokowanych):
edytuj plik settings.json i wpisz odpowiednie wartości: "int_vs_waves_unlocked": 3,
w grze vctr sctr wybierz przy starcie gry "3 wave" i zestrzel 2 statki kosmiczne - odblokujesz gravitar na Atari2600
"int_bo_highest_level": 6, wybierz 6 level w grze neo-breakout i przejdż go - odblokujesz breakout na Atari 2600
w pliku timeline_progress.json zamień false na true oraz na końcu pliku wpisz we wszystkich rozdziałach: "percentage": 100 wejdż w jakiś rozdział przesuń się strzałkami i wyjdź - powinno się odblokować race 500
Najlepszą z tych gier do odblokowania uważam Gravitar na Atari 2600- musimy odwiedzać planety i wykonywać na nich zadania - zestrzeliwać armatki i zbierać fioletowe beczułki; aby zebrać beczułkę musimy ją wciągnąć kierunkiem przeciwnym do kierunku przyspieszenia silnika- po wykonaniu zadania należy odlecieć z planety, wtedy planeta się rozpadnie - świetnie się w nią gra
Jest też na gog.com remastered tej wersji o nazwie "Gravitar: Recharged" - nieco łatwiej się w niej steruje niż w Atari 2600 chociaż zamiast sterowania wasd ja używam zwyklych kursorów ze skryptem autohotkeya - txt o rozszerzeniu ahk : Up::w Left::a Down::s Right::d
->link<- Pamiętajcie żeby wyłączyć skrypt po grze - bo on zamienia wasd na strzałki